torstai 14. helmikuuta 2013

400 ydinvoimalaa sulaa ja palaa - EVVK?

Voisiko 40-400 ydinreaktoria polttoainealtaineen palaa yhtäaikaa? Amerikkalaistutkijat väittävät sen olevan täysin mahdollista, jos vakava aurinkomyrsky iskee.   Manipulaatio: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints

Jonakin päivänä se voisi olla totta. Yhdysvalloissa on arvioitu, että vakava aurinkomyrsky voisi polttaa maailmanlaajuisesti yli 2000 suurta korkeajännitemuuntajaa. Näiden erikoismuuntajien globaali tuotantokapasiteetti normaaliaikana on 100 muuntajaa vuodessa. Jos suurta osaa maailmasta kohtaisi aurinkomyrskyn aiheuttama sähköverkkojen pitkäaikainen romahdus, tällaisiin tuotantolukuihin tuskin päästäisiin. Jos kaikkien muuntajien korvaaminen uusilla veisi normaalioloissa 20 vuotta, kuinka kauan se kestäisi perusinfrastruktuurien, kaupan, liikenteen, rahaliikenteen, vesi-, ruoka-, ja terveydenhuollon romahdettua, ryöstelyn ja anarkian astuttua hallitsemaan suurinta osaa ihmiskuntaa. Poikkeusoloissa leviävät kulkutaudit olisivat myös riesana. Mutta pahimpia ja nopeasti sähköjen katkettua ilmaantuvia ongelmia olisi ydinvoimaloiden reaktoriytimien sulaminen ja räjähtäminen vedyn täyttäessä reaktorirakennukset sekä niiden käytetyn polttoaineen altaiden kuivuttua polttoaineen zirkoniumkuoren sytttyminen tuleen, levittäen joka reaktorialueella kymmenien reaktorisydänten sisältämän radioaktiivisuuden ilmaan kenenkään estämättä.

Pahimmillaan sulavia ja palavia reaktoreja olisi  400, todennäköisimmin ehkä 40. Ihminen on kekseliäs ja ehkä osa varajäähdytysjärjestelmistä saataisiin toimimaan, vaikka valtakunnasta olisi kaatuneet kaikki pääsähköverkot. Ihmiset saattaisivat kuljettaa omia PV-aurinkosähköpaneelejaan, piengeneraattoreja ja tuuliturbiineja ydinvoimaloihin, joissa niista viriteltäisiin akkujen kanssa hätäjäähdytysjärjestelmiä. Ajan kuluessa saataisiin ehkä kerättyä niitä lisää ja korjattua vanhat varageneraattorit. Uskon, että näin voitaisiin pelastaa suurin osa voimaloista.

Mutta jos meillä palaisi 40 ydinreaktoria ja niiden käytetyn polttoaineen varastot, saattaisi yhteenlaskettu laskeuma hyvinkin vastata 500-800  Chernobylin onnettomuutta. (MITTATIKKU: Fukushmassa on arvioitu, että jos nyt tuhoutuneen kolmen reaktorin lisäksi neljännen reaktorin maanjäristyksissä ja räjähdyksissä vaurioitunut käytetyn polttoaineen allas romahtaisi, polttoaine kuivuisi ja syttyisi palamaan, päästöt vastaisivat 50-80 Chernobyliä) Silloin olisivat vitsit vähissä kaikkien tiedonvälitys- ja viranomaisverkkojen romahdettua. Säteily on näkymätöntä, hajutonta ja mautonta. Ihmiset eivät yksinkertaisesti tietäisi, miksi niin moni alkaa voida pahoin, tukka lähteä ja palovammojen kaltaisa vammoja ilmaantua iholle veriripulin lisäksi. Epäiltäisiin kulkutauteja ja alettaisiin karttaa toisia ihmisiä, jopa käyttäytyä väkivaltaisesti sairastuneita kohtaan. Ja kun akuutin säteilysairauden oireet ilmaantuvat, on jo useimmiten liian myöhäistä toimia, koska säteilyä on silloin kaikkialla, ilmassa, vedessä, ruuassa, vaatteissa, rakennuksissa. Se olisi elämää helvetissä.

Onko tämä science fictionia, vai muuten täysin keksittyä, vai haluanko vain pelotella ihmisiä huvikseni?

LINKKI (engl.) - HUFFINGTONPOST: http://www.huffingtonpost.com/matthew-stein/400-chernobyls_b_1171129.html

Valitettavasti nämä skenaariot tulevat Yhdysvaltain armeijan tutkimuslaitoksen ja kokeneiden tiedemiesten liittovaltiolle tilaustyönä tekemästä tutkimuksesta, jossa kartoitettiin vakavan aurinkomyrskyn todennäköisyyttä ja seurauksia.  http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2013/01/kuka-pelkaa-mustaa-joutsenta.html Tulokset olivat karut: jos emme varaudu ajoissa, tällainen kerran 100-200 vuodessa tapahtuva superaurinkomyrsky voisi lopettaa nykyisin tuntemamme maailman olemasta. (LINKKI (engl.) - POWERMAG:  http://www.powermag.com/smart_grid/The-Electric-Grid-Civilizations-Achilles-Heel_5252.html )
Todennäköisesti sen seuraukset olisivat ainakin yhtä tuhoisat kuin rajoitetun ydinsodan. Kuolleet laskettaisiin ainakin miljoonissa ja valtiollinen maailmankartta voisi muuttua hyvinkin radikaalisti. Sodat ja sekasorto ja viimeisistä ruokavaroista sekä helposti hyödynnettävistä raaka-aineista käytävä kamppailu pahentaisi tilannetta entisestään. Puhtaasta viljelymaasta tulisi kullan arvoista.

Entä voimmeko varautua aurinkomyrskyihin?

Kyllä voimme, mutta sanallinen valmius: " Meillä Suomessa sähköverkot kestävät aurinkomyrskyt." ei riitä minhinkään. Ne eivät kestä. Piste.

Jos haluamme varautua siihen tarvitaan kohtalaisia investointeja. USA:ssa tutkijaryhmä laski, että noin 1 miljardilla dollarilla maan sähköverkot ja muuntajat saadaan suojattua kohtuullisesti aurinkomyrskyjä vastaan. Ja että toisella miljardilla dollarilla saadaan maan kaikki ydinvoimalat varustettua vuoden generaattoripolttoaineella, varageneraattoreilla EMP:n kestävissä teräskonteissa, tarvittavilla varaosilla ja huoltotarvikkeilla, jotta voimalat saadaan jäähdytettyä vuoden ajan, jos ulkoiset sähköverkot menetetään.

Arvatkaapa, menikö ehdotus läpi kongeressissa? No ei tietenkään, ei edes osa siitä. http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/11/michio-kaku-solar-flares-can-cause.html

Näiden turvajärjestelmien hinnalla saadaan kyllä ostettua 1 kappale B-2 pommittajia. Niiden tarpeellisuutta poliitikot eivät kiistä.

Entä meillä? Kyllä Olkiluoto-3:a suunniteltaessa on mietitty myös aurinkomyrskyjä, mutta kantaverkkoyhtiö Fingrid väittää Suomen verkon kestävän millaisen aurinkomyrskyn tahansa. Heidän perusteensa vain ovat hatarat. Meillä todetuista, noin puoleen supermyskyn aiheuttamista nousevista maajännitteistä ei kuulema aiheutunut sanottavia vaurioita, joten verkon täytyy kestää kaikki myskyt. Näin ainakin Fingridin asiakaslehti taannoin julisti. Toivottavasti siellä on päivitetty tietämys ja asenteet!

Jankutan blogissani näistä asioista, mutta en halua herätä jonakin aamuna talossani kylmään sähköttömään kämppään, jonne ei tule vesiä, kuuntelemaan patteriradiosta onko YLEllä selitystä asialle ja kuulla sieltä, kuinka Olkiluoto, Loviisa, Sosnovyi Bori, Forsmark ja kaikki lähimaiden voimalat lykkäävät myrkkyä taivaalle, minkä kerkeävät. Ja että kaupat ovat kiinni, pankit eivät voi toimia, ja että ruoka loppuu. Silloin voi herätä monta kysymystä, miksi ihmeessä me idiootit emme tehneet niitä muutamia pieniä korjauksia, joilla pahin olisi vältetty. Ja meille annettiin aikaa.

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti