Arktinen luonto on herkkä ihmisen toiminnalle - tämän ymmärtää Greenpeace ja sen aktivistit. Kuva: JS / C. F.
Viime päivien uutisotsikot saavat ympäristöuutisia seuranneet ymmälleen ja vihaisiksi. Venäjän rannikkovartioston erikoisjoukkojen rynnäkkö kansainvälisillä vesillä olleeseen Greenpeacen aktivistilaivaan "Arctic Sunriseen" tuo mieleen merirosvojen toiminnan. Greenpeacen aktivistit koettivat kiinnittää maailman huomion arktisen öljynporauksen ilmeisiin ympäristöuhkiin - onhan kyseinen porauslautta Greenpeacen mukaan ensimmäinen arktinen öljynporausprojekti ja sen vuoksi ennakkotapaus, johon maailman tulisi nyt ottaa kantaa. Arat arktiset alueet eivät voi selvitä öljyvuodoista edes niin hyvin kuin eteläiset, joilla niilläkin öljyntorjunta on kallista, hankalaa ja usein tehotonta. Jäätävissä, tuulisissa oloissa öljyntorjunta on yksinkertaisesti mahdotonta ja öljyonnettomuus voi tuhota herkän ekosysteemin vuosikymmeniksi jos ei vuosisadoiksi.
http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/blogi/viisi-syyt-miksi-osoitimme-mielt-gazpromin-lj/blog/46749/
http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdistotiedotteet/Greenpeace-torjuu-syytteet-merirosvouksesta-ja-vaatii-aktivistien-vapauttamista/
Venäjän Federaation presidentti Vladimir Putin on tullut viime aikoina julkisuudessa esiin maltillisena ja sovittelunhaluisena tahona, etenkin Syyrian kriisin yhteydessä. Nyt tämä kansainvälinen julkisuuskuva on vakavasti uhattuna amatöörimäisen sapelinkalistelun ja ylimitoitetun voimankäytön vuoksi - onhan kohteena laajalti kansainvälisesti tunnustusta saanut ja varmasti useimpien maailman ihmisten arvostama ympäristöjärjestö, jonka toiminnan pääperiaatteita on väkivallattomuus ja ympäristönsuojelusta koko ihmiskunnalle koituva hyöty. Tätä taustaa vasten yhden suuren valtion harjoittama "valtioterrorismi" oman saastuttavan öljyteollisuuden suojelemiseksi on lähinnä surkuhupaisaa isottelua, jonka loppu voi olla tosi nolo Venäjän kansainväliselle maineelle. Mutta jos presidentti Putin ja muut Venäjän johtajat huomaavat otetun harha-askelen ajoissa, voidaan kriisi saattaa vielä kaikkia hyödyttävään onnelliseen loppuun, jossa kenenkään ei tarvitse menettää kasvojaan.
Öljy ei kuulu arktiseen luontoon! Taidekuva: JS / C. F.
Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev on julkisuudessa ilmaissut Venäjän pyrkimyksen korjata laiminlyötyä uusiutuvan energian aluetta kehittämällä tuulivoimaa ja muita uusiutuvia energialähteitä. Nyt olisi aika lunastaa lupaukset ja edetä yhteistyössä Greenpeacen, Bellonan ja muiden ympäristöjärjestöjen viitoittamaan kestävän kehityksen suuntaan. Sitä ei todellakaan edusta tykkivenediplomatia arktisen öljynporauksen tukemiseksi.
http://www.bellona.org/articles/articles_2013/medvedev_renewables
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee parhaillan Venäjällä ja käy mm. Fortumin uudessa jättikaasuvoimalassa, jonka on YLE-uutisten mukaan määrä turvata sähkönsaanti Siperian öljy- ja kaasukentille. Fortum odottaa 500 miljoonan euron vuosittaista voittoa voimalainvestoinnistaan. Toivottavasti presidentti Niinistö ottaa keskusteluun myös arktisen öljynporauksen ympäristöongelmat ja Greenpeacen aktivistien ja laivan vapauttamisen keskusteluissaan presidentti Putinin kanssa. Niin ainakin uskon. Merirosvoussyytteet Greenpeacen aktivisteja vastaan eivät kestä kansainvälistä oikeudellista tarkastelua Greenpeacen toimintahistorian huomioiden. Nyt on oikeiden, rakentavien aloitteiden aika. Vaikkapa suomalaisen, arktisiin oloihin suunnitellun tuulivoimateknologian esittely öljyä korvaavaksi energialähteeksi. Meillä on teknologiaa ja osaamista, venäläisillä suuret energiamarkkinat ja tarve uudistaa energiantuotantoaan kestävälle pohjalle. Unohdetaan kaikki rosvovaltio- ja merirosvojutut ja ruvetaan yhdessä oikeisiin töihin! Greenpeacen voisi kutsua konsultiksi....
Linkki suomalaisen tuuliturbiinivalmistajan kotisivuille: http://www.mervento.com/Suomeksi/Default.aspx
Linkkejä - Presidenttimme vierailu Venäjällä:
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288602604792.html
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288602394770.html
Tuulivoima ei juurikaan vahingoita herkkää arktista ekosysteemiä (kuvan voimalat perämerellä). Kuva: JS / C. F.
JPS
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti