sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Sähköt poikki koko SuomestaVihdoinkin tämä aletaan ottaa vakavasti: mahdollisuus, että sähköt katkeaisivat syystä tai toisesta koko valtakunnan alueelta.

Suomen viranomaiset ja sähköyhtiöt järjestävät yhdessä harjoituksen jossa testataan ja mallinnetaan tilanteita, joissa verkko kaatuu.
Asiasta uutisoi MTV: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/harvinainen-suurharjoitus-mita-tapahtuu-jos-kaupunki-taysin-ilman-sahkoa/5744162

 Yhteiskunta pysähtyy miltei täysin menettäessään sähköt ja oleellista onkin, miten nopeasti ja hallitusti sähköt saadaan palautettua. Se ei ole mikään helppo tehtävä. Vaikka vakavia laiterikkoja ei olisikaan, on haastavaa saada verkko uudelleen toimimaan, pala palalta.

Olen blogeissani usein viitannut siihen pahimpaan mahdollisuuteen, jossa useita suuria muuntajia tuhoutuu kerralla, vaikkapa hyvin voimakkaan auringon plasmapurkauksen ja sitä seuraavien geomagneettisten myrskyjen seurauksena. Silloin toipumisessa ei puhuttaisi päivistä tai viikoista vaan kuukausista ja vuosista.Tähän skenaarioon viranomaiset eivät ilmeisesti tälläkään kerralla uskalla varautua - kerran vuosisadassa skenaario on ilmeisimmin liian epätodennäköinen vakavasti otettavaksi.

http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2016/02/suomen-kansallinen-riskiarvio-2015.html

Merkittävää nyt järjestettävässä harjoituksessa on siitä tihkuneiden tietojen  mukaan se, että vieläkään ei viranomaistahoilla näytetä täysin ymmärrettävän hajautetun, uusiutuvaan energiaan perustuvan, sähkön varastoinnilla varustetun tuotannon merkitystä yhteiskunnan huoltovarmuudelle. Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi toteaa MTV:n haastattelussa sarekekäytöstä:
"– Saarekekäyttö on kuitenkin kuin yksipyöräisellä ajoa. Kaikki menee hyvin, jos olosuhteet ovat kohdallaan ja on harjoiteltu riittävästi. Mutta pienikin ongelma, niin tuiskahdetaan turvalleen."
 Jos verkko ja sähköntuotanto suunniteltaisiin enemmän saarekekäyttöä tukevaksi ja tuettaisiin sähkön itsenäistä, hajautettua tuotantoa ja varastoratkaisuja, olisi meillä huomattavasti paremmat mahdollisuudet selvitä pahoistakin sähköverkon häiriötilanteista takaisin normaaliin elämään. On positiivista, jos viranomaiset ja sähkö-/verkkoyhtiöt yhdessä alkavat vakavasti miettiä verkon muuttamista yhä enemmän älykkään moduliverkon suuntaan, jossa valtakunnalliset katkokset voisivat jäädä historian uhkakuviksi.


Sähkön varastointijärjestelmien hinta on laskussa ja niiden avulla voidaan tärkeät toiminnot turvata kohtuukustannuksin kun ne yhdistetään uusiutuvan energian tuotantoon. Kuvassa pientalon aurinko-tuulisähköjärjestelmän akkukeskus, joka mahdollistaa lämmitysjärjestelmän toiminnan  ja perussähköän saannin tärkeimpiin kohteisiin viikkojenkin pituisen sähkökatkon aikana.

Kuvat: Jukka Seppälä/C.F.


JPS


1 kommentti:

  1. Hienoa, että asiaa tutkitaan tosissaan! https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/avaruus/vuonna-2012-aurinko-oli-lahella-tarayttaa-kunnolla-maapalloa-avaruustutkija-emilia-kilpua-hyotyi-hurjasti-se-osoittautui-yhdeksi-mittaushistorian-voimakkaimmista-magneettikentista-6701011

    VastaaPoista