perjantai 13. heinäkuuta 2012

Tutkijat vertailevat Chernobylin ja Fukushiman ydinonnettomuuksien vaikutuksia eliöpopulaatioihin - alustavat tulokset kertovat useimpien eläinten kärsivän merkittävästi säteilystä

Tohtori Timothy Mousseau kertoo New York Timesin haastattelussa, että useimmat eläinlajit mm. linnut ja perhoset ovat jo merkittävästi vähentyneet Fukushiman säteilevillä alueilla. Sen sijaan sudenkorennot, kimalaiset ja heinäsirkat eivät näyttäneet suuresti kärsivän säteilystä. Hämähäkit jopa tuntuivat hyötyvän siitä - tutkijan arvelun mukaan säteilyn heikentämät hyönteiset olivat nyt hämähäkeille helppoa ruokaa, mikä saattaa osaltaan selittää niiden runsastumista. Biologin mukaan hyöty jäänee väliaikaiseksi säteilymäärien hiljalleen vaikuttaessa myös hämähäkkipopulaatioon vähentävästi, samoin kuin sudenkorentoihin, kimalaisiin ja heinäsirkkoihinkin.

Tohtori Mousseau kumoaa myyttinä julkisuudessa levitetyn arvion Chernobylin ihanteellisuudesta eläimille. Hänen mukaansa eläinmäärät vähemmän säteilevillä alueilla voivat olla runsaitakin, koska kyseessä on luonnontilaan palautuva alue, mutta korkeamman säteilyn vyöhykkeellä eläinten määrä on merkittävästi normaalia pienempi.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan tutkimuksen tuloksia.

Linkki - New York Times: 

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti