Saksan nopea muutos ydinvoimasta uusiutuviin energialähteisiin on yllättänyt monet asiantuntijatkin. Viime viikolla aurinkoisina päivinä Saksa tuotti yli puolet sähköstään aurinkovoimaloilla. Määrä vastaa 20 ydinvoimalan energiantuottoa.
Saksassa on alettu ajaa alas vanhoja konventionaalisia voimaloita, koska niiden käyttö on käynyt pienentyneen käyttöasteen vuoksi kannattamattomaksi, kun aurinko- ja tuulisähköä on niin runsaasti tarjolla ja se priorisoidaan markkinoilla.
Linkki (engl.) - ENFORMABLE:
http://enformable.com/2012/05/germany-can-show-the-world-what-resolve-and-sound-governance-can-accomplish/
Mitenhän muuten Suomen olosuhteissa kannattaisi energiaa tuottaa?
Meillä on pitkä valoisa aika - itse saan suuren osan lämpimästä käyttövedestä ja taloni lämmitysenergiasta aurinkokeräimistä maaliskuusta lokakuuhun eli yli puolet vuodesta. Aurinkokeräin kerää kuitenkin auringon lämpöenergiaa, eikä valon aallonpituuksia, kuten aurinkosähköjärjestelmät. Valoa riittää Suomessa pitempään kuin lämpöä - veikkaisin kahdeksan kuukauden sijasta kymmentä kuukautta. Joka tapauksessa yli puolet vuodesta saisimme auringostakin merkittävän osan energiastamme ja sen ajan biopolttoaine- hiili- ja vesivoimalat voisivat seisoa tai käydä minimitehoilla, jos aurinkovoimakapasiteettia rakennettaisiin tarpeeksi. Sitten paukkupakkasilla pimeinpään aikaan saisi tupruttaa suuremmalla hake- vesi- ja vaikka jätevoimalareservillä sen mitä tuuli- ja aurinkovoimasta silloin uupuu.20 000 eurolla lähes sähköomavaraiseksi kaupunkiasunnossa Suomessa: asialla VTT, aurinko ja tuuli!
VTT:n tutkimuskaupunkiasunto saa lähes kaiken tarvitsemansa sähkön katolla olevista aurinkopaneleista ja tuuligeneraattorista. Älykäs verkkojärjestelmä inverttereineen syöttää tarvittavan vaihtovirran kodin tarpeisiin, lataa jopa sähköauton akun ja vara-akkujärjestelmän. Koti selviää tarvittaessa pari vuorokautta ilman ulkopuolista sähköä ja saunoa voi sähkösaunassa niiden voimalla 5 tuntia. Ylijäämäsähkön voi myydä tarvittaessa verkkoon. Kuulostaako utopialta? Totta se on - koko komeus on YLE-uutisten mukaan tehty vapaasti markkinoilta ostettavista komponenteista ja järjestelmän hinnaksi ilmoitettiin n. 20 000 euroa - taitaa olla suunnilleen keskiverto julkisivuremontin tai putkiremontin hinta! Sähköauto ei tietenkään sisälly hintaan. VTT:n vieraat kuulema yöpyvät asunnossa.
Jos kiinnostaa, katso linkin suomenkielinen, selkeä esittelyvideo - VTT:
http://www.youtube.com/watch?v=J6w6gAP_ItM
Yhtään ydinvoimalaa emme enää tarvitse. Ne saisi kaikki sulkea mahdollisimman pian, eikä uusiakaan pitäisi rakentaa loppuun, sillä:
"Olkiluoto-3 ja Fennovoima-1 ovat maailman turvallisimmat ydinvoimalat - jos emme koskaan lataa niitä ydinpolttoaineella, emmekä käynnistä niitä!"
Samalla säästäisimme ydinpolttoaineen ostamisesta, laitosten käytöstä poistamisesta ja ydinjätteen varastoimisesta koituvat kymmenien miljardien kustannukset, puhumattakaan mahdollisten vakavien onnettomuuksien tuomista satojen miljardien eurojen kuluista. Me veronmaksajat lopulta nämä kulut kuittaamme tappioiksemme.Linkki (engl.) - Nuclearstreet:
http://nuclearstreet.com/nuclear_power_industry_news/b/nuclear_power_news/archive/2012/05/25/enormous-chernobyl-confinement-shelter-to-be-completed-in-2015-052501.aspx
Tulevaisuutemme: Chernobyl tai Fukushima kerran 10-20 vuodessa
Saksalaisen Max Planck Instituutin tuore tutkimus kertoo, että tähänastiset ydinvoimalaonnettomuusriskiarviot ovat menneet pahasti metsään: todellinen riski vakavaan sydämensulamisonnettomuuteen, joka johtaa laajaan radioaktiiviseen laskeumaan, on 200-kertainen aikaisemmin esitettyyn verrattuna. Nykyisillä yli 400:lla ydinvoimalalla maailmanlaajuinen onnettomuustaajuus on yksi sydämensulamisonnettomuus kerran 10-20 vuodessa! Jos Ydirenessanssi toteutuu ja maailmaan rakennetaan ydinteollisuuden kaavailemat 600 uutta ydinvoimalaa, se merkitsisi uutta Chernobylia keskimäärin joka viides - kymmenes vuosi. Chernobyl on aiheuttanut riippumattomien tutkijoiden yhteenvedon mukaan 2000-luvun alkupuolella jo miljoona ennenaikaista kuolemaa, ja Fukushiman lasketaan aiheuttavan pelkästään Japanissa saman verran, mikäli tilanne ei tästä oleellisesti pahene. Ydinvoimaa, ystävät, ydinvoimaa! Terveydeksi!
Linkki (engl.) - ENFORMABLE:
http://enformable.com/2012/05/researchers-show-risk-of-nuclear-meltdown-drastically-undervalued-in-risk-assessment-models/
Muuten: New Yorkin ulkopuolelle avomerelle on suunnitteilla kaksi 1200 MW tuulipuistoa, jotka koostuvat kumpikin 200:sta kuuden megawatin tuuligeneraattorista. Tuulta alueella riittää ympäri vuoden ja maisema- ja meluhaitoistakaan ei avomerellä ole huolta.
Tiestitkö, että Kiina johtaa maailman uuden tuulivoiman rakennuskilpaa jo kolmatta vuotta peräkkäin - se rakensi viime vuonna 18 000 MW tuulienergiakapasiteettia - vastaa muuten toistakymmentä sähköteholtaan 1600 MW "pikkuolkiluotokolmosta" (koko maailman viime vuonna rakennettu uusi tuulienergiakapasiteetti oli 41 000 MW = 25 kpl olkiluotokolmosta).
Linkki (engl.) - Karl Grossman / SagHarborOnline:
http://sagharboronline.com/sagharborexpress/suffolk-close-up/harnessing-the-wind-17699
Milloinkahan Suomi saataisiin näkymään näissä tilastoissa? Siihen vaadittaisiin älykkäitä ja rohkeita poliitikkoja ja talousmiehiä, kuten Japanin entinen pääministeri Naoto Kan, joka parlamentin FD:n ydinonnettomuuden tutkimuskomission kuulemisessa totesi tänään:
"Haluaisin sanoa japanilaisille ja maailmalle - turvallisinta ydinvoimapolitiikkaa on, kun ei ole ydinvoimaloita."
Linkki: (engl.) - ENFORMABLE:
http://enformable.tumblr.com/post/23937209308/i-would-like-to-say-to-the-japanese-and-to-the
(suomennos allekirjoittaneen)
JPS