torstai 17. toukokuuta 2012

MUUTOKSEN AIKA?

Onko käsillä muutoksen aika maailmanlaajuisessa energiapolitiikassa? Ainakin monet merkit viittaavat siihen:


1. ydinvoima on todettu jopa alan omien johtajien ja yhtiöiden osalta täysin taloudellisesti kannattamattomaksi energiantuotantomuodoksi nyt ja nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.


Linkki: http://solarwindpronet-suomi.blogspot.com/2012/03/yhdysvaltain-suurimman-ydinvoimayhtion.html

2. kansalaiset useissa maissa ovat alkaneet painostaa päättäjiä luopumaan ydinvoimasta.Mm. Saksa, Italia ja Belgia ovat jo tehneet päätöksensä luopua ydinvoimasta ja pohjoismaista kauan sitten Tanska ja Norja valitsivat myös tuon toisen tien. Tanska ja Saksa ovatkin vaihtoehtoisen energiatekniikan edelläkävijöitä ja hallitsevat myös isoa osaa kasvavista markkinoista.

Viimeisin hyvistä uutisista tulee yllättäen Saudi-Arabiasta joka aikoo 20 vuodessa rakentaa 41000 MW - yllätys yllätys - aurinkoenergiakapasiteettia! (vertaa Olkiluoto3 - sähköteho 1600 MW!)

Siinä olisi saumaa aurinkoenergiatekniikan vientimaille. Nyt jos Suomenkin ydinenergian tutkimukseen tuhlaamat rahat olisi aikanaan sijoitettu viisaammin uusiutuviin energiateknologioihin, voisi meilläkin olla pääsy noille markkinoille.

Linkki: (engl.) - Cleantechnica:

http://cleantechnica.com/2012/05/11/109-billion-increase-for-solar-in-saudi-arabia/

Japanissakin hiljainen enemmistö vierastaa ydinvoimaloiden uudelleenkäynnistämistä:


Linkki (engl.) - The Economist:

http://www.economist.com/node/21554239?fsrc=rss%7Casi


Tämä vastustus taas saa hallituksen turvautumaan paniikkiratkaisuna kansakunnan kiristämiseen symbolisella "energiapulalla" - katkaisemalla päivittäin sähköt eri puolilla Japania pariksi tunniksi ilman realistisia perusteita - että ihmiset saataisiin huomaamaan miten väärän ratkaisun he tekevät vastustaessaan ydinvoimaloiden uudelleenkäynnistystä. Useiden laajojen tutkimusten mukaan mitään syytä tällaisiin sähkökatkoihin ei todellisuudessa ole vaan talous ja kansalaiset voivat järkevillä säästötoimilla ja sähkön sesonkihinnoittelulla toimia entisellä tehokkuudella sähkön riittäessä usean prosentin ylijäämällä vieläpä ennätyskuumana kesänä. Sähköyhtiöt ovat tämän myöntäneet - pakko ydinvoiman pyörittämiseen on niille lähinnä liiketaloudellinen: voitot hupenevat raskaisiin tuottamattomiin investointeihin.

Linkki (engl.) - Fukushima Diary:

http://fukushima-diary.com/2012/05/jp-gov-is-going-to-revenge-people-by-power-blackout/

3. Fukushiman onnettomuuden todellinen vakavuus alkaa vasta pikku hiljaa paljastua japanilaisille ja muulle maailmalle.

Kasvava huolestuneisuus FD 4-reaktorin käytetyn polttoaineen varastoaltaiden romahtamisesta ja syntyvästä ydinpalosta on herättänyt asiantuntijat lopultakin keskustelemaan laitoksen vaurioituneessa rektorirakennuksessa piilevästä vaarasta. 10-85 kertaa Chernobylin onnettomuuspäästöjä vastaava "likainen pommi" voi räjähtää milloin tahansa mikäli voimakas jälkijäristys iskee. Pahimmillaan Japani ja koko pohjoinen pallonpuolisko saastuisi erittäin pahoin radioaktiivisesta laskeumasta ja uhrimäärä voisi nousta miljooniin tai ehkä kymmeniin tai satoihin miljooniin tulevien vuosikymmenien aikana. Pahimmillaan tällainen tuho jatkuisi vaikeasti rajoitettavana seuraavat viisikymmentä vuotta ja koko ihmiskunnan geeniperimä, talousjärjestelmät ja hengissäselviytyminen olisi vaakalaudalla. Kukaan ei pysty ennustamaan tällaisen katastrofin ekologisia seurauksia. Niinpä on alettu vaatia kansainvälistä asiantuntijaryhmää tutkimaan FD reaktori 4:n tilanne ja laatimaan toimenpidesuunnitelma riskien pienentämiseksi paremmin hyväksyttävälle tasolle. TEPCO on lopultakin vastaamassa esitettyihin riskiarvioihin ja lähipäivinä kuulemme yhtiön kannan asiaan.

Tokion paha radioaktiivinen saastuminen on myös tosiasia , jota ei voi enää kieltää: muun Japanin lisäksi nyt myös eri puolilta Tokiota on viime päivinä löydetty mystistä mustaa kertymää/kasvustoa, joka on todettu hyvin radioaktiivikseksi:

Linkki: (engl.) - ENENEWS:

http://enenews.com/magazine-headline-radioactive-black-dust-striking-tokyo-metropolitan-area-ive-told-everywhere-city-reporter

Linkki: (engl.) - Fukushima Diary:

http://fukushima-diary.com/2012/05/black-substance-keeps-coming-back/

Ehkä maailma on heräämässä - milloin meillä Suomessa aletaan käyttää aivoja ja sydäntä saumattomassa yhteistyössä! Ilmeisesti vasta (taloudellisen) pakon edessä tai kun joku omista tai naapuriemme reaktoreista posahtaa silmille.

Muuten - piirräpäs 300 km säde Sosnovyi Borin Chernobyl-tyyppisen grafiitti-hidasteisen reaktorin ympärille. Sellaiselta alueelta olisi kuollut porukka, jos pahin skenaario, jonka ydinase-/energia-asiantuntijat arvioissaan totesivat varsin mahdolliseksi, olisi Chernobylissä toteutunut.

Ilmiö, jonka kaikki ydintekniikan oppikirjat ja alan puolestapuhujat sanovat mahdottomaksi: superydinräjähdys ydinvoimalassa. Kuitenkin Neuvostoliiton silloinen presidentti Michail Gorbatschov ja ydinaseasiantuntijat vuosikymmeniä jälkikäteen paljastivat kyseessä olleen todellisen, hirvittävän riskin koko Euroopan saastumisesta jos reaktori olisi uudelleen räjähtänyt 3 - 5 Megatonnin ydinpommina, niinkuin pelättiin. (Linkki: http://solarwindpronet-suomi.blogspot.com/2012/04/titanic-ja-ydinvoimalat.html )

Muuten asun itse siinä (Sosnovyi Borin) 300 km - "välittömän kuoleman vyöhykkeen" rajamailla. Helsinkiläiset sijoittuvat pikaisen mittakaavalaskelmani mukaan sen sisään.

Mistä muuten Chernobylin onnettomuus johtui?

Siitä, että tämän Neuvostoliiton ydinvoimaloiden turvallisuustilastoa johtaneen mallireaktorin käyttöpäällikkö halusi itsepäisesti tietää ja kokeilla voimalan turvatestejä (käytännön stressitestejä) omavaltaisesti tehdessään, miten voimala selviytyisi siitä varsin todennäköisestä tilanteesta, jossa ulkoinen sähkönsyöttö katkeaisi. Hän ei ilmeisesti aavistanut miten todella epävakaaksi ja mahdottomaksi hallita reaktori muuttuisi. Ja loppu onkin historiaa.

Tällaisen ulkoisen sähkönsyötön katkeamisen voisi milloin tahansa aiheuttaa myös Sosnovyi Borille (tai mille muulle tahansa reaktorille) vaikkapa Energiablogieni ensimmäisissä posteissa pohtimani vakava aurinkomyrsky (todennäköisyys kerran 100-150 vuodessa, edellisestä nyt yli 150 vuotta) myrsky, tulva, lento-onnettomuus, sota, terrori-isku... mahdollisuuksia löytyy varmasti kymmeniä, jollei satoja, jos parhaat aivomme alkaisivat tutkia.

Ja silloin Sonovyi Bor voisi myös räjähtää, kuten pahaonninen veljensä Chernobylissä - ehkäpä aiheuttaa tuon miljoonia kerralla tappavan superydinräjähdyksenkin.

Voimme vielä vaikuttaa asiaan painostamalla omia päättäjiämme luopumaan ydinvoimaloista ja siirtymään uusiutuvaan energiaan. Ehkä menestys auringon, tuulen ja aaltoenergian hyödyntämisessä saa venäläisetkin miettimään, kannattaako todella vaarantaa vanha kulttuurikaupunki Pietari ja sen miljoonat asukkaat (naapurimaiden lisäksi) Hiroshiman ja Nagasakin kaltaisella kohtalolla, jonka varsinkin kyseinen reaktorityyppi voi keltään lupaa kysymättä ympäristölleen äkkiarvaamatta tarjota.


JPS

(Korjaus 30.5.2012 artikkelin asiasisältöön: korjasin  Chernobylia v. 1986 uhanneen superydinräjähdyksen arvioiduksi voimaksi 3-5 Megatonniin virheellisen, muistinvaraisen luvun 5-7 Megatonnia tilallle. Pahoittelen virhettä!

JPS)

P.S.


SE ON JO TÄÄLLÄ!

Suomessakin olisi mahdollista kattaa suuri osa energiatarpeesta auringon ja tuulen avulla myös kerrostaloasunnoissa. VTT:n koeasunnossa taloyhtiön katolla hyrräävä tuuligeneraattori ja aurinkosähköpanelit tuottavat suuren osan asunnon tarvitsemasta energiasta. Valaisintekniikka on matalajännite-LED-tyyppistä ja akustossa riittää virtaa jopa kahden vuorokauden sähkökatkoon. Myös sähköauton akut latautuvat omalla aurinko-tuulituotannolla ja tarvittaessa huoneisto voi myydä sähköä valtakunnanverkkoon. Kaikki on toteutettu olemassaolevista komponenteista ja koko komeudelle tuli hintaa ( - paljonko muuten taloyhtiösi putkiremontin tai julkisivuremontin huoneistokohtainen arvio oli - ) 20 000 euroa!

Linkki - Suomenkielinen video - VTT -YOUTUBE:

http://www.youtube.com/watch?v=J6w6gAP_ItM

Linkki: -VTT-PDF:

http://www.vtt.fi/files/news/2012/23042012_kansala.pdf


JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti