torstai 27. kesäkuuta 2013

Helteinen energiakesä

Kesä on ollut energiarintamalla varsin helteinen. USA:ssa ydinvoimaloita poistetaan käytöstä, Japanissa rakennetaan maailmanennätystahtiin uutta aurinkovoimaa. Itävallan ainut ydinvoimala evakuoitiin sen jäädessä tulvaveden alle - onneksi voimalaa ei otettu käyttöön kansanäänestyksen laitettua voimalan koipussiin jo vuosikymmeniä sitten. Energiadokumenttini "The Battle of Our Energy Future Parts 1-2" englanninkielisen version tekeminen (traileri löytyy täältä: http://www.youtube.com/watch?v=xT34Q2Lfc8Y  ) ja ydinvoima-aiheisen fiktiokirjan teko on pitänyt minut kiireisenä lomamatkojen ja juhannuksenvieton ohella. Energiauutisten seuraaminen on välillä ollut haastavaa tulvien katkottua sähköt ja nettiyhteydet muutamaksi päiväksi siitä osasta Itävaltaa, jossa lomailimme perheen kanssa. Blogia uskaltauduin päivittämään vasta nyt. Ongelmana on kuitenkin mistä päästä aloittaisi...

San Onofren ydinvoimala suljetaan lopullisesti. Näin päätti ydinvoimayhtiö Edison laskeskeltuaan viallisten höyrygeneraattorien vaihdon kustannuksia, voimakasta kansalaisvastarintaa ja viranomaisvaatimuksia. San Onofren käynnistämistä kritisoivaan panelikeskusteluun Yhdysvalloissa osallistui arvovaltainen asiantuntijaraati, johon kuuluivat mm. Japanin entinen pääministeri, kansanedustaja Naoto Kan, USA:n ydinturvaviranomaisen NRC:n entinen puheenjohtaja Gregory Jazcko Ydinvoima-asiantuntija Arnie Gundersen ja Harrisburgin onnettomuuden aikainen korkein ydinturvaviranomainen Peter Bradford. Edison teki päätöksen poistaa käytöstä San Onofren voimalan jäljelläolevat kaksi reaktoria vain muutama päivä asiantuntijapaneelin jälkeen. Yhdysvalloissa käytössä olevien ydinreaktorien määrä onkin pudonnut 104 reaktorista 100 reaktoriin. Lisäksi kaksi vuosikymmeniä rakenteilla ollutta eipäs-juupas- reaktorihanketta on lopullisesti haudattu ja voimalat jäävät yhden ihmiskunnan hulluimman ajanjakson muistomerkiksi.

LINKKI (engl.) - HCN:
http://www.hcn.org/blogs/goat/so-long-san-onofre-nuclear-generating-station-1

LINKKI (engl.) - NUCLEARHOTSEAT: http://www.nuclearhotseat.com/105-exclusive-naoto-kan-interview/

LINKKI (engl.) - ASAHI:
http://ajw.asahi.com/article/behind_news/politics/AJ201306060019


Hanfordin ydinvoimalan ja ydinasetuotantokeskuksen kylmän sodan aikaisen kaksikerrossäiliön todettiin juuri viime viikolla vuotavan ympäröivään maahan typpihappoon liuotettua maailman vaarallisimmaksi jätteeksi luonnehdittua erittäin syövyttävää ja radioaktiivista jäteliuosta. Säiliön ulkopuolelta tarkistuskaivoista mitattiin 600 000 cpm säteilytaso - vertailun vuoksi taustasäteily esimerkiksi Suomessa on tuollaista 20 -50 cpm tasoa.

Fukushiman onnettomuusvoimalaa ympäröivä maaperä ja pohjavesi on todettu myös äärimmäisen saastuneeksi. Nyt reaktorit vuotavat mereenkin merkittäviä ja koko ajan kohoavia määriä radioisotooppeja. TEPCO on suurissa ongelmissa radioaktiivisen veden kanssa, jota vuotava laitos tuottaa 400 000 litraa päivässä. IAEA:n edustaja arvioi laitoksen käytöstäpoistamisen ja ydinpolttoaineen eristämisen vievän enemmän kuin TEPCON arvioimat 40 vuotta. Joka päivä lisää 40 tonnia korkea-aktiivista vettä ehkä 50 - 100 vuoden ajan. Siinä ydinpähkinä purtavaksi.

LINKKI - JAPANTIMES (engl.):

http://www.japantimes.co.jp/news/2013/06/25/national/tritium-samples-in-sea-near-no-1-soar/#.Ucmm9mfYGT

Japanin on johtavien talousanalyytikkojen mukaan arvioitu rakentavan kuluvan vuoden 2013 aikana jopa seitsemää ydinvoimalaa vastaava määrä uutta aurinko-PV-sähkötuotantokapasiteettia. Tällä vauhdilla Japani kiilaa Kiinan rinnalle tai jopa ohi maailman johtavana aurinkosähkön rakentajana.

Niin ikään Japanilainen koalitio kehittää kelluavia OFFSHORE -tuulipuistoja syvänmeren (200m) alueelle. Fukushiman edustalle on tarkoitus nousta lähivuosina nimelliskapasiteetiltaan 1000 MW tuulipuisto, maailman ensimmäinen kaupallinen ankkuroiduista kelluvista tuuligeneraattoreista koostuva tuotantoalue. Myös TEPCO on osakkaana kyseisessä hankkeessa ja japanilaiset näyttävät olevan tosissaan asiassa, koska ostivat eurooppalaisen OFFSHORE-tuulipuistoja rakentavan yrityksen, joka toteuttaa Pohjanmeren alueella tanskalaisten ja ruotsalaisten tuulivoimayhtiöiden rakennushankkeita. Japaniin perustetaan firman tytäryksikkö.

LINKKI (engl.) - JAPANTIMES:
http://www.japantimes.co.jp/news/2013/06/19/business/marubeni-to-set-up-floating-wind-turbine-off-fukushima-in-world-first/#.UcDaUpw2huA

"Ruislinnun ääni korvissani, tähkäpäiden yllä superkuu..." (E. Leinoa mukaellen JS/C.F.)


Hyvää hellekesää, auringon lämpöä ja tuulen ja veden vilvoitusta kaikille blogini lukijoille!JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti