tiistai 18. joulukuuta 2012

Espanjan vanhin ydinreaktori poistetaan käytöstä kannattamattomana voimayhtiön konkurssin välttämiseksi
Espanjan vanhin ydinreaktori Nuclenorin omistama Garona on tullut taloudellisen tiensä päähän. Uuden energiaveron ja 120 miljoonan euron investointitarpeiden myötä omistajayhtiölleen tappiolliseksi muuttunut reaktori ajetaan alas, jottei sähköyhtiö ajautuisi konkurssiin. Uusi vero oli viimeinen niitti ydinvoimalan sarkofagiin.

LINKKI (engl.) - ENFORMABLE: http://enformable.com/2012/12/spain-shuts-down-oldest-nuclear-reactor/

Näyttää siltä, että Yhdysvaltalaisen Dominionin  päätös lakkauttaa ja purkaa juuri kymmenien vuosien jatkolisenssin saanut ydinvoimalansa kannattamattomana oli lähtölaukaus maailmanlaajuiselle dominopalikoiden ketjulle, jossa kaatuu vanhoja ja uusia ydinreaktoreja taloudelliseen tappiosysäykseen. (Linkki engl.):  http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/10/the-dominion-effect.html 

Espanjalaisen jälkeen tulilinjalla ovat Suomen uudet velkasammot Olkiluoto 3-4 ja Hanhikivi-1. Niiden kaatumista odotellessa tyydyn kirjaamaan ulkomaiden pyllähteleviä voimalavanhuksia. Täytyy vain toivoa, että mikään ikääntyvistä voimaloista ei kerkeä tehdä fukushimoja ennen eläköitymistään - riski kasvaa joka päivä suuremmaksi paineastiateräksen ja putkistojen haurastuessa neutronisäteilyn pommituksessa.


Onkalon kapselit voivat kestää ehjinä vain tuhat vuotta
eikä sataatuhatta, kuten ydinteollisuus lupailee.
(Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)
Ei mene hyvin Onkalollakaan. He ovat laskeneet kaiken kuparikapselien varaan sunnitellessaan ydinjätteen loppusijoitusta 100 000 vuodeksi. Ja nyt ruotsalaiset korroosiotutkijat sanovat kapselien kestävän vain 1000 vuotta, ennen kuin ne syöpyvät puhki. Yllättävää kyllä STUKkin on aktivoitunut ja vaatii lisäselvityksiä Posivalta perehdyttyään ruotsalaistutkimuksiin, joista eivät löytäneet oleellisia virheitä. Myös kuparikapseleita ympäröivän bentoniittisaven reagointi pohjaveteen tai jääkausiin ja niiden aikana esiintyviin rajuihin maanjäristyksiin vaatii STUKin mielestä lisäpohdintaa. Hyvä näin! Nyt STUK tekee sitä, mitä sen pitääkin. Pysykää jämäkkänä ja vaatikaa parasta mahdollista suojaustasoa - pois kaikenlainen kiire. Suljetaan mieluummin vanhat voimalat, ettei jätettä kerry enää lisää ja ei anneta uusille käyttölupaa. Ydinjätekysymys on rahaa suurempi asia. Se on hoidettava kerralla aukottomasti. Se voi viedä vielä vuosikymmeniä, mutta jos uutta jätettä ei tehdä, meillä on aikaa. Ei tehdä tässä talvivaaroja.

LINKIT - YLE:
http://yle.fi/uutiset/ydinjatteen_loppusijoitus_ajautumassa_vaikeuksiin/6421859

http://areena.yle.fi/tv/1740835

LINKKI (engl./ruots.) - STRALSAKERHETSMYDIGHETEN: http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Global/Publikationer/Rapport/Technical%20Note/2012/SSM-Rapport-2012-17.pdf


JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti