torstai 27. maaliskuuta 2014

Rosatom-Fennovoima sopimus arveluttava turvallisuuspolitiikan kannalta

Tänään allekirjoitettu Fennovoiman ja Rosatomin suomalaisen tytäryhtiön RAOS Voima Oy:n sopimus, jossa RAOS ostaa 34 % Fennovoiman osakkeista, voi muodostua ongelmalliseksi Suomen turvallisuuspolitiikan kannalta, mikäli Ukrainan kriisi kärjistyy.


Tuoreessa muistissa on ranskalais- saksalaisen AREVA-SIEMENSIN ja TVO:n väliset riidat siitä, kuka maksaa Olkiluoto-3:n viivästymisestä aiheutuvat kustannukset. Miljardiriita muhii oikeudessa ja viimeisin vaihe siitä on ranskalaisen Arevan käveleminen käytännössä pois voimalatyömaalta sen jättessä uusimatta voimalan rakennusjohtajiensa työsopimukset.


Olkiluoto-3 EPR, ehkä maailman kallein koskaan rakennettu rakennus         Photo: Jukka Seppälä / C.F.

LINKKI (engl.) - THE GUARDIAN: http://www.theguardian.com/environment/2014/mar/25/europes-new-nuclear-experience-casts-a-shadow-over-hinkley

Ranskalaisten poismarssi on kuitenkin pientä siihen verrattuna, mitä voisi seurata siitä, että Rosatom investoisi merkittävästi voimalaitostyömaahan, jonka rakentaminen peruttaisiin.


 Venäjä on suurvaltojen tavoin kärkäs valvomaan, poliittisia, sotillaallisia ja taloudellisia etujaan ulkomailla ja sopimusriita voisi kansainvälisen kriisin kärjistyessä antaa tekosyyn marssittaa muitakin kuin insinöörejä ja talouspäättäjiä viemään uhattu projekti loppuun. Suomen johtavat poliitikot elinkeinoministeri Jan Vapaavuori etulinjassa tekivät mielestäni karkean virhearvion salliessaan Fennovoima-Rosatom-sopimuksen etenemisen viralliselle asteelle näin sensitiivisessä suurvaltapoliittisessa tilanteessa. Venäjän tapa ja kyky kiristää pienempiä yhteistyökumppaneitaan energiapolitiikallan on tunnettu fakta, jota ei tulisi unohtaa. Suomalaisen ydinvoimayhtiö Fortumin lehmänkaupat Rosatomin Britannian puhemiehenä Venäjän kaasuvoimalatoimituksineen ja puolen miljardin tuotto-odotuksineen herättävät myös kysymyksiä. Onko Fennovoima-Rosatom sopimuksesta pidettävä nyt kiinni rystyset verillä, ettei menetetä suuria itähankkeita Venäjän valtiolliseen kitaan USA-EU-Venäjä -jännitteiden mahdollisesti lisääntyessä?

LINKKI - YLE: http://yle.fi/uutiset/britannia_miettii_ydinvoimasopimustaan_rosatomin_kanssa/7155776


*   *   *

Tietysti USA:kaan ei ole mikään pulmunen energiapolitiikassa. Lukuisat sodat ovat saaneet omat tekosyynsä öljyn, uraanin, kaasun tai muiden luonnonvarojen toimitusten rapakon taakse ollessa uhattuna. Ja Japanin energiamuutos e sovi amerikkalaisille ulkopoliittisista syistä, sen heidän omat haukkatutkijansa ovat ääneen sanoneet: Japani ei voi luopua ydinvoimasta, se on vastoin USA:n intressejä!

*   *   *

Tänään kuultiin myös tervetullut uutinen, kun KESKO:n tytäryhtiö Kestra Kiinteistöpalvelut Oy ilmoitti pörssitiedotteella vetäytyvänsä Fennovoima -hankkeesta. Nähtäväksi jää, riidelläänkö tästäkin vielä oikeudessa Kesko:n ja Fennovoiman välillä, tulkinnat sopimuksesta tuntuvat ainakin Fennovoiman puolella eroavan reippaasti Kesko:n kannasta.

LINKKI - YLE: http://yle.fi/uutiset/kestran_lahto_fennovoimalle_suuri_yllatys/7160358


LINKKI - UUSI SUOMI: http://www.uusisuomi.fi/raha/67782-kesko-yllatti-fennovoiman-taysin-mista-kysymys#.UzSAHz7Kdhg.facebook

Hyvä lisä Fennovoima -keskusteluun tarjoiltiin Anna Matelan blogissa - kannattaa lukea!

LINKKI - PUHEENVUORO-US: http://annamatela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164204-raahe-on-laiminlyonyt-fennovoiman-hankkeeseen-liittyvien-riskien-arvioinninJPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti