Tietoja minusta

Oma kuva
Teacher, activist, interested in energy technology, climate change, environmental issues and global security.

lauantai 5. toukokuuta 2012

JAPANIN KAIKKI YDINVOIMALAT SEISOVAT TOISTAISEKSI

Japanissa ollaan vuosikymmeniin ensimmäisen kerran tilanteessa, jossa kaikki ydinvoimalat (54 reaktoria) ovat poissa kaupallisesta käytöstä. Fukushima Daichin tuhoutuneet onnettomuusreaktorit ja  Fukushima Dainin reaktorit, jotka myös kärsivät eriasteisia vaurioita maanjäristyksessä ja tsunamissa, ovat olleet poissa käytöstä viime vuoden maaliskuusta asti, samoin 80-90 % koko Japanin ydinvoimasta on ollut jo lähes vuoden pysäytettynä turvallisuussyistä. Ja nyt siis loputkin voimalat seisovat. Suurin osa kansasta ei hyväksy niiden uudelleenkäynnistämistä ainakaan ennen kuin Fukushiman onnettomuuden kaikki syyt ja seuraukset ovat selvillä ja varmuus muidenkin voimaloiden turvallisuudesta taattu. Mutta ydinvoiman ollessa kyseessä täydellistä turvallisuutta ei voida koskaan taata. Niinpä yhä useampi kansalainen ja paikallishallinnon johtaja on sitä mieltä, että Japani selviää mainiosti ilman ydinvoimaa ja investointien ja kehityksen painopiste pitäisi siirtää uusiutuvaan energiaan: aurinko-, tuuli-, aalto-, bio- ja geotermiseen energiaan, jotka yhdessä energiatehokkuuden parantamisen kanssa voivat kattaa kehittyneen teollisuusmaankin koko energiantarpeen silti koko ajan  vähenevän hiilen- ja öjynkäytön ohella.

Linkki (engl.) - ENENEWS/NHK: http://enenews.com/6-hours-until-japans-final-nuclear-plant-shuts-down-nhk-no-prospect-of-a-restart-of-any-of-the-countrys-50-commercial-reactors-video

Vielä pidemmälle menevät amerikkalaiset tutkijat Mark Z. Jacobson ja Mark A. Deluchhi, jotka kertovat tukimuksessaan maailman selviävän pelkällä tuuli- aurinko- ja vesivoimalla koko energiantuotannostaan 2050-luvulle mennessä, jos päättäväisesti suuntaudumme uusiutuvaan energiaan.


Linkki (engl.) - STANFORD EDU - PDF 1 ja 2: http://www.stanford.edu/group/efmh/jacobson/Articles/I/JDEnPolicyPt1.pdf

http://www.stanford.edu/group/efmh/jacobson/Articles/I/DJEnPolicyPt2.pdf

Huoli maailmanlaajuisesta ydinkatastrofista kasvaa - yhä useampi asiantuntija ja kansalaisjärjestö vetoaa YK:n pääsihteeri Ban Ki-Mooniin Fukushima Daichin 4-reaktorin käytetyn polttoaineen varastoaltaan romahtamisen estämiseksi. Jos allas romahtaa tai tyhjenee maanjäristyksen vuoksi tai sen jäähdytys estyy, palamaan syttyvä ydinpolttoaine voi päästää ilmakehään 8 kertaa Chernobylin onnettomuudessa karkuun päässeen radioaktiivisuuden määrän. Valtava radioaktiivisuus pakottaisi hylkäämään Fukushima Daichin voimala-alueen ja pahimmassa tapauksessa kaikki laitosalueella oleva käytetty polttoaine palaisi aiheuttaen 85 kertaa Chernobyliä pahemman onnettomuuden, (halvauttaen ja autioittaen keskisen Japanin Tokio ja Jokohama mukaanlukien) sekä saastuttaen pahasti koko pohjoisen pallonpuoliskon. Siis katastrofi koskisi myös meitä suomalaisia! Tarvitsisimme nyt pikaisesti päättäväistä kansainvälistä yhteistyötä 4-reaktorirakennuksen vahvistamiseksi ja turvallisuuden maksimoimiseksi.

Linkki - Greenaction: http://fukushima.greenaction-japan.org/2012/05/02/press-release-coalition-sends-urgent-request-for-un-intervention-to-stabilize-the-fukushima-unit-4-spent-nuclear-fuel/

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti