torstai 6. joulukuuta 2012

USA:n ydinvoimaloissa reaktorisydämen sulamisonnettomuuden todennäköisyys 25% seuraavien 40 vuoden aikana - yksin tulvariskien vuoksi

Ranskan ydinvoimateollisuus - samoin kuin Yhdysvaltojenkin - kamppailee elämästä ja kuolemasta - Flamainvillen EPR, sisarlaitos tälle kuvassa näkyvälle Olkiluoto-3 reaktorille, karkoitti tärkeän osakkaan, italialaisen Enelin yli 5 miljardin euron kustannusarvioylityksellä (kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints).


USA:ssa kuohuu ydinteollisuuden tulvakatastrofisoppa. Pari nimekästä ja kokenutta NRC:n, Yhdysvaltojen ydinvalvontaviranomaisen, senioriasiantuntijaa on painanut hätäjarrua NRC:n salattua kansalaisilta oleellista turvallisuustietoa patojen alapuolella jokilaaksoissa sijaitsevien ydinreaktoreiden onnettomuusriskeistä. Riskilaskelmat ovat perustuneet yhden ydinvoimayhtiön virheellisiin olettamiin, jotka on kopioitu koko ydinvoimateollisuuden perusolettamuksiksi. Niinpä uusien laskelmien mukaan kaikki muut riskit ylittävä onnettomuustodennäköisyys Fukushiman kaltaisten tapahtumien toistumiseen USA:ssa on arvioitu 25 % seuraavien neljänkymmenen vuoden aikana.

(Vrt. aikaisempi englanninkielinen blogikirjoitukseni aiheesta:  http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/09/just-in-nrc-cover-up-almost-100.html)

Jos joku suurista yläjuoksulla olevista padoista poikkeuksellisten sateiden, sääolojen tai muiden tekijöiden vuoksi pettää, merkitsee se usein kaikkien seuraavana alajuoksulla sijaitsevien ydinreaktorien tuhoutumista. NRC:n salatun raportin mukaan padon pettäessä todennäköisyys sydämensulamisonnettomuuteen on 100%, eli reaktorinsydämet sulavat varmuudella. Tätä tietoa ei kuitenkaan haluttu kansalaisten tietoon, vaan turvallisuusraporttien kyseinen osa julistettiin salaiseksi. Asiaa on tutkittu jo parinkymmenen vuoden ajan, voimayhtiöitä huomautettu ja vaadittu toimenpiteitä, mutta mitään ei ole tapahtunut. Ja nyt parin turvallisuus-/vastuuntuntoisen NRC-asiantuntijan mitta tuli täyteen ja he julkaisivat syksyllä tietonsa ja vaativat NRC:tä ja viranomaisia perehtymään asiaan. Kaikkiaan tulvavaara-alueilla on 34 ydinreaktoria.

HUFFINGTONPOST -lehti on julkaissut aineiston ja tuoreessa nettinumerossaan kirjoitti laajan asiaa koskevan artikkelin (engl.):
http://www.huffingtonpost.com/2012/12/04/nuclear-power-whistleblowers_n_2232108.html

Mitenkähän kuulostaa niin TALVIVAARALTA koko touhu. Yhdysvalloissa on alkanut jonkinlainen ydinteollisuuden pudotuspeli ja alan työntekijöiden työmotivaatio ja työmoraali on romahtanut. FBI tutkii jo joitakin voimaloilla tapahtuneita tapahtumasarjoja sisäisinä sabotaasiepäilyinä ja ydinvoimaloiden käyttöhenkilökuntaa on jäänyt kiinni mitä erilaisimmista rikoksista humalassa ajosta aseellisiin ryöstöihin.

Ydinteollisuuden kauhu Arnie Gundersen taas arvelee dominoefektin voimistuvan USA:n ydineollisuudessa - voimaloita tullaan sulkemaan, koska ne ovat taloudellisesti kannattamattomia.
LINKKI (engl.) - ENENEWS: http://enenews.com/gundersen-dominoes-starting-fall-quite-nuclear-plants-shutting-down-permanently-video 

(Vrt. taannoinen englanninkielinen blogikirjoitukseni: http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/10/the-dominion-effect.html )

Myös Ranskan ydinteollisuus on selvitystilassa. Jotkin analyytikot ovat jo ehättäneet arvioimaan, että vuorokaudessa teollisuuden näkymät romahtivat nollaan. Suomalaisen Olkiluoto-3 EPR -reaktorin sisarlaitoksen yksi päärakentajista, italialainen ENEL vetäytyi Ranskan voimalahankkeesta sen kannattamattomuuden vuoksi. Flamainvillen EPR:n kustannukset olivat kohonneet alkuperäisesta arvioidusta 3,3 miljardista eurosta 8,5 miljardiin ja tulevaisuudennäkymät ovat yhtiölle liian huonot.

LINKKI (engl.) - REUTERS: http://www.reuters.com/article/2012/12/04/enel-edf-idUSL5E8N4DIJ20121204 

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti