Tietoja minusta

Oma kuva
Teacher, activist, interested in energy technology, climate change, environmental issues and global security.

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Tähän on tultu: Kolmekymmentä tuulimyllyä korvaa yhden ydinrektorin


Maailman tehokkaimman ydinreaktorin voisi korvata 80-240 protoasteella olevalla jättituuliturbiinilla, Loviisan reaktori korvattaisiin 30-90 tällaisella tuulimyllyllä  Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints

Tiedän, että vastaväitteet alkavat heti kun otsikko on luettu loppuun: "Että muka 30 tuulimyllyä vastaisi ydinreaktoria - älä hulluja puhu!"

Mutta todellisuus on ennakkoluuloja ihmeellisempää. Saksassa ja muualla maailmassa kehitellään tosissaan tuuligeneraattoreita, joiden maksimiteho olisi 20 MW. Siis kymmenen tällaista myllyä tuottaisi tuulisena päivänä 200 Megawattia. Ja kolmekymmentä kehräisi kokoon 600 Megawattia, tuollainen Loviisan ydinreaktorin teho.


LINKKI (engl.) - POWERMAG:
http://www.powermag.com/renewables/wind/Major-Offshore-Players-Introduce-Colossal-Wind-Turbines_3613.html

LINKKI (engl.) - THE CLEAN ENERGY EXCHANGE : http://www.thecleanenergyexchange.org/posts/view/wind-turbine-blades-push-size-limits/oa1e25hj0a/


No on tietysti totta, että 1600 MW:n Olkiluoto -3:n korvaajaksi niitä tarvittaisiin 80 myllyä. Ja jos vuotuista sähköntuotantoa ajatellaan pitäisi saman sähkön tuottamiseksi rakentaa n. 240 myllyä, että pärjättäisiin maailman suurimmalle ydinreaktorille. Mutta silti luvut ovat vaikuttavia. Ehkä olisi taas aika päivittää oma uusiutuvan energian tietämys. Tuuli puhaltaa nyt vahvasti myötäisenä, kevätauringon muistutellessa aurinkoenergian vahvasta esiinmarssista!


Uusi 20 MW saksalaismylly vastaisi ainakin neljääkymmentä tällaista vanhempaa tuuligeneraattoria. Kyseinen tuulivoimala sijaitsee Olkiluodossa kai lähinnä kertomassa tuulivoimaloiden tehottomuudesta ydinvoimaan verrattuna. (Toivottavasti myllyä hyödynnetään kunnollisten akustojen avulla lisävaravoimaksi, jos ydinvoimalaa kohtaa blackout)   Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints


JPS 

torstai 14. helmikuuta 2013

400 ydinvoimalaa sulaa ja palaa - EVVK?

Voisiko 40-400 ydinreaktoria polttoainealtaineen palaa yhtäaikaa? Amerikkalaistutkijat väittävät sen olevan täysin mahdollista, jos vakava aurinkomyrsky iskee.   Manipulaatio: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints

Jonakin päivänä se voisi olla totta. Yhdysvalloissa on arvioitu, että vakava aurinkomyrsky voisi polttaa maailmanlaajuisesti yli 2000 suurta korkeajännitemuuntajaa. Näiden erikoismuuntajien globaali tuotantokapasiteetti normaaliaikana on 100 muuntajaa vuodessa. Jos suurta osaa maailmasta kohtaisi aurinkomyrskyn aiheuttama sähköverkkojen pitkäaikainen romahdus, tällaisiin tuotantolukuihin tuskin päästäisiin. Jos kaikkien muuntajien korvaaminen uusilla veisi normaalioloissa 20 vuotta, kuinka kauan se kestäisi perusinfrastruktuurien, kaupan, liikenteen, rahaliikenteen, vesi-, ruoka-, ja terveydenhuollon romahdettua, ryöstelyn ja anarkian astuttua hallitsemaan suurinta osaa ihmiskuntaa. Poikkeusoloissa leviävät kulkutaudit olisivat myös riesana. Mutta pahimpia ja nopeasti sähköjen katkettua ilmaantuvia ongelmia olisi ydinvoimaloiden reaktoriytimien sulaminen ja räjähtäminen vedyn täyttäessä reaktorirakennukset sekä niiden käytetyn polttoaineen altaiden kuivuttua polttoaineen zirkoniumkuoren sytttyminen tuleen, levittäen joka reaktorialueella kymmenien reaktorisydänten sisältämän radioaktiivisuuden ilmaan kenenkään estämättä.

Pahimmillaan sulavia ja palavia reaktoreja olisi  400, todennäköisimmin ehkä 40. Ihminen on kekseliäs ja ehkä osa varajäähdytysjärjestelmistä saataisiin toimimaan, vaikka valtakunnasta olisi kaatuneet kaikki pääsähköverkot. Ihmiset saattaisivat kuljettaa omia PV-aurinkosähköpaneelejaan, piengeneraattoreja ja tuuliturbiineja ydinvoimaloihin, joissa niista viriteltäisiin akkujen kanssa hätäjäähdytysjärjestelmiä. Ajan kuluessa saataisiin ehkä kerättyä niitä lisää ja korjattua vanhat varageneraattorit. Uskon, että näin voitaisiin pelastaa suurin osa voimaloista.

Mutta jos meillä palaisi 40 ydinreaktoria ja niiden käytetyn polttoaineen varastot, saattaisi yhteenlaskettu laskeuma hyvinkin vastata 500-800  Chernobylin onnettomuutta. (MITTATIKKU: Fukushmassa on arvioitu, että jos nyt tuhoutuneen kolmen reaktorin lisäksi neljännen reaktorin maanjäristyksissä ja räjähdyksissä vaurioitunut käytetyn polttoaineen allas romahtaisi, polttoaine kuivuisi ja syttyisi palamaan, päästöt vastaisivat 50-80 Chernobyliä) Silloin olisivat vitsit vähissä kaikkien tiedonvälitys- ja viranomaisverkkojen romahdettua. Säteily on näkymätöntä, hajutonta ja mautonta. Ihmiset eivät yksinkertaisesti tietäisi, miksi niin moni alkaa voida pahoin, tukka lähteä ja palovammojen kaltaisa vammoja ilmaantua iholle veriripulin lisäksi. Epäiltäisiin kulkutauteja ja alettaisiin karttaa toisia ihmisiä, jopa käyttäytyä väkivaltaisesti sairastuneita kohtaan. Ja kun akuutin säteilysairauden oireet ilmaantuvat, on jo useimmiten liian myöhäistä toimia, koska säteilyä on silloin kaikkialla, ilmassa, vedessä, ruuassa, vaatteissa, rakennuksissa. Se olisi elämää helvetissä.

Onko tämä science fictionia, vai muuten täysin keksittyä, vai haluanko vain pelotella ihmisiä huvikseni?

LINKKI (engl.) - HUFFINGTONPOST: http://www.huffingtonpost.com/matthew-stein/400-chernobyls_b_1171129.html

Valitettavasti nämä skenaariot tulevat Yhdysvaltain armeijan tutkimuslaitoksen ja kokeneiden tiedemiesten liittovaltiolle tilaustyönä tekemästä tutkimuksesta, jossa kartoitettiin vakavan aurinkomyrskyn todennäköisyyttä ja seurauksia.  http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2013/01/kuka-pelkaa-mustaa-joutsenta.html Tulokset olivat karut: jos emme varaudu ajoissa, tällainen kerran 100-200 vuodessa tapahtuva superaurinkomyrsky voisi lopettaa nykyisin tuntemamme maailman olemasta. (LINKKI (engl.) - POWERMAG:  http://www.powermag.com/smart_grid/The-Electric-Grid-Civilizations-Achilles-Heel_5252.html )
Todennäköisesti sen seuraukset olisivat ainakin yhtä tuhoisat kuin rajoitetun ydinsodan. Kuolleet laskettaisiin ainakin miljoonissa ja valtiollinen maailmankartta voisi muuttua hyvinkin radikaalisti. Sodat ja sekasorto ja viimeisistä ruokavaroista sekä helposti hyödynnettävistä raaka-aineista käytävä kamppailu pahentaisi tilannetta entisestään. Puhtaasta viljelymaasta tulisi kullan arvoista.

Entä voimmeko varautua aurinkomyrskyihin?

Kyllä voimme, mutta sanallinen valmius: " Meillä Suomessa sähköverkot kestävät aurinkomyrskyt." ei riitä minhinkään. Ne eivät kestä. Piste.

Jos haluamme varautua siihen tarvitaan kohtalaisia investointeja. USA:ssa tutkijaryhmä laski, että noin 1 miljardilla dollarilla maan sähköverkot ja muuntajat saadaan suojattua kohtuullisesti aurinkomyrskyjä vastaan. Ja että toisella miljardilla dollarilla saadaan maan kaikki ydinvoimalat varustettua vuoden generaattoripolttoaineella, varageneraattoreilla EMP:n kestävissä teräskonteissa, tarvittavilla varaosilla ja huoltotarvikkeilla, jotta voimalat saadaan jäähdytettyä vuoden ajan, jos ulkoiset sähköverkot menetetään.

Arvatkaapa, menikö ehdotus läpi kongeressissa? No ei tietenkään, ei edes osa siitä. http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/11/michio-kaku-solar-flares-can-cause.html

Näiden turvajärjestelmien hinnalla saadaan kyllä ostettua 1 kappale B-2 pommittajia. Niiden tarpeellisuutta poliitikot eivät kiistä.

Entä meillä? Kyllä Olkiluoto-3:a suunniteltaessa on mietitty myös aurinkomyrskyjä, mutta kantaverkkoyhtiö Fingrid väittää Suomen verkon kestävän millaisen aurinkomyrskyn tahansa. Heidän perusteensa vain ovat hatarat. Meillä todetuista, noin puoleen supermyskyn aiheuttamista nousevista maajännitteistä ei kuulema aiheutunut sanottavia vaurioita, joten verkon täytyy kestää kaikki myskyt. Näin ainakin Fingridin asiakaslehti taannoin julisti. Toivottavasti siellä on päivitetty tietämys ja asenteet!

Jankutan blogissani näistä asioista, mutta en halua herätä jonakin aamuna talossani kylmään sähköttömään kämppään, jonne ei tule vesiä, kuuntelemaan patteriradiosta onko YLEllä selitystä asialle ja kuulla sieltä, kuinka Olkiluoto, Loviisa, Sosnovyi Bori, Forsmark ja kaikki lähimaiden voimalat lykkäävät myrkkyä taivaalle, minkä kerkeävät. Ja että kaupat ovat kiinni, pankit eivät voi toimia, ja että ruoka loppuu. Silloin voi herätä monta kysymystä, miksi ihmeessä me idiootit emme tehneet niitä muutamia pieniä korjauksia, joilla pahin olisi vältetty. Ja meille annettiin aikaa.

JPS

Suomesta savupiipputeollisuuden ja jätealtaiden retromaa

Laukaan Vihtajärvi oli ehkä Suomen saastunein järvi 1980-luvulla. Nyt saastuttavaa teollista toimintaa tuetaan jälleen Suomessa valtion voimin  Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints


Viimeaikaiset uutiset näyttävät osoittavan, että Suomessa on viimeaikoina herännyt retrohenkisyys valtiovallan ja elinkeinoelämän keskuudessa. Täällä selvästi haikaillaan 1960- ja 1970-luvuille, jolloin maan kaikki voimat valjastettiin kyselemättä palvelemaan saastuttavaa savupiipputeollisuutta, joka pilasi järvemme ja vesistömme vuosisadoiksi eteenpäin. Lähistöllä sijaitseva Lievestuoreen sellutehtaan "lipeälampi" lurautteli ajoittain kunnostettunakin kymmenien miljoonien eurojen ympäristöurakasta huolimatta alapuolisiin vesistöihin runsaita päästöjään. Paperi- ja selluteollisuuden jäljiltä useiden suurten vesireittien pohjasedimentit sisältävät runsaat määrät klooriyhdisteitä ja erilaisten savupiippu-konepajaverstaiden sekä tehomaametsätalouden pcb-dioksiinijäämiä. Tästä paikasta, josta kirjoitan, parin kivenheiton päässä sijaitsee aikanaan Suomen saastunein järvi, Vihtajärvi, jonka pilasi Kemiran ruutitehtaan ja ammustehtaan lyijy-, happo- ja raskasmetallipäästöt. Jos joku silloin erehtyi arvostelemaan luonnon pilaamista hän sai lähes maanpetturin maineen. Nämä asiat olivat tabuja, joista ei ollut sopivaa puhua, ainakaan tehdaspaikkakunnalla. Edistys, työpaikat ja taloudellinen hyöty oli epäpyhä kolminaisuus, jonka nimiin kaikki vannoivat ja toisinajattelijat olivat kerettiläisiä.

Aistin nykyisin samanlaista asenneilmastoa Suomen kaivospolitiikassa ja ydinvoimapolitiikassa. Talvivaaran valtio-omistaja ja eläkerahastot syytävät kymmeniä miljoonia euroja liikoja kyselemättä, välittämättä hälyttävistä ympäristövaikutuksista. Raha, työllisyys, talous. Niiden nimiin vannotaan , kun tehdään Suomesta Pohjolan kehitysmaata, jossa ulkomaiset kaivoskonsernit saavat mellastaa miten haluavat, vieläpä valtiovallan tuella. Se ainutlaatuisen kaunis pohjoinen ulottuvuus, josta ylpeänä EU:ssa vaahdotaan, ollaan valmiita myymään näennäistyöllisyyden alttarille, vieläpä maksamaan siitä, jos joku huolii. Vastustajat ovat kylähulluja ja ympäristöhörhöjä, kiusallisia kauneusvirheitä poliittisissa illallispuheissa. Kaunis eheä EU-mallimaa-maailmankuva kun rikkoutuu niin herkästi tällaisista inhottavista ympäristösaivarteluista. Kaikkein hankalimpia häirikköjä ovat kuitenkin harhaoppiset asiantuntijat, jotka saavat jotkin "oikein" ajattelevatkin epäröimään. Onneksi urakehitys huolehtii heistä vuosien myötä.

Talvivaaran kaivosta ei pitäisi pyrkiä pitämään hengissä hinnalla millä hyvänsä. Talvivaaralle ei pitäisi antaa ympäristölupia lisäpäästöihin. Talvivaaran tulisi todella ennallistaa pilaamansa alueet. Uraaninlouhintaan ja jalostukseen tai uraanipitoisten malmioiden avaamiseen Suomessa ei pitäisi antaa lupia.

Uraani ja sen sisarisotoopit ovat pitkäikäisiä ja ihmiselle äärimmäisen haitallisia aineita jo pieninä pitoisuuksina, samoin raskasmetallit. Kaikki voitava on tehtävä, ettei kyseisiä aineita joudu ihmisten tai eläinten ravintoon, juomaveteen, hengitysilmaan tai asuinympäristöön. Entisillä uraanikaivospaikkakunnilla ja niiden lähialueilla samoin kuin entisten työntekijöiden ja heidän perheidensä keskuudessa tietyt syövät ja muut näiden aineiden aiheuttamat sairaudet ovat huomattavasti yleisempiä kuin verrokkiväestössä, samaan tapaan kuin asbestiteollisuudessa työskenneillä. Asbestiakin pidettiin hyvänä ja turvallisena aineena lähes vuosisadan ajan, kunnes lopulta uskottiin terveysalan asiantuntijoiden ja uhrien perheiden esittämiä asiaperusteita ja riippumattomien tutkimusten tuloksia enemmän kuin voittoa tuottavan teollisuuden omia tulkintoja. Elämme tänään samassa kehässä kaivos- ja ydinteollisuuden pyörityksessä. http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2012/11/matti-vanhasen-menneen-poliittisen.html
http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2012/11/talvivaaran-allas-vuotaa-yha.html

LINKKI (engl.) - 700 syöpää 4 neliömailin alueella, uraani- ja thorium- rikastusjätteet saastuttaneet pohjavedet ja ilman - KSDK : http://www.ksdk.com/news/article/358520/3/Cancer-map-may-show-enormous-St-Louis-cluster--

Meillä on vaihtoehtoja saastuttavien tilalle. Vaatii poliittista avarakatseisuutta, ideologista ja taloudellista rohkeutta olla muutosgeneraattorina kestävämpään ja puhtaanpaan talouteen. Uusiutuvaan energiaan siirtyminen, hyvin järjestetyn kierrätyksen mahdollistaminen ja tiukasti valvottu, säännelty kaivostoiminta toimijan täydellä korvausvastuulla varustettuna antaa mahdollisuuden tulevienkin sukupolvien silmissä kestävän talouskehityksen onnistumiseen.

JPS

tiistai 5. helmikuuta 2013

Ydinvoima on halpaa!

Ydinsähkö on kalliimpaa kuin optimistisesti kuviteltiin. Toisin, kuin kuvassa näkyvän Olkiluodon, Loviisan ydinreaktorien ydinjäte päätyi Venäjälle MAJAKin ydinasehjelmaan ja luomaan maailman saastuneinta aluetta. (Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)


Ydinsähkö on niin halpaa, ettei sitä edes kannata laskuttaa asiakkailta. Näin kertoi amerikkalainen sodanjälkeinen yltiöoptimistinen propaganda uudesta mullistavasta energiamuodosta.

Lewis Straussin, amerikkalaisen ydiase- ja ydinvoimasuunnittelijan kuuluisa lausuma puheessaan syksyllä 1954  (LINKKI (engl.) - THE ENERGY LIBRARY:  http://www.theenergylibrary.com/node/12259 ) on saanut ironisen merkityksen, jota sen luoja tuskin halusi. Lausetta lainattiin aluksi laajalti ydinvoiman puolestapuhujien keskuudessa ja tiedotusvälineissä, mutta nykyisin sitä käyttävät lähinnä ydinvoimaan kriittisesti suhtautuvat varoittavana esimerkkinä katteettomista odotuksista.

Silti lupaus on alkanut toteutua täysin eri energiamuotojen puolella: "niin halpaa sähköä ettei kannata laskuttaa", on nähty vain ajoittain viime kesänä Keski-Euroopan sähköpörssissä, jossa runsas vesivoiman, tuulivoiman ja aurinkosähkön tarjonta laski hetkittäin sähkön tukkuhinnan erään suomalaisen asiantuntijan luonnehdintaa lainatakseni "käytännössä nollaan". Mutta asialla ei ollut ydinsähkön edullisuus, vaan uusiutuvan energian ylitarjonta. Saman toteaa alla olevan linkin britti-kirjoittaja.


LINKKI (engl.) - GUARDIAN: http://www.guardian.co.uk/environment/damian-carrington-blog/2012/may/22/energy-nuclear-renewables


Joitakin viitteitä siitä, kuka maksaa sen viime vuosisadan viisi-kuusikymmenluvuilla luvatun halvan ydinsähkön todelliset kustannukset voi saada vaikkapa Iso-Britanniasta. Siellä Sellafieldin ydinlaitoksen jätteiden käsittelyn kokonaishinta-arvio on noussut jo 67,5 miljardiin puntaan, eli 78,5 miljardiin euroon. Melkoista miljardipeliä ja tässä ei ole vielä laskettu ollenkaan Sellafieldin, ydinvoimaloiden ja koko ydinteollisuuden aiheuttamaa sairastuvuutta ja sitä kautta valtavia kustannuksia Brittien ja muiden lähimaiden kansantalouksille.

Linkki (engl.) - BBC : http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-cumbria-21298117

Tai sitten halvan ydinvoiman luvattuun maahan, USA:han. Yhdysvalloissa ajetaan kannattamattomana alas taas yksi ydinvoimala, Crystal River. Se vaurioitui päivitystöiden yhteydessä, suojarakennukseen tuli murtumia ja korjaustyöt olisivat maksaneet miljardeja dollareita. Niinpä järkevin päätös oli purkaa koko komeus. Laitoksen purkamisen ja ja alueen puhdistamisen on arvioitu vievän vaivaiset 60 vuotta, eli jos se aletaan laskea tänä vuonna, niin Crystal Riverin ydinvoimala pitäisi olla purettu ja alue tiptop vuonna 2073. Osa lastenlapsistammekin on jo tilastollisesti silloin eläkkeellä. Jos vuonna 1953 olisi osattu tehdä yhtä isoja ydinvoimaloita, ja päätetty purkaa yksi rikkinäinen ja radioaktiivinen sellainen, olisikohan osattu arvioida realistisesti työn kustannukset? Ja olisiko laitoksen omistajafirma vielä pystyssä vuonna 2013? Tuskinpa vain. Tässä riittää hieman miettimistä.

LINKKI (engl.) - HERALDTRIBUNE : http://www.heraldtribune.com/article/20130205/WIRE/130209798/2055/NEWS?p=all&tc=pgall

Tai sitten meidän kotoiset Loviisan reaktorimme. Ne pukkasivat radioaktiiviset jätöksensä kehitysmaa Venäjälle (enimmäkseen entiseen Neuvostoliittoon). Suomalaiset olivat tyytyväisinä mukana luomassa maailman saastuneimmaksi kuvattua järveä, jonka rannalla vielä joku vuosi sitten riitti tunnin oleskelu kuolettavaan säteilyannokseen. Nyt rantoja on peitetty betonilla, joten tilanne on hieman parantunut, mutta tuhansiin vuosiin tämän järven ja lähivesialueiden radioaktiivinen saastuminen sairastuttaa ja tappaa massoittain Venäjän kansalaisia, sieltä köyhemmästä päästä.. Toivon sydämestäni, että he heräävät vaatimaan kansainvälisiltä tuomioistuimilta korvauksia niiltä, jotka vastuuttomasti saastuttivat heidän asuinalueensa radioaktiivisilla jätteillä. Ja tähän ovat syyllistyneet myös suomalaiset ydinvoimayhtiöt, joilla on paitsi korvaus- ja korjausvastuu, myös eettinen vastuu samalla lailla, kuin Telia-Soneran johtajilla lahjusepäilyskandaalissa.

Miksiköhän tällaisista ydinteollisuuden sotkuista ei synny vastaavia skandaaleja mediassa?

LINKKI - WIKIPEDIA (Karatsai):
http://fi.wikipedia.org/wiki/Karat%C5%A1ai


LINKKI - WIKIPEDIA (Majak)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Majak

LINKKI - VOICE: http://www.voice.fi/ilmiot/maailman-vaarallisin-jarvi-on-venajalla-pelkka-rannalla-seisominen-aiheuttaa-kuoleman/8/46027?fb_ref=voice&fb_source=message

Kyseessä on periaatteessa samanlainen väärinkäytös, kuin ongelmajätteiden vieminen kehitysmaihin. Sitä voidaan verrata vaikkapa elektroniikkajätteen tai purettavien laivojen toimittamiseen Afrikkaan tai Aasiaan mafianomaisten rikollisten yritysten käsiin. Silloin pestään kädet tuhansien  köyhien työläisten sairastumisen ja kuoleman eettisestä loasta, jonka vaarallisten kemikaalien ja ala-arvoisten työolojen uhriksi joutuvat ihmiset käsiimme jättävät.


Ei Suomessa tiukattu, mitä veli neuvostoliittolainen ydinjätteillemme teki, oltiin tyytyväisiä, kun päästiin niistä eroon. Niin oli tyytyväinen Neuvostohallintokin, joka ei varmasti olisi edes kertonut suomalaisille tekevänsä ydinjätteistämme mm. ydinkärkiä, joista osa saattoi olla suunnattu Suomi-neidon suuntaankin. Eikä Neuvostohallinto ollut tippaakaan kiinnostunut Majakin lähialueiden asukkaiden tai työläisten terveydestä, armeijan ja jättivaltion ideologisen suunnitelmatalouden tavoitteet ja ulkokuori ajoivat ympäristöasioiden ohi.


(Tosin Neuvostojärjestelmä teki jotakin paremminkin kuin länsivallat - se evakuoi Chernobylin saastuneimmat alueet. Japani esimerkiksi ei ole vieläkään evakuoinut yhtä pahasti saastuneita Fukushiman ydintuhon saastuttamia alueita - lapset asuvat ja käyvät koulua edelleenkin Chernobylin pakollista evakuointialuetta vastaavissa säteilyoloissa.)


LINKKI (engl.) - FUKUSHIMA EVACUATION:
http://fukushima-evacuation-e.blogspot.jp/

LINKKI - laskeumakartta (engl.) - FUKUSHIMA-SOKAI: http://fukusima-sokai.blogspot.jp/2012/01/map-about-radioactive-contamination.html

Sydäntä ja järkeä kaivataan taas energiapolitiikkaan. Mukavuudenhalu, joka perustuu toisten ihmisten kärsimyksiin ja hengenvaaraan ei saa olla arvovalintaperuste sivistysvaltiossa. Meillä on turvallisia, edullisia ja eettisesti kestäviä vaihtoehtoja. Nyt on muutoksen aika. Breshnev on kuollut.

JPS