keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Olen ollut liian kiireinen lähettämään energiauutisia viikkoon. Mutta nyt seuraavana on joitakin uutisia ja linkkejä, jotka ovat mielestäni aika tärkeitä...

Tshernobylin sarkofagin sisätiloja on hiljattain tutkittu venäläisten (tai Valko-Venäjän) tiedemiesten toimesta ja he huomasivat, että sula polttoaine-laava on  muuttunut osittain  kiinteäksi uraaniksi, joka on täysin erilaista kuin lasimainen kova polttoainemassa oli aikoinaan 1980-luvun lopulla. Nyt laava muistuttaa juustoa ja rakenne mahdollistaa veden vuorovaikutuksen jähmettyneen uraanin kanssa, mikä tuo uusia riskejä  arvioitavaksi (video - tekstitys englanniksi).
Toinen muistettava asia Tšernobylin onnettomuudesta on kuinka lähellä olimme katastrofaalista saastuttavaa superydinräjähdystä (3-5 megatonnia) ja radioaktiivista laskeumaa, joka olisi voinut tehdä koko Euroopan mantereen asuinkelvottomaksi. Seuraava lyhyt video näyttää entisen Neuvostoliiton ydinaseasiantuntijan ja entisen presidentin Michail Gorbatschovin kertovan aiheesta (tekstitys englanniksi):

http://www.youtube.com/watch?v=CLRxtdJqpWY&feature=related 
On tärkeää ymmärtää Tshernobylin onnettomuuden kehitystä, jotta saa selkeämmän kuvan mitä Fukushimassa Japanissa nyt tapahtuu, ja mitä voi tapahtua missä tahansa ydinreaktorissa tulevaisuudessa.

Viimeisimmät uutiset Fukushimasta kertovat meille, että ainakin yksi, mutta ehkä kaikki kolme reaktoria ovat jälleen ydinteknisesti kriittisiä ja se voi tarkoittaa, että jatkuvaa ydinfissiota tapahtuu niissä. Joten toiveet siitä, että kaikki vaurioituneet reaktorit saavuttavat kylmäsammutustilan tänä syksynä, voivat olla liian optimistisia.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/02_38.html

Hyviä uutisia: Belgia aikoo luopua ydinenergian käytöstä BBC:n
mukaan: 

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-15521865


JS Solarwindadmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti