maanantai 11. maaliskuuta 2013

M.O.T. nosti puolet ongelmasta kansakunnan tietoisuuteen - puolet ja ratkaisu jäi piiloon

Tänään Fukushiman 2-vuotismuistopäivänä YLE TV-1:ssä esitetty M.O.T. -ajankohtaisohjelma http://ohjelmat.yle.fi/mot/etusivu  katso täällä: http://areena.yle.fi/tv/1822186 ) nosti kansakunnan tietoisuuteen teeman, jota olen blogissani puolitoista vuotta  http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2011/10/tervetuloa-solarwindpronet-suomi.html koettanut tuoda tarjottimella lukijoilleni.
Yle TV-1 Ajankohtaisohjelma M.O.T. toi Fukushiman kaksivuotispäivänä kansakunnan puheenaiheeksi sähköverkkojen haavoittuvuuden.   Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints


Tai oikeastaan M.O.T. toi aiheesta vain sen toisen puolen.

Eli:

Sähköverkkojen kaatuminen voi viedä maan 5 minuutissa polvilleen ja aiheuttaa kuukausia kestävän kaaoksen. Jos terroristiryhmä tai vihamielinen valtio haluaa, se saa nykyaikaisen kehittyneen maan pois itsenäisten toimivien valtioiden joukosta todella muutamassa minuutissa kohdistamalla terroristi-, kommando- tai ohjusiskun muutamaan tärkeimpään muuntajaan tai runkosähkölinjaan. Sähkötön valtio halvaantuu täydellisesti: lämpö, vesi, viemäröinti, pankki, kauppa, liikenne, terveydenhuolto - kaikki menetettyjä instituutioita yhdestä sekunnista vuorokauteen vaihtelevalla siirtymäjaksolla  (useimmat niistä yhdessä sekunnissa). Ja kaaos siis kuukausiksi.

Jos Suomesta tuhottaisiin kaksi suurmuuntajaa, voisi koko Suomi pimentyä pitkäksi aikaa. Tyypillisesti valtiot ovat varautuneet vain yhden suuren muuntajan menettämiseen kerralla ja koko turvallisuusajattelu perustuu tähän. Yhden suuren muuntajan valmistaminen kestää rauhan aikana vuoden. Mitään velvoitetta pitää muuntajia varalla ei ole.

Nyt turvallisuusasiantuntijamme myönsivät ensi kertaa julkisuudessa, miten haavoittuva sähköinen yhteiskuntamme on. Tämä on hyvä alku. Mutta puolet todellisista ja ehkä kaikkein suurimmat ja realistisimmat riskit jäivät M.O.T. -ohjelmassa mainitsematta.

Puhuttiin kyllä myrskyistä ja luonnonilmiöistä, muttei sanallakaan mainittu vakavien aurinkomyrskyjen aiheuttamaa yhtäkkistä ja valtakunnan- jopa mantereiden rajat ylittävää todellista riskiä sähköverkoille ja suurjännitemuuntajille.

http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2013/02/400-ydinvoimalaa-sulaa-ja-palaa-evvk.html

http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2012/08/ruotsalaistutkimus-2012-aurinkomyrskyt.html

http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2013/01/kuka-pelkaa-mustaa-joutsenta.html

http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/11/michio-kaku-solar-flares-can-cause.html    (engl.)

http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/08/power-grids-in-danger.html  (engl.)

http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2012/10/kun-mahdoton-muuttui-mahdolliseksi-nain.html

Ohjelmassa jätettiin mainitsematta myöskin laajojen pitkien sähkökatkojen ehkä vakavimmat seuraukset modernille maailmalle. Ydinvoimalat ja ydinvoimala-alueille varastoidut käytetyt ydinpolttoainesauvat. Pitkän sähkökatkon iskiessä on hyvin todennäköistä, että reaktorien polttoainesydäntä ei saada jäähdytettyä riittävän pitkään ja tehokkaasti ja reaktorisydämet sulavat läpi paineastian ja suojarakennuksen, aiheuttavat vety- ja ydinkriittisyysräjähdyksiä levittäen radionuklideja satojen kilometrien säteelle voimalasta. Ja sen lisäksi käytetyn polttoaineen altaat kiehuvat kuiviin, jäähdytyspumppujen pysähtyessä, polttoaine ylikuumenee, Zircalloy-kuori syttyy tuleen ja palaa levittäen polttoainepelleteistä sulavan ja kaasuuntuvan tappavan radioaktiivisen laskeuman laitosalueelle ja laajalle sen ympäristöön, pakottaen evakuoimaan pelastustöitä tekevät insinöörit ja palomiehet ja koko ydinvoimalan käyttöhenkilökunnan alueelta, jolloin kaikkien voimalan reaktorien reaktorisydänten sulaminen ja polttoainealtaiden palaminen on käytännössä varmaa, mikäli sähköt ovat poikki ja varajärjestelmät eivät toimi tai jäävät oman onnensa nojaan.

Japanissa oltiin kaksi vuotta sitten hyvin lähellä menettää koko Tokion suurkaupunkialue elinkelvottomaksi sukupolvien ajaksi Fukushiman reaktorien ja polttoainealtaiden miltei riistäytyessä täysin hallinnasta, maan ydinkriisin aikaisen pääministerin Naoto Kanin mukaan.   Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints

Tämä oli hyvin lähellä tapahtua kaksi vuotta sitten Japanissa. Olin energiadokumenttiani  (elokuvan traileri löytyy täältä:  http://www.youtube.com/watch?v=MPL_q3XOSWA&feature=plcp ) varten kuvaamassa viime kesänä Tokiossa energiakonferenssia ( http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/06/debating-japans-energy-future.html ), jossa Fukushiman onnettomuuden aikaan pääministerinä ollut nykyinen kansanedustaja Naoto Kan kuvaili tilanteen olleen hyvin kriittinen ja jos tämä tapahtumaketju olisi toteutunut, olisi koko Suur-Tokion alue jouduttu evakuoimaan ja hylkäämään ehkä sadoiksi vuosiksi. Tämä olisi merkinnyt nyt tuntemamme Japanin loppua.

Chernobylin onnettomuusketju lähti myös testisarjasta, jonka tarkoituksena oli auttaa hallitsemaan ydinreaktoria, mikäli se äkkiä menettää ulkopuolisen sähkönsaannin. Tyypillisesti reaktorit ja polttoainealtaat on suunniteltu pärjäämään akuilla muutaman tunnin ja varageneraattoreilla muutaman päivän tai viikon. Mutta ei kuukausia tai vuosia, kuten valtakunnan päämuuntajien tuhoutuminen ja sähköverkon kaatuminen  edellyttäisivät.

Ja mikä takaa sen, ettei joku Al Qaida-tyyppinen ryhmä saa päähänsä kohdistaa iskuaan juuri ydinvoimaloiden muuntajiin ja varavoimajärjestelmiin sekä laitokselle johtaviin voimajohtojärjestelmiin. Joidenkin lähteiden mukaan USA:n terrori-isku kohdistettiin WTC-pilvenpiirtäjiin ja Pentagoniin, koska ydinvoimaloita vastaan alun perin suunnitellut iskut olisivat vaatinut enemmän uhreja, kuin niiden suorittajat katsoivat kostoretkensä kannalta kohtuulliseksi, niinpä niistä luovuttiin ja iskettiin talouden ja sotilashallinnon keskuksiin.

http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/09/terrorist-attacks-on-nuclear-power.html  (engl.)

M.O.T. arveli Venäjän pystyvän lyömaan Suomen maahan lyhyen matkan ohjuksillaan, jotka viidessä minuutissa tekisivät maamme sähköttömäksi, jos ne suunnataan sähköverkon solmukohtiin. Ajatus on sinänsä teoriassa mahdollinen, mutta en usko, että yksikään suurvalta ottaa sellaista riskiä iskemällä kohteeseen, joka saisi todennäköisesti aikaan Suomen ydinvoimaloiden tuhoutumisen ja ennakoimattoman laskeumapilven leviämisen Suomen ja sen naapurimaiden - mukaan lukien Venäjä - alueelle kuukausien ajan.

Lisäksi, jos suomalaisilla olisi muutamakin toimintakuntoinen Hornet jäljellä voisi kynnys vastaavaan iskuun siinä tilanteessa esimerkiksi Pietarin (ja samalla alueen ydinvoimalakeskittymän) muuntojärjestelmiä vastaan olla realistinen uhka. Pietarin menettäminen  ( http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2012/05/muutoksen-aika.html ) Suomen ottamiseksi olisi liian suuri riski itäiselle naapurillemme, jonka en kyllä usko missään nimessä haluavan tai hautovan läntisen pikkunaapurinsa molempia suuresti hyödyttävän rauhallisen rinnakkaiselon katkaisemista.

M.O.T. ei myöskään tarjonnut kunnon lääkkeitä tautiin, tyydyttäviä ratkaisuja riskien pienentämiseksi. Pelkkä muuntajien pitäminen varalla ei poista suurinta riskiä, joka tulee sähköntuotantojärjestelmämme DDR-Neuvostoperimästä. Keskitetty, suuriin tuotantoyksiköihin perustuva sähköntuotanto on aina hyvin haavoittuvaa. Uudenlainen uusiutuvan energian hajautettuun tuotantoon perustuva älykäs sähköverkko sähkön varastointipisteineen (akustot, sähköautot) , voisi tarjota terroristeille ja pahantahtoisille valtioille kivisen leivän purtavaksi. 200 000 tuotantoyksikköä usean vuorokauden varastokapasiteetilla varustettuna, osa ulkoisesta verkosta täysin riippumattomina, on paljon vaikeampi tuhota kuin ne kuuden ydinvoimalan ja kymmenen hiilivoimalan muuntokeskukset tai kaksi valtakunnan päämuuntajaa ja kymmenen korkeajännitepylvästä.


Kiukkuinen energiablogisti on tähänkin heittänyt jo taannoin ratkaisuehdotuksia (  http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2012/08/ruotsalaistutkimus-2012-aurinkomyrskyt.html ), joita parempia tosin keksii mikä tahansa asiantuntijaryhmä, jos asialle vihkiytyy.

Myös taannoinen erikoistutkija Matti Nurmian asiantuntijahaastatteluni toi esiin sähköverkkojen haavoittuvuuden ja hajautetun energiantuotannon tärkeyden:
http://www.creatorsfingerprints.com.kummi.net/Matti_Nurmia_Interview


Muuten M.O.T. oli täyttä asiaa ja tervetullut keskustelun avaus. Toivon elääkseni, että keskustelusta tulee runsas ja hedelmällinen - lopultakin heräämme kansakuntana muuttamaan totaalisesti kurssia haaksirikon välttämiseksi.

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti