Tietoja minusta

Oma kuva
Teacher, activist, interested in energy technology, climate change, environmental issues and global security.

sunnuntai 31. elokuuta 2014

Sivilisaatiomme tuhoutui 23.7 2012 - melkein

Vaikka kärvistelen sitkeän syysflunssan kourissa tätä kirjoittaessani, olen iloinen, että olen vielä tässä. Ja samoin siitä, että Sinä olet lukemassa tätä postiani.


Kaikki olisi voinut nimittäin muuttua 23.7.2012 (tai oikeastaan viikko aikaisemmin), miljoonat tai jopa sadat miljoonat ihmiset olisivat menehtyneet ja yhteiskunnat eri puolilla planeettaamme olisivat kaaoksen, sekasorron ja ryöstelevien aseistettujen joukkioiden armoilla.

Eikä kyse ole nyt ydinsodasta, vaikka useat arvostetut asiantuntijat ja asiantuntijaryhmät kyseisen ilmiön seuraamuksia siihen rinnastavatkin. Eikä asteroidi-iskusta ulkoavaruudesta. Ilmiö on tiedemiespiireissä tunnettu, tunnustettu ja tutkittu, mutta poliitikkojen, energiateollisuuden ja tavallisen kansan keskuudessa kuoliaaksi vaiettu tabu - musta lintu, jonka moni on nähnyt, mutta josta kukaan ei puhu.


Läheltä piti

"Jos se olisi osunut, kokoaisimme vieläkin palasia, arvioi tiedemies Daniel Baker Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan uutisessa."

Näin luonnehtii Taloussanomien Digitoday -verkkolehti artikkelissaan kovinta koskaan mitattua auringon koronan massapurkausta, joka tapahtui 23.7.2012 ja osui suoraan maan kiertorataan. Purkauksen arvellaan olleen yhtä voimakas tai voimakkaampi kuin ns. Carringtonin aurinkomyrsky, joka rampautti lennätinliikenteen, poltti lukuisia lennätinasemia ja aiheutti sähköiskuja sadoille lennätinvirkailijoille v. 1859. Silloin ei kuitenkaan ollut sähköverkkoja, tietokoneita, sähköistä rahaliikennettä tai ydinvoimaloita, joten käytännön vaikutukset jäivät lähinnä komean luonnonilmiön ihmettelyn tasolle: revontulia nähtiin aina Hawaijilla asti ja niiden valossa näki lukea sanomalehtiä. Lennätinlinjat ja palaneet asemat oli nopeasti korjattu ja elämä palasi ennalleen.

Jos vuoden 2012 purkaus olisi tapahtunut viikko aikaisemmin, emme ehkä olisi tässä.


Digitoday jatkaa:

"Käytännössä osuma olisi voinut tuhota globaalisti sähköverkon ja syöstä ihmiskunnan takaisin 1800-luvulle."

Hieman harmittaa median kevyt ote aihepiiriin - tämä on juuri se tabu - artikkeleissa puhutaan täpärästi väistetystä  tapahtumasta ikäänkuin se olisi vain huvipuistoretki:

"Nasan mukaan kaikki, mikä on kiinni seinän pistorasiassa, olisi voinut lakata toimimasta, kuten myös esimerkiksi vesivessat, koska vesijärjestelmä nojaa sähköisiin pumppuihin."

Vessat! Vai niin.

Koska muut lopettavat tähän, jatkan asian pohtimista hieman pidemmälle.


Vesivessat ja paljon muuta!


Debunking Taboos... eli miten oikein saisin Sinutkin eläytymään tähän "hienoon" tilanteeseen:

Kuvitellaanpa vaihtoehtoista todellisuutta joskus 16.7.2012. Olet juuri tullut autolla kotiin töistä ja aiot keittää kahvit, kun keittiön valot sammuvat. Kahvinkeitin ei toimi ja pikakierros asunnossa kertoo, että muualtakin on sähköt poissa. Aikasi sähköjen palautumista odoteltuasi ajattelet kuunnella viiden uutiset, mutta muistat, että stereosi tarvitsevat sähköä. Onneksi kännykässä on radio. Avaat radiosovelluksen ja laitat kaiuttimen päälle, mutta radioasema on mykkä. Mitä ihm... Netin kautta uutissivuille! Yhteyttä palveluntarjoajaan ei saada. Mikään nettisivu ei aukea. Päätät soittaa työkaverille vain kuullaksesi, että siellä on sama tilanne. Onneksi kännykkä toimii (tukiasemien ja operaattorin suojatut varavoimajärjestelmät toimivat vielä muutaman tunnin). Päätät lähteä autolla kauppaan ostamaan vichy-vettä ja olutta, kun vesi lakkasi tulemasta vähän aikaa sitten. Yrität saada Bemarin käyntiin, mutta käynnistysmoottori jauhaa tyhjää ja ajotietokone ilmoittaa "Unknown fatal error". Lähdet kauppaan pyörällä. Havaitset, että kauppa on täynnä vaitonaisia, mutta hieman harmistuneita asiakkaita. Kassat eivät toimi, eikä kukaan tiedä syytä, siihen, miksi varavoimajärjestelmäkään ei käynnisty. Palaat kotiin janoisena tarkistamaan jääkaapin ja pakastimen sisältöä, ne ovat alkaneet lämmeta. Mutta et voi keittääkään mitään, kun sähköä ei ole. Olo kotosalla on alkanut jo muuttua tukalaksi, kun ilmastointi ei toimi ja vessaa ei voi enää vetää. Muut perheenjäsenet ovat tulleet kotiin kuka milläkin keinolla, kun junat ja osa busseista ovat hyytyneet matkalle. Kaikilla on toisiaan hurjempia huhuja siitä, mitä on tapahtunut. Jotkut veikkaavat sotaa tai terrori-iskua, kaverit ovat kertoneet alassyöksyneistä lentokoneista ja useista tulipaloista, joita olivat kotimatkalla nähneet. Nyt tämä ei ole enää kivaa!

***

Sillä välin suuren yleisön tietämättä Olkiluodossa ja Loviisassa on käyty epätoivoista taistelua sähköjen palauttamiseksi hätäjäähdytysjärjestelmiin ja käytetyn polttoaineen varastoihin, samalla, kun palokunnat kamppailevat muuntajapalon leviämisen ehkäisemiseksi muualle laitokseen. Kukaan ei tässä vaiheessa usko sitä, että seuraavana yönä mahdoton muuttuu todeksi ja turvallisuuden mallilaitosten ydinpolttoaine sulaa paineastioiden läpi ja vääjäämättömästi kohti laitoksen alla olevaa peruskalliota.

Eikä monikaan tiedä vielä sitä, että Venäjällä, Saksassa, Ruotsissa, samoin kuin useissa muissa Euroopan maissa - ja tietysti USA:ssa ja Aasiassa osa reaktoreista on jo menettänyt suojarakennuksensa tiiviyden vetyräjähdyksissä, joita polttoaineen sulaminen aiheuttaa. Vuosituhannen uutisotsikko "Sata Fukushimaa vuorokaudessa" jää kirjoittamatta. Media on myös pimeänä.

***

Yöllä heräät hikisenä siihen, että palokunnan kaiutinauto kiertää kehottamassa ihmisiä sulkemaan ovet ja ikkunat ja ilmastoinnin (mikä vitsi), koska Olkiluodossa on sattunut päästöihin johtanut ydinvoimalaonnettomuus. Helsinkiläisiä kehotetaan kuuntelemaan viranomaistiedotuksia, jotka toistaiseksi tulevat kaiutinautojen ja hälytyskeskusten kovaäänisten kautta laajan sähkökatkon vuoksi.

Poikasi kuulee yöllä papan vanhalla patterikäyttöisellä transistoriradiolla keskipitkiltä aalloilta Etelä-Amerikkalaisen englanninkielisen radioaseman häiriöiden ja rätinän sävyttämät uutiset, jossa kerrotaan ensimmäisiä tietoja maata kohdanneesta magneettimyrskystä ja sen seurauksista eri puolilla maailmaa, varsinkin pohjoisella pallonpuoliskolla.

Aamulla herätessäsi katkonaisen unen jälkeen, kokoonnutte koko perheen kanssa kuuntelemaan ainutta kuntoon saatua suomalaista mediaa - YLE:n kriisikeskuksen lähetintä, joka alkaa kertoa tipoittain tietoja odottamattomasta tilanteesta meiltä ja muualta. Maahan on julistettu poikkeustila ja puolustusvoimat on valtuutettu järjestyksen ylläpitoon ja elintarvikehuollon ja jakelun järjestämiseen sekä hätätilan sairaanhoitoon.

Kukaan ei tiedä eikä kerro tässä vaiheessa, että tilanne pahenee vielä seuraavien kahden vuoden ajan ja että Suomen väkiluku laskee siinä ajassa neljään ja puoleen miljoonaan.

Ihmiskunnan historiassa alkoi juuri uusi jakso: selviytyjät.


***

Tämä oli kaikki tietysti fiktiota, mutta uskallan väittää, että useimmat tarinassa mainituista asioista ovat mahdollisia ja todennäköisiä, kun seuraava raju auringon massapurkaus (CME) osuu planeettaamme. 


 "Mustat joutsenet lentävät  hiljaa, mutta jos tarkasti  kuuntelet, voit kuulla niiden  siiveniskut." 








- Väitän kuulevani ne.


Ensimmäisestä energiablogikirjoituksestani lähtien, http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2011_10_01_archive.html  lähes kolme vuotta sitten, olen asiasta kirjoittanut. 

Sillä välin näyttää, että juuri mitään konkreettista ei ole Suomessa tapahtunut poliitikkojen ja energiateollisuuden päättäjien keskuudessa asian korjaamiseksi.

Miltä tuntuisi, jos vaikutuksiltaan laajaa ydinsotaa vastaavan katastrofin ennustettaisiin iskevän mapalloomme seuraavan 10 vuoden aikana 12% todennäköisyydellä?

Ja meillä olisi realistiset, melko yksinkertaiset keinot torjua suuri osa iskun pahimmista seurauksista muutaman vuoden varoajalla.



Juuri tällaiseksi Yhdysvaltain Avaruushallintovirasto NASA on teettämissään selvityksissä arvioinut todennäköisyyden seuraavalle tuhoisalle aurinkomyrskylle.


Ruotsalaistutkimus arvioi pahimman superaurinkomyrskyn todennäköisyydeksi 4,7% vuosina 2012-2014 .


 (Todennäköisyys lienee siis välillä 1 - 2 % per vuosi.)

Ehkä kannattaisi ajatella ja toimia ajoissa.




Tässä uusintapostina muutama ratkaisuehdotus, jotka esitin energiablogissani yli vuosi sitten:

"Mitä sitten pitäisi tehdä? Kuinka varautua aurinkomyrskyjen seurauksiin ja pitkiin sähkökatkoihin? Missään en ole nähnyt kattavaa listaa asiasta, mutta yritän esittää alustavan luonnoksen sellaiseksi - sillä tietämyksellä, mitä minulle asiaa maallikkona puolitoista vuotta tutkittuani on kertynyt:



1. Ydinvoimaloiden tulisi varautua vähintään kuukausia kestäviin ulkoisen sähkönsyötön katkoihin ja ongelmiin. Pieniä lähialueiden varavoimaloita pitäisi kytkeä useampia jokaiseen ydinvoimalaan omilla syöttöjohdoillaan, mieluummin suojatuilla maakaapeleilla. Jokaiseen varavoimalaan tulisi varata nopeasti asennettavia varamuuntajia ja muita kriittisiä komponentteja 2-3 -kertaisena varmistuksena.
Ydinvoimaloiden omat varageneraattorit tulisi suunnitella ja varustaa niin, että ne voivat tuottaa keskeytymättömän varavirransyotön voimalaan kuukausien ajan. Generaattorien vuorottelulla riittävä huoltokatkojen eliminointi. Hyvä GIC-suojaus ja varaosia riittävästi laitosalueelle varastoon. Hyvin geomagneettisilta myrskyiltä suojattuja tuuli- aurinko ja aaltovoimaloita tulisi perustaa ydinvoimaloiden välittömään läheisyyteen huolehtimaan osaltaan hätäjäähdytykseen, polttoainealtaiden jäähdytykseen, tietokonejärjestelmiin ja kriittisiin laitteisiin tarvittavan varavirran saamisesta. Ydinvoimien akkukapasiteetin pitäisi olla vähintään kaksi viikkoa. Esim.  lähi- aurinko- ja tuulivoimalat voisivat olla varustettuja suurella akkukapasiteetilla, jotta voimantarve hätätilanteessa taattaisiin. Samalla vuosiseisokkien aikana olisi keskeytymätöntä varavoimaa saatavilla.

2. Käytetty ydinpolttoaine märkäaltaista ilmajäähdytettyihin kuivavarastoyksiköihin heti, kun se on teknisesti mahdollista. Esimerkiksi Fukushimassa osa polttoaineesta oli tällaisissa suojatuissa kuivakapseleissa ja ne kestivät vahingoittumattomina tsunamin ja sähkökatkot. Kuivavarastointikapselit tulevat ydinvoimayhtiöille huomattavasti kalliimmaksi kuin allassäilytys, mutta säteilyturvaviranomaisten tulisi nyt hoitaa tehtävänsä ja ydinvoimayhtiöiden vastuunsa. Velvoitetaan yhtiöt vaihtamaan kuivavarastointiin pika-aikataululla - se on meidän kaikkien ja viime kädessä myös näiden yhtiöiden etu. Ydinturva-asiantuntijoista mm.Arnie Gundersen  http://www.fairewinds.com/content/can-spent-fuel-pools-catch-fire  on pitkään puhunut näiden kuivavarastointikapselien puolesta merkittävänä turvallisuutta lisäävänä tekijänä. http://www.fairewinds.com/fukushima

3. Siirtyminen keskitetyistä suurvoimaloista hajautettuun, uusiutuvaan energiaan perustuvaan tuotantoon. Älyverkot, jotka häiriötilanteessa osaisivat jakaa sähköverkon pienempiin osa-alueisiin, joissa vaurioitunut osa kyettäisiin sulkemaan pois verkosta, ennen kuin koko verkko kaatuu. Pienemmät tuotantoyksiköt, joita verkko valvoo mahdollistaisivat periaatteessa tämän. Nykyisiä verkko- ja tuotantojärjestelmiä tulee kehittää tähän suuntaan. Mitä enemmän kotitaloudet, kaupat ja yritykset tuottavat osan omasta sähköstään omistamillaan hajautetuilla sähköntuotantomenetelmillä, kuten aurinkopaneleilla, tuulivoimalla ja bioenergialla, sitä pienempi vaikutus laajoilla kantaverkon sähkökatkoilla on paikallisesti ja elintärkeät järjestelmät voidaan pitää toiminnassa ja korjata nopeammin. Myös hajautetuille energiantuottajille kriittisiä varaosia varastoon.

4. Vähittäis- ja tukkukaupan sähköisille varasto- tilaus- ja logistiikkajärjestelmille luotettavat varavoimajärjestelmät sekä sähköttömän kaupan mahdollistava paperikirjausjärjestelmä, jotta kriisitilanteessa elintarvikkeet ja välttämättömät hyödykkeet liikkuvat kansalaisille. Riittävä reservi esimerkiksi puolustusvoimien kouluttamana hoitamaan kuljetusta, varastoja, kirjanpitoa jne.


5. Sähköttömän maksuliikenteen mallin kehittäminen ja riittävä kokeilu kriisitilanteen varalle muiden varajärjestelmien ohella. Lisätyövoimaa ja vartiointi- sekä kuljetusapua esim puolustusvoimilta ja kansalaisjärjestöiltä. 1960-luvun liiketoiminnan perusmalleja nykyoloihin sovellettuna voitaisiin hyödyntää varajärjestelmän luomisessa.

6. Kaikkiin yhteiskunnan kriittisiin järjestelmiin erillisen varavoimaverkon luominen, jossa keskeisenä osana olisivat omat aurinko- tuuli- ja biopolttoainepienvoimalat normaalien varmistettujen varageneraattorien lisäksi.Vanhat diesel-sähköveturit tulisi hyödyntää reservissä varageneraattoreina. Vanhat kriisiajan puolustusvoimien ja teollisuuden varageneraattorit tulisi kunnostaa, huoltaa ja varastoida kriittisiin kohteisiin sairaaloiden, vesilaitosten ja ydinvoimaloiden läheisyyteen valmiiksimietittyjen käyttöönotto- ja huoltosuunnitelmien kera.

7. Kerätään asiantuntijaverkosto pohtimaan ja kehittämään toimiva suunnitelma aurinkomyrskyjen ja muiden suurten luonnononnettomuuksien varalle.

8. Ydinvoiman lisärakentamisesta luovutaan ja nyt rakenteilla olevat voimalahankkeet keskeytetään, kunnes luotettava selvitys pahimman mahdollisen geomagneettisen myrskyn seurauksista ja vaadittavista toimenpiteistä ydinteollisuuden alalla on valmistunut. Ydinteollisuus velvoitetaan investoimaan ja rakentamaan kaikki tarvittavat laitteistot ja varajärjestelmät, mitä maksimaalisen turvallisuuden takaamiseksi on tehtävä. Myös nyt toimivat ydinvoimalat tulee tarvittaessa pysäyttää ja modifioida täyttämään päivitetyt turvallisuusnormit. Ydinjätteen välivarastoinnin turvallisuusongelmien korjaaminen tulee aloittaa heti."



Kotiläksyjä (englanniksi):

Amerikkalaistutkimus voimakkaan aurinkomyrskyn vaikutuksista USA:n sähköverkkoon:


NRC myöntää rektorien sulamisonnettomuuksien mahdollisuuden aurinkomyrskyjen yhteydessä:


Sähköverkko - sivilisaation akhilleen kantapää - amerikkalaistutkimus:


Fyysikko ja tieteen popularisoija Michio Kaku varoittaa geomagneettisten myrskyjen vaaroista ydinvoimaloille:


Tutkimuksia v. 2012 aurinkomyrskystä:



Energiamuutos - nyt!



JPS

Kuvat: Jukka Seppälä / Creator's Fingerprints