keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Suomen ydinvoima(geo)politiikka ja YLE:n uutiskynnys

Kuka määrittelee, mikä uutinen on sopiva julkaistavaksi? Kenen ehdoilla uutispalvelut toimivat?
Tällaisia kysymyksiä nousi eilen mieleen, kun seurasin kansallisen, verovaroilla rahoitetun yleisradioyhtiömme YLE:n uutisointia Belgian terrori-iskuista.

Kuka YLE:n uutistoimituksessa antoi käskyn vaieta Belgian ydinvoimaloita kohdanneesta terroriuhasta?

Maailmalla kaikki suuret uutistoimistot uutisoivat aiheesta. Myös Suomen kaupallinen uutismedia kertoi tapahtuneesta. Mutta YLE vaikeni.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001143457.html?utm_medium=social&utm_content=www.iltasanomat.fi&utm_source=t.co&utm_campaign=twitter-share

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/182845-pelko-herasi-belgiassa-seuraava-kohde-ydinvoimala#.VvFSQy4mNEM.twitter

http://www.nytimes.com/2016/02/19/world/europe/belgium-nuclear-official-video-paris-attacks.html?_r=1

http://www.cbsnews.com/news/belgium-attacks-evacuation-tihange-nuclear-plant-staff-isis-dirty-bomb/?linkId=22572933&linkId=22573415

http://www.cnbc.com/2016/03/22/reuters-america-update-1-belgian-nuclear-plants-doel-and-tihange-partly-evacuated.html

http://www.jpost.com/Breaking-News/Belgiums-Tihange-nuclear-power-plant-evacuated-448801

http://speisa.com/modules/articles/index.php/item.2638/nuclear-power-plant-evacuated-in-belgium.html#.VvGdCzd5s3E.twitter

http://www.express.co.uk/news/world/654636/Belgium-s-Tihange-nuclear-power-planet-evacuated-after-Brussels-terror-attack

http://www.nyteknik.se/samhalle/karnkraftverk-i-belgien-delvis-evakuerat-6535538

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22491056.abVeronmaksajien omistama ja ylläpitämä pääuutismediamme vaikeni mahdollisesta merkittävästä terroriuhasta, joka kohdistui Belgialaisiin ydinvoimaloihin samalla, kun presidentti Sauli Niinistö neuvotteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa mm. Suomen ja Venäjän yhteisestä Pyhäjoen ydinvoimahankkeesta.


http://en.kremlin.ru/events/president/news/51551Se joka teki päätöksen olla uutisoimatta Belgialaisreaktorien osittaisesta evakuoinnista varotoimena mahdollista terroriuhkaa vastaan, otti selkeän askeleen venäläistyylistä mediapolitiikkaa kohti - asioita, jotka vaarantavat valtion virallisen politiikan, ei uutisoida, ne vaietaan olemattomiksi. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka tai ketkä tässä tapauksessa itsesensuuripäätöksen tekivät, ja mikä oli perustelu valinnalle.

https://meduza.io/en/news/2016/03/23/russian-censors-block-youtube-videos-and-ukrainian-news-website-because-of-journalist-s-interview


Onko kansalla oikeus saada ajantasaista tietoa verovaroilla rahoitetun median kautta asioista, jotka vaikuttavat oleellisesti kansalliseen ja kansainväliseen päätöksentekoon ja kansalliseen turvallisuuteen?Terroristien aiheuttama ydinonnettomuus voi seurauksiltaan olla samaa luokkaa kuin Fukushiman tai Chernobylin katastrofit. Taloudelliset seuraukset voivat nousta satoihin miljardeihin euroihin ja psykologiset vaikutukset sekä terveyssuraamukset ovat tätäkin mittavampia. Yhdysvaltalaistutkijat tulivat analyysissään jokin aika sitten siihen johtopäätökseen, että koulutettu ja asiansa osaava muutaman hengen terroristiryhmä pystyy tuhoamaan ydinreaktorin muutamassa minuutissa.

"A terrorist attack could penetrate a facility in minutes to induce a meltdown, while government SWAT teams would not fully engage for at least an hour and a half, according to Congressional testimony by the Project on Government Oversight."

http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2013/08/26/how-u-s-nuclear-reactors-are-vulnerable-to-terrorists/

http://www.zerohedge.com/contributed/2013-03-14/potential-cost-nuclear-accident-so-high-it%E2%80%99s-secret

Näistä risakianalyyseistä ei kuitenkaan puhuta ydinvoimalapäätöksiä tehtäessä ja ne julistetaan salaisiksi tai siivotaan julkisuudesta mahdollisimman nopeasti, jos joku erehtyy niitä sinne vuotamaan.


Mutta terroristijärjestöt, erityisesti ääri-islamistit, ovat hyvin tietoisia ydinteollisuuden heikoista kohdista ja toistaiseksi olemme vain hyvän onnen avulla välttyneet onnistuneilta ydinterrori-iskuilta. Niitä on suunniteltu ja yritetty toteuttaa jo lukuisia eri puolilla maailmaa. Mutta terrorijärjestöt eivät ole ensimmäisenä kertomassa seuraavasta laajamittaisesta iskusarjastaan etukäteen - media saa yleensä tiedon vasta vahingon tapahduttua, kun jokin äärijärjestö ottaa vastuun tapahtuneesta.

http://www.independent.co.uk/news/world/australasia/nuclear-reactor-was-possible-terror-target-5348971.html

http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/nuclear/safety/nuclear-terrorism/

http://www.cfr.org/homeland-security/targets-terrorism-nuclear-facilities/p10213

http://www.cbsnews.com/news/study-all-107-us-nuclear-reactors-vulnerable-to-terrorists/

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/10956636/Islamist-plot-to-blow-up-Eiffel-Tower-Louvre-and-nuclear-power-plant-foiled-say-French-police.html

http://dailycaller.com/2016/02/21/dead-terrorists-strange-surveillance-video-has-authorities-thinking-nuclear-reactors-are-next/Pimittämällä tietoa ydinterrorin uhasta emme voi estää sitä - sen sijaan voimme jatkaa riskikeskittymien rakentamista, jos emme tiedosta todellista vaaraa ajoissa. Jokainen ydinvoimala tuottamiensa ydinjätteiden kera on terroristin toiveuni - mutta meidän kaikkien painajainen.

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti