Ydinsähkö on kalliimpaa kuin optimistisesti kuviteltiin. Toisin, kuin kuvassa näkyvän Olkiluodon, Loviisan ydinreaktorien ydinjäte päätyi Venäjälle MAJAKin ydinasehjelmaan ja luomaan maailman saastuneinta aluetta. (Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)
Ydinsähkö on niin halpaa, ettei sitä edes kannata laskuttaa asiakkailta. Näin kertoi amerikkalainen sodanjälkeinen yltiöoptimistinen propaganda uudesta mullistavasta energiamuodosta.
Lewis Straussin, amerikkalaisen ydiase- ja ydinvoimasuunnittelijan kuuluisa lausuma puheessaan syksyllä 1954
(LINKKI (engl.) - THE ENERGY LIBRARY: http://www.theenergylibrary.com/node/12259 ) on saanut ironisen merkityksen, jota sen luoja tuskin halusi. Lausetta lainattiin aluksi laajalti ydinvoiman puolestapuhujien keskuudessa ja tiedotusvälineissä, mutta nykyisin sitä käyttävät lähinnä ydinvoimaan kriittisesti suhtautuvat varoittavana esimerkkinä katteettomista odotuksista.
Silti lupaus on alkanut toteutua täysin eri energiamuotojen puolella: "niin halpaa sähköä ettei kannata laskuttaa", on nähty vain ajoittain viime kesänä Keski-Euroopan sähköpörssissä, jossa runsas vesivoiman, tuulivoiman ja aurinkosähkön tarjonta laski hetkittäin sähkön tukkuhinnan erään suomalaisen asiantuntijan luonnehdintaa lainatakseni "käytännössä nollaan". Mutta asialla ei ollut ydinsähkön edullisuus, vaan uusiutuvan energian ylitarjonta. Saman toteaa alla olevan linkin britti-kirjoittaja.
LINKKI (engl.) - GUARDIAN:
http://www.guardian.co.uk/environment/damian-carrington-blog/2012/may/22/energy-nuclear-renewables
Joitakin viitteitä siitä, kuka maksaa sen viime vuosisadan viisi-kuusikymmenluvuilla luvatun halvan ydinsähkön todelliset kustannukset voi saada vaikkapa Iso-Britanniasta. Siellä
Sellafieldin ydinlaitoksen jätteiden käsittelyn kokonaishinta-arvio on noussut jo
67,5 miljardiin puntaan, eli 78,5 miljardiin euroon. Melkoista miljardipeliä ja tässä ei ole vielä laskettu ollenkaan
Sellafieldin, ydinvoimaloiden ja koko ydinteollisuuden aiheuttamaa sairastuvuutta ja sitä kautta valtavia kustannuksia Brittien ja muiden lähimaiden kansantalouksille.
Linkki (engl.) - BBC :
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-cumbria-21298117
Tai sitten halvan ydinvoiman luvattuun maahan, USA:han. Yhdysvalloissa ajetaan kannattamattomana alas taas yksi ydinvoimala, Crystal River. Se vaurioitui päivitystöiden yhteydessä, suojarakennukseen tuli murtumia ja korjaustyöt olisivat maksaneet miljardeja dollareita. Niinpä järkevin päätös oli purkaa koko komeus.
Laitoksen purkamisen ja ja alueen puhdistamisen on arvioitu vievän vaivaiset 60 vuotta, eli jos se aletaan laskea tänä vuonna, niin
Crystal Riverin ydinvoimala pitäisi olla purettu ja alue tiptop vuonna 2073. Osa lastenlapsistammekin on jo tilastollisesti silloin eläkkeellä. Jos vuonna 1953 olisi osattu tehdä yhtä isoja ydinvoimaloita, ja päätetty purkaa yksi rikkinäinen ja radioaktiivinen sellainen, olisikohan osattu arvioida realistisesti työn kustannukset? Ja olisiko laitoksen omistajafirma vielä pystyssä vuonna 2013? Tuskinpa vain. Tässä riittää hieman miettimistä.
LINKKI (engl.) - HERALDTRIBUNE :
http://www.heraldtribune.com/article/20130205/WIRE/130209798/2055/NEWS?p=all&tc=pgall
Tai sitten meidän kotoiset Loviisan reaktorimme. Ne pukkasivat radioaktiiviset jätöksensä kehitysmaa Venäjälle (enimmäkseen entiseen Neuvostoliittoon). Suomalaiset olivat tyytyväisinä mukana luomassa maailman saastuneimmaksi kuvattua järveä, jonka rannalla vielä joku vuosi sitten riitti tunnin oleskelu kuolettavaan säteilyannokseen. Nyt rantoja on peitetty betonilla, joten tilanne on hieman parantunut, mutta tuhansiin vuosiin tämän järven ja lähivesialueiden radioaktiivinen saastuminen sairastuttaa ja tappaa massoittain Venäjän kansalaisia, sieltä köyhemmästä päästä.. Toivon sydämestäni, että he heräävät vaatimaan kansainvälisiltä tuomioistuimilta korvauksia niiltä, jotka vastuuttomasti saastuttivat heidän asuinalueensa radioaktiivisilla jätteillä.
Ja tähän ovat syyllistyneet myös suomalaiset ydinvoimayhtiöt, joilla on paitsi korvaus- ja korjausvastuu, myös eettinen vastuu samalla lailla, kuin Telia-Soneran johtajilla lahjusepäilyskandaalissa.
Miksiköhän tällaisista ydinteollisuuden sotkuista ei synny vastaavia skandaaleja mediassa?
LINKKI - WIKIPEDIA (Karatsai):
http://fi.wikipedia.org/wiki/Karat%C5%A1ai
LINKKI - WIKIPEDIA (Majak)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Majak
LINKKI - VOICE:
http://www.voice.fi/ilmiot/maailman-vaarallisin-jarvi-on-venajalla-pelkka-rannalla-seisominen-aiheuttaa-kuoleman/8/46027?fb_ref=voice&fb_source=message
Kyseessä on periaatteessa samanlainen väärinkäytös, kuin ongelmajätteiden vieminen kehitysmaihin. Sitä voidaan verrata vaikkapa elektroniikkajätteen tai purettavien laivojen toimittamiseen Afrikkaan tai Aasiaan mafianomaisten rikollisten yritysten käsiin. Silloin pestään kädet tuhansien köyhien työläisten sairastumisen ja kuoleman eettisestä loasta, jonka vaarallisten kemikaalien ja ala-arvoisten työolojen uhriksi joutuvat ihmiset käsiimme jättävät.
Ei Suomessa tiukattu, mitä veli neuvostoliittolainen ydinjätteillemme teki, oltiin tyytyväisiä, kun päästiin niistä eroon. Niin oli tyytyväinen Neuvostohallintokin, joka ei varmasti olisi edes kertonut suomalaisille tekevänsä ydinjätteistämme mm. ydinkärkiä, joista osa saattoi olla suunnattu Suomi-neidon suuntaankin. Eikä Neuvostohallinto ollut tippaakaan kiinnostunut
Majakin lähialueiden asukkaiden tai työläisten terveydestä, armeijan ja jättivaltion ideologisen suunnitelmatalouden tavoitteet ja ulkokuori ajoivat ympäristöasioiden ohi.
(Tosin Neuvostojärjestelmä teki jotakin paremminkin kuin länsivallat - se evakuoi
Chernobylin saastuneimmat alueet. Japani esimerkiksi ei ole vieläkään evakuoinut yhtä pahasti saastuneita
Fukushiman ydintuhon saastuttamia alueita - lapset asuvat ja käyvät koulua edelleenkin
Chernobylin pakollista evakuointialuetta vastaavissa säteilyoloissa.)
LINKKI (engl.) - FUKUSHIMA EVACUATION:
http://fukushima-evacuation-e.blogspot.jp/
LINKKI - laskeumakartta (engl.) - FUKUSHIMA-SOKAI:
http://fukusima-sokai.blogspot.jp/2012/01/map-about-radioactive-contamination.html
Sydäntä ja järkeä kaivataan taas energiapolitiikkaan. Mukavuudenhalu, joka perustuu toisten ihmisten kärsimyksiin ja hengenvaaraan ei saa olla arvovalintaperuste sivistysvaltiossa. Meillä on turvallisia, edullisia ja eettisesti kestäviä vaihtoehtoja. Nyt on muutoksen aika. Breshnev on kuollut.
JPS