maanantai 28. tammikuuta 2013

Kuka pelkää Mustaa Joutsenta?

Kuka pelkää Mustaa Joutsenta!Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints

"En minä ainakaan!"

Näin vastaa suomalainen poliitikko ja energiateollisuuden edustaja ja pinkaisee juoksuun.

Ainakin, jos STUKin entistä johtajaa Jukka Laaksosta on uskominen hänen toimiessaan venäläisen, "huipputurvallisen" ydinvoimateollisuuden lobbarina.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/121245-stuk-pomo-mokasi-%E2%80%93-suomi-pahoitteli
http://www.talouselama.fi/uutiset/venalaisten+pestaama+stukin+exjohtaja+myontaa+rosatomilla+on+poliittisia+tehtavia/a2094302
http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/stuk-in-ex-johtaja-oli-saada-turpiinsa-arevan-p-johtajalta
http://www.uusisuomi.fi/asiasanat/rosatom?qt-kaupalliset_kumppanimme=0

Pitäisikö sitten pelätä? Mikä on musta joutsen?

Mustia joutsena on sittenkin olemassa. Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints

Musta joutsen -termin lanseerasi libanonilais-amerikkalainen taloustieteilijä ja tilastomatemaatikko Nassim Taleb, jonka kirjan vuodelta 2007 "The Black Swan: The impact of the highly improbable" (suomennettu: "Musta joutsen: Erittäin epätodennäköisen vaikutus")
http://fi.wikipedia.org/wiki/Musta_joutsen:_Eritt%C3%A4in_ep%C3%A4todenn%C3%A4k%C3%B6isen_vaikutus on luonnehdittu kuuluvan 12 merkittävimmän teoksen joukkoon toisen maailmansodan jälkeen.

Musta joutsen -tapahtumat (black swan events) ovat Talebin mukaan yleisesti erittäin epätodennäköisinä pidettyjä tapahtumia, jotka piilottelevat tarkkailijoilta, koska niitä ei ole aikaisemmin raportoitu tapahtuneeksi. Niillä on myös erittäin suuri vaikutus, kun ne toteutuvat. Lisäksi niitä pidetään jälkikäteen täysin mahdollisina ja todennäköisinä tapahtumina.

Esimerkkejä tällaisista tapahtumista on vaikkapa 11/9 New Yorkin terrori-isku, jolla oli hyvin laajat seuraukset maailmanhistoriaan. Tällaisina musta joutsen -tapahtumina voidaan pitää myös Chernobylin ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuksia, joista monet kriittiset asiantuntijat olivat turhaan varoittaneet etukäteen suuren enemmistön pitäessä niitä mahdottomina tai äärimmäisen epätodennäköisinä tapahtumina. Tyypillinen musta joutsen- tapahtuman seuraus on Neuvostoliiton hajoaminen Chernobylin onnettomuuden vauhdittamana, kuten entinen presidentti Michail Gorbatshov muistelmissaan asian ilmaisee.

Yhdysvalloissa on havahduttu miettimään supervallan tulevaisuutta ja olemassaoloa eniten uhkaavia tapahtumia ja tässä avuksi tulee Nassim Talebin musta joutsen -teoria. Vuoden 2011 lopulla NIC (The National Intelligence Council) vähän tunnettu Kansallinen Tiedusteluneuvosto, joka USA:n valtahierarkiassa sijoittuu presidentin ja tiedustelupalvelujen väliin, antoi parille tusinalle Yhdysvaltojen energiahuollon senioriexpertille tehtäväksi miettiä, mitkä ovat kansakunnnan olemassaoloa eniten uhkaavat skenaariot, jotta niitä vastaan voitaisiin varautua ajoissa.

LINKKI (engl.) - POWERMAG: http://www.powermag.com/smart_grid/The-Electric-Grid-Civilizations-Achilles-Heel_5252.html

Normaalien luonnonkatastrofien ja ydinsodan lisäksi sivilisaation akilleenkantapääksi muodostui yllättäen yksi vähän julkisuudessa käsitelty aihe: sähköverkkojen romahtaminen. Se nousi asiantuntijoiden listalla kaikkein suurimmaksi lyhyen aikavälin uhkaksi, joka voisi viedä yhdysvalloilta sen maailman johtavan valtion roolin ja romuttaa amerikkalaisen - länsimaisen elämäntavan.


Manipulaatio: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints


Entä meillä Suomessa ja Euroopassa. Onko meillä kuultu mustista joutsenista. Uskooko kukaan niiden olemassaoloon? Antiikin ajalta uuden ajan alkuun musta joutsen edusti mahdotonta tapahtumaa, koska niitä ei uskottu olevan olemassa. Sitten eurooppalaiset löysivät Australian mukana sieltä oikeita, eläviä mustia joutsenia. Metafora sai uuden merkityksen: musta joutsen on jotakin, jota ei uskota olevan olemassa, mutta kuitenkin se on.

Samaan aikaan lokakuussa 2011, kun pari tusinaa amerikkalaista viisasta energiateollisuuden harmaapartaa pohti suurvaltaa kohtaavia uhkakuvia, eräs aloitteleva energiablogisti piirsi ensimmäisessä julkaisemassaan blogikirjoituksessa lukijoille kuvan uskomattomasta linnusta - mustasta joutsenesta - joka voisi lentää tänne meillekin, niinkuin muuallekin maailmaan, tuoda mukanaan miljoonien ihmisten sairastumisen ja kuoleman, muuttaa pysyvästi koko länsimaisen elämäntavan. Ja sen jäljiltä nousisi ydinvoimaloistamme ja käytetyn polttoaineen altaista tuonelan-joutsenen-musta savu.
http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2011_10_01_archive.html
Tarvitaan vain yksi vuosisadan aurinkomyrsky ja muutamassa tunnissa tuntemaamme maailmaa ei ole. Alkaa selitysten, tiedon pimittämisen ja hengissäpysymisen aikakausi, jonka mukanaan tuomia epävarmuustekijöitä ei viitsi oikein alkaa edes pohdiskella.


Manipulaatio: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints


Jos haluat tutustua tähän survival-maailmaan voit käydä katsomassa muutaman erinomaisen (englanniksi tekstitetyn) haastatteluvideon näiden linkkien päästä:
 https://www.youtube.com/watch?v=YXocjiKU-Vk&list=PL4F42C68F5E0EF2D7
https://www.youtube.com/user/documentingian
Siellä Fukushiman alueen ja Iitaten kylän asukkaat kertovat, mitä on elää ydinvoimalaonnettomuuden saastuttamassa maassa - kun musta joutsen saapui. Ansioituneiden dokumenttien tekijän Ian Thomas Ashin blogisivusto löytyy tämän linkin takaa - suosittelen! http://ianthomasash.blogspot.fi/2013/01/feeling-grateful-honoured-and-on-task.html
Mustalla joutsenella on viesti päättäjille - Herätys! Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti