Tietoja minusta

Oma kuva
Teacher, activist, interested in energy technology, climate change, environmental issues and global security.

maanantai 29. lokakuuta 2012

Hirmumyrsky Sandy uhkaa 26 ydinvoimalaa USA:ssa

Supermyrskyksi luonnehdittu hirmumyrsky Sandy sulkee 1600 km leveään syleilyynsä kaikkiaan 26 ydinvoimalaa Fairewindsin ydinvoima-asiantuntijan Arnie Gundersenin mukaan. Linkki  (engl.) - ENENEWS:
http://enenews.com/gundersen-26-nuclear-plants-area-hurricane-sandy-hit-power-lost-only-plan-spent-fuel-pools-heat-diesel-generators-pump-water-audio

Pahin uhka ydinvoimaloille on myrskyn mukanaan tuomat tulvat ja jopa useiden vuorokausien sähkökatkot. Ne saattavat katkaista pysäytettyjenkin reaktoreiden jäähdytyksen ja jollei omia varavoimajärjestelmiä saada toimimaan, megawattien jälkilämmöntuotto riittää sulattamaan rektorisydämet, kuten Fukushimassa tapahtui. lisäksi tulevat käytetyn polttoaineen varastoaltaat, kuten Oyster Creekissä: siellä ei Gundersenin mukaan ole diselgeneraattorikäyttöisiä hätäjäähdytyspumppuja, joten polttoaine alkaa kiehuttaa altaiden vettä. Gundersenin mukaan altaiden liitoksia ja tiivisteitä ei ole suunniteltu kestämään kiehuvaa vettä, joten riski altaiden kuivumisesta ja ydinpolttoainepalosta on olemassa.
Linkki (engl.) - ENENEWS: http://enenews.com/gundersen-on-tv-biggest-problem-i-see-is-oyster-creek-plant-near-jersey-shore-no-way-to-cool-spent-fuel-pool-while-power-is-out-all-nuclear-fuel-is-in-pool-none-in-reactor-video
Myskyn etenemistä voi seurata suorana täällä (engl.):
http://www.weather.com/tv/tvshows/live-stream

JPS

torstai 25. lokakuuta 2012

Fennovoiman lupa ehkä uudelleen eduskuntaan

Professori Peter Lundin mukaan Suomi saa kymmenen vuoden kuluttua uusiutuvasta energiasta kolmen ydinvoimalan energiamäärän.(Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)


Eilinen Fennovoiman perustajajäsenen ja kolmannesomistajan energiayhtiö E.ON:in ilmoitus vetäytyä Fennovoiman hankkeesta asettaa koko hankkeen laillisuuden uuteen valoon. Aalto-yliopiston energia-asiantuntijan professori Peter Lundin mukaan Fennovoiman ydinvoimalupa tulisi ottaa uudelleen eduskunnan käsiteltäväksi, jotta demokratia toteutuisi.
  Bulvaanien hyväksyminen ydinvoimayhtiöön asettaa kyseenalaiseksi koko lupamenettelyn läpinäkyvyyden ja demokraattisen valvonnan. Suomen tulisi satsata nyt uusiutuvaan energiaan työllisyyden ja vaikean taloudellisen tilanteenkin vuoksi. Kymmenen vuoden päästä uusiutuvat energialähteet voivat tuottaa energiaa kolmen ydinvoimalan verran hänen laskelmiensa mukaan. Lundin haastatteluun voit tutustua YLE-uutisten sivuilla: 


 http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_ydinvoimalupa_takaisin_eduskuntaan/6349317


Ministeri Häkämiehen mielestä Fennovoiman ydinvoimalupaa ei tarvitse tuoda uudelleen eduskuntaan (Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)
Elinkeinoministeri Jyri Häkämies taas pitää kiinni siitä, että Fennovoiman lupa pysyy voimassa ilman eduskuntakäsittelyä. Hän käyttää yllättäen vanhentunutta hiilivoimakorttia todeten YLEn haastattelussa, että mikäli suunniteltuja ydinvoimaloita ei rakenneta, täytyy energiavaje kattaa hiilivoimalla. Kumpaakohan tässä pitäisi uskoa Aalto yliopiston energia-asiantuntijaprofessori Peter Lundia vai ydinvoimapäätöstä edelleen tukevaa poliitikkoa? Häkämies kyllä hienosti toteaa myös aurinkoenergian nousevan ainakin jonkinlaiseen rooliin Suomen energiantuotannossa ja tämä on todella arvokas havainto: Saksa tuotti viime kevätkesästä jo aurinkoisina päivinä yli puolet kaikesta sähköstään aurinkosähköpaneleilla ja kuulumme samaan auringonsäteilyn tehokkuusalueeseen Saksan pohjoisosien kanssa. Suomessakin olisi mahdollista korvata joku ydinvoimaloista aurinkosähkön avulla, mikäli haaste otetaan vastaan. Talven energiankulutuspiikit taas voitaisiin kattaa suurimmaksi osaksi tuuli-, vesi- ja bioenergian voimin, mikäli infra suunnitellaan ajoissa oikein. Uusiutuva energia kyllä vaatii älyverkkoja tasaamaan suuremman markkina-alueen heilahteluja: tuonti- ja vienti kuuluvat silloin oleellisena osana energiantuotantoon vaikka omavaraisuus onkin pääperiaate.

http://yle.fi/uutiset/hakamies_ydinvoimaluvan_uudelleenkasittely_ei_ole_tarpeellista/6349412



Lappeenrannan Yliopiston energiatehokkuuden professori Jere Ahola kirjoitti juuri tuoreessa mikrobitti-lehdessä (MB 10/2012 - linkki vaatii kirjautumisen tai maksunhttp://www.mbnet.fi/artikkeli/lehti/yksi_paneeli_riittaisi_10_2012 kuinka Suomi on 10 vuotta jäljessä Keski-Euroopasta aurinkosähkön tukemisessa ja tuotannossa. Yleinen harhaluulo on hänen mukaansa se, että aurinko ei täällä paistaisi riittävästi. Kuitenkin esimerkiksi Lappeenrannan ja Frankfurtin ero aurinkoenergian vuosikertymässä on vain muutama prosentti. Ahola ehdottaa nelikohtaista toimenpideohjelmaa:
 1. Aurinkosähkölaitteiden standardit kuntoon 2. Lupaprosessit valmiiksi 3. Ylijäämäenergian ostamisen säännökset laadittava 4. Valtion "porkkana" (tarkoittanee investointituet tms.)


Muuten hiilivoimankin CO2-neutralointiin on saatavissa kotimaista teknologiaa, joka on kiinnittänyt maailmalla runsaasti mielenkiintoa. Keksijä, ydinfyysikko Matti Nurmian  http://www.creatorsfingerprints.com.kummi.net/Matti_Nurmia_Interview    kehittämä hiilidioksidinneutralointimenetelmä  http://www.cuychainnovation.com/cuycha/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=103  voi ottaa talteen jopa 90 % CO2 -päästöistä ja samalla tuottaa sivutuotteena alumiinia ja harvinaisia maametalleja. Suomessa hanke ei saanut ansaitsemaansa tukea ja nyt koelaitoksia rakennetaankin eteläiseen Afrikkaan. Australiassa ja Brittein saarilla on myös innostuttu teknologiasta.

Ydinvoimahankkeiden kaatuminen ei olisi Suomelle ja hiilipäästötavoitteillemme mikään katastrofi - päinvastoin muulla tavoin tuotettu energia on osittain jo nyt ja lähitulevaisuudessa laajalti edullisempaa (mukaan lukien uusiutuva energia) ja kun teollisuus päivittää hintatietonsa, Fennovoima ja Olkiluoto-3 tulevat kaatumaan kalleuteensa. Jo tehdyt miljardien virheinvestoinnit tulevat kyllä rasittamaan ydinvoiman rakentajayhtiöitä ja veronmaksajia rajusti puhumattakaan menetetystä etulyöntiasemasta uusiutuvan energian RD- ja investointipuolella, mutta nämä vauriot korjaantuvat mikäli cleantech -teollisuus pääsee Suomessakin todelliseen vauhtiin. Uusi tilanne vain vaatii koko paletin uudelleenajattelua. Jos muutama suuri raskas teollisuuslaitos saa määrätä koko valtakunnan kehityksen suunnan ja sanella kansan ja tulevien sukupolvien terveyteen ja hyvinvointiin suuresti vaikuttavien ratkaisujen suunnan vain muutaman tuhannen työpaikan tähden, on poliittisella päätöksentekojärjestelmällämme itsetutkiskelun paikka. Pelkkä tuulivoima työllisti jo pari vuotta sitten Euroopan tasolla 190 000 ihmistä. Kun tähän lisätään aurinko-, bio- ja tulevaisuudessa vaikkapa aaltoenergian työllistävä vaikutus sekä erilaiset energiansäästöteknologiat, aletaan puhua lähes samanlaisista määristä kuin mitä esimerkiksi autoteollisuus työllistää mantereellamme.

Siihen verrattuna uusien ydinvoimaloiden muutaman tuhannen työpaikan tai vaikkapa terästehtaan tuomat tuhannet työpaikat asettuvat oikeaan mittakaavaan. Osittain ydinvoima ja uusiutuvat energianlähteet sulkevat toisensa pois eturistiriitojen ja erilaisen infran vuoksi (keskitetty - hajautettu tuotantorakenne).


Nokian esimerkki osoittaa mielestäni selvästi, ettei kaikkea kansakunnan taloudessa pidä laittaa yhden kortin varaan. Sama pätee energiasektorilla - niin voimakkaasti toiset tuotantoratkaisut poissulkeva energiantuotantomuoto kuin ydinvoima ei sovi nykymaailmaan, samoin ei pidä nojata sellaiseen raskaaseen teollisuuteen, joka sanelee kansakunnan energiaratkaisut omien mieltymystensä mukaan. Onneksi Euro ja dollari toimivat nyt konsultteina hajautetun energiantuotannon puolesta teolllisuuden sisällä ja strategioita kirjoitetaan parhaillaan menestysyrityksissä uusiksi kestävän kehityksen suuntaan.

Ministeri Häkämies, reaalipolitiikka vaatii nyt selkeämpää suunnanmuutosta. Olette olleet ajamassa Cleantechiä Suomen tulevaisuuden työllistäjänä. Ydinernergia EI ole cleantechiä. Se on sen vastakohta ja kasaa ongelmia tulevien sukupolvien kannettavaksi. Aika on jo ajanut ydinenergian ohi. Ydinvoima on taloudellisesti perusteltua vain välineenä ydinaseen hankkimiseen, enkä oikein jaksa uskoa, että Te ajaisitte Suomelle omaa ydinasetta tai edes virtuaalipelotetta, vaikka kannatuksenne uraanintalteenotolle (ja mahdolliselle rikastamiselle) Talvivaaran kaivoksen malmista siihen viittaavat (ydinpolttoaineen valmistus=ydinasemateriaalin valmistusvalmius).

Ruotsin esimerkki vain saa varovaiseksi: 

Nyt on aika uuteen linjaukseen, ennen kuin sen tekee se teollisuus, joka alunperin ydinvoimaa haikaili. Outokummun johdon eilisessä Fennovoima-kommentissa oli rivien välistä luettavissa käynnissä oleva muutos: lopullinen hankearviointi tehdään sielläkin vasta, kun kannattavuus on selvitetty. Ja uusi ydinvoima on taloudellisesti kannattamatonta, sitä voi perustella enää ideologisilla tai sotilaallisilla argumenteilla. Myös vanhan ydinvoiman kannattavuus on maailmalla hyvin huono.

http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/10/the-dominion-effect.html

Nyt tarvitaan poliitikoilta selkeiden faktojen tunnustamista; talous- ja energia-asiantuntijapiireissä muutos on tiedetty jo pitkään. Tehdyt virhearvioinnit on tunnistettava ja suuntaa korjattava ajoissa, jotta pysytään mukana globaalissa kilpailussa. Suomella on nyt tuhannen euron paikka olla suunnannäyttäjänä maailmalle turvallisen, kokonaistaloudellisen energian kehittäjänä ja tuottajana Tanskan ja Saksan rinnalla. Japanilaiset hakevat nyt turvallista energiateknologiaa näistä maista suunnistaessaan pois atomivoimariippuvuudesta ydinkatastrofin rikottua heidän clean-nuclear -myyttinsä. Uskottavuus vaatii nyt rohkeita päätöksiä.

Pari linkkiä taustaksi:




JPS

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

E.ON soittelee Fennovoiman kuolinkelloja - odotettu ilmoitus osakkuudesta luopumisesta tuli tänään

Saksalainen E.ON keskittyy uusiutuvaan energiaan ja luopuu Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta (kuva - kreetalaisia tuulivoimaloita: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)

Jo pitkään on odoteltu milloin  saksalainen energiajätti E.ON ilmoittaa luopumisestaan kannattamattomasta Fennovoima -hankkeesta - ilmoitus julkaistiin tänään. E.ON ilmoittaa Kauppalehden mukaan keskittyvänsä uusiutuvan energian hankkeisiin - business on nyt ja tulevaisuudessa siellä.


Vaikka E.ON kertoo edelleen kannattavansa Fennovoima -hanketta on itsestään selvää, ettei mikään yritys, joka on ollut hankkeen puuhamiehenä mene mollaamaan partnereitaan jättäessään uppoavan laivan, josko vaikka joku vielä ostaisi ne laivaosakkeetkin...

Ei tarvitse olla talousnero ymmärtääkseen mitä tarkoittaa se, että parhaassa tuloskunnossa oleva jenkkiydinvoimala, jolle juuri pidennettiin käyttölupaa viime vuonna kahdeksikymmeneksi vuodeksi eteenpäin, lakkautetaan ja puretaan liiketaloudellisista syistä. http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/10/the-dominion-effect.html Ydinvoima vain on liian kallista uusiutuviin ja kaasuun verrattuna vaikka miten laskisi.

Yritäpä siinä sitten perustella uuteen ydinvoimalaan sijoittajille 10-15 vuoden epävarmaa hanketta, jonka kustannusarvio rakennusaikana vähintään kaksin-kolminkertaistuu. Samaan aikaan joidenkin kilpailevien energiantuotantomuotojen hinta puoliintuu - lisäksi ne on otettavissa käyttöön 1-3 vuoden varoajalla investointipäätöksestä. Pääoman kuoletukset alkavat heti ja puhdasta nettoa alkaa kertyä kassaan viimeistään kymmenen vuoden kuluttua ostopäätöksestä - pääomat on kuoletettu ja tuuli puhaltelee, aurinko paistaa ja aallot keinuvat tasaista tuottoa pienellä riskillä. Puhtaasti. Ilman jäteongelmia ja suuronnettomuuksia. Ilman CO2 -päästöjä (maakaasua lukuunottamatta).

Suomalaiset hyväuskoiset ydinvoimayhtiöt kuten Fortum ovat vaikeuksissa. Miljardin säästöohjelma. Valittavat tuetun tuulivoiman kilpailevan epäreilusti, on kuulema välillä niin halpaa, että haittaa businesta.
Eipä tunnu kukaan muistavan miten paljon ydinvoimaa on piilotuettu vuosikymmenien ajan, miten ydinvoimalat ovat saaneet ajaa kaiken tuottamansa verkkoon tasatahtia, kaiken muun tuotannon joustaessa. Ydinvoiman piilosyöttötariffit ovat jyränneet ensimmäisestä reaktorista alkaen.


Nyt, kun tilanne muuttuu kilpailun vapautuessa ja uusiutuvien jyrätessä Suomenkin sähkömarkkinoille ennennäkemättömällä voimalla ja samalla sateisen vuoden pudottaessa vesivoiman hinnan alas, on ydinvoiman tuottajillakin totinen paikka. Paperin kysynnän lopullinen romahdus kaiken siirtyessä nettiin ja raskaan teollisuuden väheneminen ovat kääntäneet sähköntarpeemme laskuun päinvastaisista laskelmista huolimatta ja juuri näille laskelmille perustuivat Olkiluoto-3:n ja Fennovoiman kannattavuuslaskelmat investointivaiheessa. Nyt tämä kaikki on historiaa ja markkinatilanne elää yhä villimpään suuntaan. Ydinvoimalle asetetaan yhä uusia velvotteita turvallisuuden suhteen koska tieto ja suhtautuminen todellisiin riskeihin muuttuu koko ajan kriittisemmäksi ja realistisemmaksi.

On myös mahdollista, että tulevaisuudessa luovutaan ydinvoimayhtiöiden vastuuvapaudesta onnettomuustilanteissa ja vaaditaan niitä vakuuttamaan laitokset myös luonnononnettomuuksien tai terrorismin varalle niiden sisältämän sodankaltaisen riskin vuoksi. Useat japanilaiset intellektuellit ovat todenneet Fukushiman onnettomuuden seurausten vastaavan laajuudeltaan rajoitetun ydinasehyökkäyksen seurauksia. Laskeuma kattaa suuren osan maasta ja on kymmeniä jos ei satoja kertoja pahempi kuin Nagasakin ja Hiroshiman pommien aiheuttamat laskeumat.

Jos Fukushiman kaltainen monireaktorionnettomuus tapahtuisi esimerkiksi Olkiluodossa Olkiluoto-3:n valmistuttua, reaktorit menettäisivät ulkoisen sähkönsaannin ja kaikki niiden omat sähköjärjestelmät pettäisivät, olisi mahdollista, että koko pääkaupunkiseutu - siis miljoona ihmistä - jouduttaisiin evakuoimaan ja siitä muodostuisi NO-GO-ZONE useiksi kymmeniksi, ehkä sadoiksi vuosiksi. Tämä on täysin mahdollinen tapahtumaketju - esimerkiksi Ruotsissa Olkiluoto 1-2-tyyppinen Forsmark -1 -reaktori oli (muistaakseni pari viikkoa ennen Eduskunnan Olkiluoto-3 lupapäätöstä) Saksan ydinturvaviranomaisten mukaan alle 15 minuutin päässä sydämensulamisonnettomuudesta, kun ulkoinen sähkönsaanti petti, 12 turvajärjestelmää ja puolet vara-akustoista kaatui, valvomossa puolet monitoreista pimeni, kukaan ei tiennyt mitä reaktorissa tapahtui, lähes puoli tuntia kului ennen kuin tilanne saatiin manuaalisesti korjattua ja sähköt palautettua.

LINKKEJÄ:
Dagens Nyheter (ruotsink.):

SWPN:


Tämänkaltaisia riskejä ei tulevaisuudessa mikään kansa halua vapaaehtoisesti ottaa. Nyt laskennallinen ydinvoimalaonnettomuustodennäköisyys vakavalle Chernobyl-tyyppiselle laskeumaonnettomuudelle on maailman tasolla yksi onnettomuus kerran 10-20 vuodessa. Se on liikaa millä asteikolla tahansa laskettuna. Ihmiset vain eivät enää hyväksy sitä. Ja tämä pitää jokaisen ydinvoimabusineksen päättäjän nyt ymmärtää. Ydinvoiman paras business on laitosten käytöstä poistaminen, purkaminen ja jätteiden säilytys - ne kun on pakko tehdä! Mitä nopeammin aloitetaan, sen parempi.

LINKKEJÄ - SWPN:



http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2012/09/mita-suomen-tulisi-oppia-uusimmista.html


JPS

perjantai 19. lokakuuta 2012

Kommentti Veli-Pekka Salosen "Energia-ajatuksia" -kirjoitukseen valtioneuvoston tulevaisuusselonteko 2030-sivustolla

Koska tämä kommenttini Veli-Pekka Salosen kirjoitukseen Tulevaisuus- 2030 -sivustolla http://www.2030.fi/ennakoinnin-teemat/veli-pekka-salonen-energia-ajatuksia  venyi liian pitkäksi kyseisellä sivustolla julkaistavaksi, julkaisen sen tässä omalla blogisivullani:

Pari kommenttia energia-ajatuksiisi:
Varmasti fossiilisia polttoaineita verotetaan vuonna 2030 raskaasti, kuten kirjoitat. Ennustan kuitenkin auringon toiminnan paremman ymmärtämisen tuovan uusia näkökulmia ilmaston lämpenemiseen. Sanot ydinvoimaa päästöttömäksi, mikä ei pidä paikkaansa. CO2-päästöissä uuden ydinvoiman rakentaminen on todettu tuoreen amerikkalaisanalyysin mukaan olevan hiilivoiman jälkeen toiseksi pahin USA:n oloissa, koska ydinvoimaloiden rakentaminen kestää yli vuosikymmenen ja sen aikaa hiiliöljytalous puskee päästöjään ilmaan, hiilipäästöjä lisäävät myös uraanikaivostoiminnan, rikastamisen ja ydinjätteen säilytyksen/ loppusijoituksaen vaatima energiamäärä. Kun taistellaan CO2 päästöjä vastaan tuuli-, aalto- ja aurinkoenergia ovat lyömättömiä, nopeasti käyttöön otettavia ja päästöttömiä. Bioenergiakin on suhteellisen puhdasta ja sen päästöjä voidaan tuotekehitystyöllä pienentää.

Disinformaatiota radioaktiivisen säteilyn vaaroista ON todellakin helppo levittää ja vähätellä, varsinkin jos on miljoonien propagandabudjetti ja tukeva jalansija median omistukseen, kuten ydinvoimateollisuudella vielä toistaiseksi maailmanlaajuisesti on. Mutta tilanne on nopeasti muuttumassa: 2030-luvulla aletaan nähdä Chernobylin ja Fukushiman onnettomuuksien aiheuttamat geneettiset vauriot ihmisenkin perimässä. Nämä mutaatiot ottavat tavallisesti 3 sukupolvea ennen kuin alkavat ilmentyä laajamittaisesti näkyville. Esimakua tästä on saatu jo Chernobylin ja Fukushiman eläimistöstä, missä linnuilla mutaatiot ovat rajusti yleistyneet ja mm aivojen keskikoko on pienentynyt, mikä selittänee huonomman selviytymisen ja kantojen romahduksen. Perhoset tekevät monta sukupolvea vuodessa Japanin oloissa ja siellä onkin jo ilmennyt niissä hälyyttävän suuri määrä epämuodostumia ja mutaatioita uusimpien tutkimusten mukaan.

Arvelenpa, että vuonna 2030 ydinvoiman hyödyntäminen on jo voitu julistaa rikokseksi ihmiskuntaa vastaan, kuten useat japanilaiset intellektuellit ovat ehdottaneet maan synkän onnettomuuden jälkeisen tilanteen vuoksi.
Japanissa on arvioitu FD-onnettomuuden kokonaisuhrimääräksi 250 000 - 3000 000 ennenaikaista kuolemaa riippumattomien tutkijoiden toimesta. Jos kysytte WHOn tai IAEAn arvioita, puhutaan muutamasta tuhannesta. Mutta WHO ei saa julkaista yhtään tutkimusta ilman IAEAn lupaa ja IAEAn tehtävä on edistää ydinvoiman käyttöä. Tilanne on ikäänkuin huumekartelli valvoisi ja julkaisisi huumeiden terveyshaittoja koskevia tutkimuksia.

Mitä Suomen ydinvoimateollisuuteen ja suomalaisten kuolleisuuteen tulee, on harhakuva etteivät normaalisti toimivat ydinvoimalat saastuta. Uusien laajojen tutkimusten mukaan, joissa katsottiin maailmanlaajuisesti ydinvoimateollisuuden työntekijöiden sairastuvuutta ja kuolleisuutta on eri tutkimuksissa havaittu syöpäriskin olevan reilusti koholla jo aivan pienillä säteilyannoksilla. Samoin aivan pienet säteilyannokset tuottavat jopa suhteellisesti enemmän syöpiä kuin suuret annokset Hiroshiman - Nagasakin uhrien joukkotutkimuksessa viimeksi julkaistun raportin mukaan (maailman suurin ja pitkäkestoisin säteilyn terveyshaittojen tutkimus).

Lisäksi uudet tutkimukset tuovat näyttöä sille, että ydinvoimaloiden lähialueilla asuvien lasten syöpä- ja leukemiariski on merkittävästi koholla, syynä ilmeisesti radioaktiivinen tritium, jota voimalat päästävät jatkuvasti ympäristöön. Olkiluoto 3:n tritiumpäästölupa on muuten kymmenkertainen vanhoihin reaktoreihin nähden.

Suomen ydinteollisuus tappaa nytkin kymmeniä, satoja tai tuhansia ihmisiä, kukaan vain ei voi näyttää toteen syöpien ja sydäninfarktien yhteyttä voimaloiden päästöihin, koska ne hukkuvat tilastolliseen taustakohinaan. Onneksi uusimmat tutkimukset saavat tämän taustakohinan suodatettua ja tilanne alkaa selkiintyä. Lääketieteen puolella vähäisenkin ionisoivan säteilyn riskit on pystytty osoittamaan ja suojaustoimenpiteisiin on viime aikoina ryhdytty eri puolilla maailmaa.

Ruotsalainen Forsmarkin ydinvoimala oli pari viikkoa ennen eduskunnan Olkiluoto 3 päätöstä noin viidentoista minuutin päässä sydämensulamisonnettomuudesta (Saksan ydinturvallisuusviranomaisen arvion mukaan) menetettyään sähköt ja 12 turvajärjestelmää. Lopulta voimalan käyttöhenkilökunta teki oikean ratkaisun ja käänsi manuaalisesti kytkimiä, jolloin virta palautui. Olisi tarvittu vain pieni sekoilu tai hieman huonoa tuuria niin moni tämänkin lukijoista olisi mitä todennäköisimmin menettänyt asuntonsa ja lähes kaiken omaisuutensa ja eläisi ilman korvauksia evakuoituna jossain muualla Suomessa. Japanissa tämä on todellisuutta yli sadalletuhannelle ihmiselle.

Rakentavaa keskustelua aiheesta on vaikea syntyä, kun keskustelussa useimmiten vedotaan jo vanhentuneeseen tutkimusmateriaaliin tai selkeästi tendenssitieteeseen, jonka rahoittaja kertoo jo etukäteen tulokset. Kuten japanilaisen TEPCON tutkimus miten ionisoiva säteily voi estää diabetestä. Chernobylin laskeuma-alueiden lasten diabetes on kuitenkin 2-3-kertainen viereisiin matalan laskeuman alueisiin verrattuna, joten todellisuus on satututkimusta karumpaa.

Ydinvoiman ei todella tulisi olla tabu vaan siitä pitäisi alkaa keskustella avoimesti ja uusiin tutkimustuloksiin vedoten. Tuoreimmat riskianalyysit arvioivat toteutuneiden onnettomuuksien (eikä toiveajattelun) pohjalta vakavan, laajoja päästöjä aiheuttavan ydinonnettomuuden riskin olevan nykyisellä reaktorimäärällä 1 sydämensulamisonnettomuus kymmenessä - kahdessakymmenessä vuodessa. Jos ydinvoiman renessanssi toteutuisi ja reaktorikanta vaikkapa kymmenkertaistuisi, olisi odotettavissa yksi Chernobyl joka vuosi tai ainakin joka toinen vuosi. Parissakymmenessä vuodessa maapallo muuttuisi ihmiselle käytännössä asuinkelvottomaksi ja meidän, sekä eläinkunnan perimä olisi vaurioitunut pysyvästi.

Meidän tulee miettiä mitä todella tulevaisuudelta odotamme, millaisia riskejä hyväksymme. Haluammeko todella elää maailmassa, jossa Vietnamilla, Saudi-Arabialla, Egyptillä, Arabiemiraateilla, Liettualla, Syyrialla, Japanilla, Etelä-Korealla ja muutamallakymmenellä muulla maalla on oma hieno ydinase.( Ja tietysti pitäisihän se olla Suomellakin, kun Talvivaaran uraaninjalostus ja Olkiluoto 3:n MOX-polttoaine antavat siihen hyvän mahdollisuuden. Ja perustuuhan meidän Olkiluoto 1 ja 2 reaktorien tekniikka Ruotsin ydinaseohjelman toteuttamiseksi luodun yhtiön manttelinperijän, ASEA-Atomin teknologiaan.)

Vai haluammeko elää maailmassa, jonka voi ylpeänä jättää perinnöksi jälkipolville, hoidettuamme sitä vastuullisella tavalla.

Tuulivoimaa on Suomen sitoumusten mukaan rakennettava 2000 MW 2030 -luvulle mennessä ja vauhdilla sitä rakennetaankin nyt satoja megawatteja vuodessa. Minä ainakin katson ilolla metsien ja meren yllä pyöriviä myllyjä, kun tiedän etteivät ne vaaranna lastenlasteni ja heidän jälkeläistensä tulevaisuutta.

Vinkiksi vain: ydinvoiman entisessä mallimaassa, Koillis-Japanissa, suuri osa nuorista ei enää uskalla hankkia lapsia - ihan perustelluista syistä.

Terveisin: Jukka Seppälä,

luontokuvaaja, opettaja, energiabloggeri, freelance-journalisti
blogit: http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/
(engl.) http://solarwindpronet.blogspot.fi/

perjantai 12. lokakuuta 2012

Fennovoiman osakaskato näyttää jatkuvan

Kemin kaupunki harkitsee YLE-uutisten mukaan uudemman kerran energiayhtiönsä Kemin Energia Oy:n jatkoa Fennovoiman osakkaana. Kaupunki on investoinut hankkeen suunnitteluun 200 000 euroa ja nyt 11 valtuutetun ryhmä teki aloitteen, joka velvoittaisi Kemin Energian irroittautumaan Fennovoima-hankkeesta.
LINKKI - YLE: http://yle.fi/uutiset/kemi_pohtii_fennovoima-osakkuutta/6333047
LINKKI - MERILAPINHELMI: http://www.merilapinhelmi.fi/a/2012/10/03/11472124.htm
Kuopionkin kaupunginvaltuutetut ovat aiemmin tehneet aloitteet hankkeesta vetäytymisestä. Kuopion kokonaissijoitus suunnitteluvaiheeseen olisi silloin miljoona euroa. http://yle.fi/uutiset/kuopion_energialta_650_000_euroa_lisaa_ydinvoimalasuunnitteluun/6260680

Kemin Energian toimitusjohtajan mukaan osakkuuden tuoman edun tulee kattaa koituvat kustannukset myös pitkällä aikavälillä. Kemin energian osuus sähköstä olisi 3,2 MW, jos ydinvoimala rakennettaisiin.

Vertailun vuoksi uuden suuren tuulivoimalan nimellisteho voi olla 5 - 6 MW. Pari kolme tällaista voimalaa voisi tuottaa helposti saman energian Kemin seudulla ja pääoman kuoletukset alkaisivat 1-2 vuoden kuluttua hankintapäätöksestä.

Fennovoimasta ovat jo irtautuneet mm. Jyväskylän ja Ahvenanmaan sähköyhtiöt, S-ryhmä, Leppäkosken Sähkö, Lankosken Sähkö, Outokummun Energia, Atria ja Omya. Noin 10 % osakkaista on sanonut hyvästi huippukalliiksi tulevalle taloudellisesti ilmeisen kannattamattomalle hankkeelle.

Toshiba-Westinghouse on irtautunut Britteinsaarten ydinvoimatarjouskilpailusta ilmeisesti yhtiön talousvaikeuksien vuoksi. Toivottavasti he vetäytyvät myös Fennovoiman tarjouskilpailusta ajoissa ennenkuin tekevät rökäletappiot siinäkin kisassa. Ei ole businesta sijoittaa kannattamattomiin, tappiollisiin projekteihin. Valitettavasti ydinvoimaprojektit ovat kaikki sellaisia, ellei takana ole ydinasehanke, jossa ei kustannuksia kysellä.

Voit tukea Fennovoimasta irtautumista allekirjoittamalla web-adressin, joka vaatii Helsingin-Vantaan energiayhtiöiden luopumista Fennovoima-osakkuudesta täällä:
http://www.adressit.com/helsingin__vantaan_energia_pois_fennovoiman__tvon_ydinvoimasta

Samoin Kesko on suuri Fennovoiman omistaja. Boikotoi Keskon palveluja ja tuotteita ja allekirjoita adressi täällä: http://www.adressit.com/k-ryhma_ulos_fennovoiman_ydinvoima_hankkeesta

S-ryhmä irtaantui Fennovoimasta, voit suunnata ostoksesi sinne, kunnes Kesko irrottautuu ydinvoimasta.

Valio omistaa myös Fennovoimaa ja valitsemalla ostoskierroksellasi jonkun sen kilpailijoiden tuotteista asetat paineita turvallisempaan energiaan siirtymiselle myös Valion johdolle.

(Ei - minulle ei todellakaan makseta näistä suosituksista, teen ne puhtaasti omantunnon ja järjen pohjalta :-)

JPS

torstai 11. lokakuuta 2012

Miksi ydinvoima ja uusiutuvat energialähteet käyvät niin huonosti yhteen


Ydinvoimalat ovat nauttineet jonkinlaisista piilosyöttötariffeista (Arts-photo: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)


Jo vuosikymmeniä uusiutuvia energialähteitä on pidetty pelkkänä piiperryksenä keskitetyn energiantuotannon ja ydinvoiman hyödyntämisen kannattajien piirissä. Nyt, kun uusiutuvat energialähteet ovat kypsyneet ja alkavat olla lyhyellä aikavälillä tasoissa hiilen ja ydinvoiman kanssa ja mennä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa kannattavuudessa ydinvoiman ja muiden fossiilisten ohi, näyttää edelleen siltä, että ydinvoimaa laajasti hyödyntävien maiden investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat edelleen varovaisia ja vaatimattomia, poikkeuksena ehkä Kiina, joka näyttää tarvitsevan kasvunsa pönkittäjäksi kaiken sähköenergian, mitä on saatavilla. Kiinalaiset ovat ymmärtäneet, että uusiutuvat energiantotantomuodot, erityisesti tuuli- ja aurinkoenergia on suhteellisen nopeaa rakentaa ja ottaa käyttöön, sen sijaan ydinenergialta vie usein 5-10 vuotta rakennuspäätöksestä ennen kuin hanke muuttuu huomattavasta energian kuluttajasta tuottajaksi.

Kun mietitään miksi ydinvoimaa hyödyntävät valtiot ovat nihkeitä päästöttömän energian lisäämisessä, nousee esille muutama rakenteellinen tekijä, joista puhutaan vain vähän, jos ollenkaan julkisuudessa.

1. Uusiutuva energia tarvitsee kunnolla toimiakseen älykkäitä sähköverkkoja tuekseen. Näin kulutuksen ja tuotannon suhdetta voidaan paremmin tarkkailla ja säädellä, vaikka sähkö tuotetaan hajallaan pienissä yksiköissä. Ydinvoima ja muut keskitetyt ratkaisut taas pyrkivät suurten helposti hallittavien ja säädettävien tuotanto- ja varavoimayksiköiden luomiseen, jolloin verkon älykkyydelle ei aseteta samoja vaatimuksia. Sen sijaan verkon kesto äkillisten massatuotantoyksiköiden häiriötilanteissa asettaa täysin omat haasteensa sähkönsiirrolle.

2. Syöttötariffit luonnehtivat onnistuneen uusiutuvan energian tuotannon lanseerausta yhdessä älykkään verkon kanssa. Pienten ja suurten tuuli- ja aurinkosähkön tuottajien on saatava varmasti sähkö myytyä verkkoon, tarvittaessa valtion subventioilla. Kaikkialla, missä tämä malli on otettu käyttöön uusiutuva energia on lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun, esimerkkeinä vaikkapa Saksa ja Tanska. Ydinvoimalat ovat yllättäen tämän trendin pahimmat vastustajat, koska ydinvoimalan tehon säätö ei onnistu taloudellisesti, vaan säilyttääkseen edes jonkinlaisen kannattavuuden atomivoimalaitoksia pitäisi ajaa koko ajan maksimiteholla. Ydinvoimalat ovatkin nauttineet jonkinlaisista piilosyöttötariffeista koko olemassaolonsa ajan, koska ne on priorisoitu sähköntuotannossa aina kaikkien muiden tuotantomuotojen joustaessa - siis jos olet rakentanut ydinvoimalan, käytännössä kaikki tuottamasi sähkö on aina ostettu automaattisesti. Tämän piilotuen tulisi heti loppua ja ydinvoimaa tulisi kohdella kuten turve- tai hiilivoimaloita tai aiemmin tuulivoimaloita - jos sähköstä on verkossa ylituotantoa, pitäisi ydinvoimalat ajaa vajaateholla tai kokonaan alas, siinä missä muutkin voimalat.

Mutta, mutta.... kun se ei käykään näin yksinkertaisesti. Ydinvoimalan sammuttaminen on aina riskialtis tapahtuma ja ydinvoimalan tyhjäkäyttö on kallista lystiä. Jos reaktori joudutaan pikasulkemaan, se aiheuttaa aina reaktoripaineastian haurastumista ja käyttöiän lyhenemistä. Reaktori kestää vain tietyn määrän nopeita sulkemisia, joissa kylmä jäähdytysvesi aiheuttaa reaktoriteräksen vanhenemisen haurastumisen ja halkeamisalttiuden lisääntymisen kautta.

Jos taas reaktorin tehoa koko ajan vaihdellaan ja reaktoria käytetään osateholla, voi sillä olla haitallisia vaikutuksia polttoaineen kestolle ja siitä saatavalle kokonaisteholle.

3. Ydinvoiman lisärakentaminen vie suurimman osan energiasektorin investointiresursseista vuosiksi eteenpäin. Muistelen jonkun esittäneen esimerkiksi Olkiluoto-3:n rakentamisen vieneen n. 85% Suomen kymmenen vuoden energiainvestointi/tuotekehitysrahoista. Tuolla 15% :lla  ei paljon energiainfraa uudisteta.

Hyvä esimerkki siitä, mitä saadaan aikaiseksi, kun poliittinen tahto, uusimmat teknologiat ja teollisuuden ja yksittäisten kansalaisten investoinnit yhdistetään selkeän EI YDINVOIMAA-päätöksen jälkeen saadaan ydinvoimasta luopuvan Saksan lisäksi Tanskasta, jossa esimerkiksi aurinkoenergian tuotantomäärät ovat jo 8 vuotta edellä kunnianhimoisista investointisuunnitelmista ja maa laskee nyt tuottavansa 100 % energiastaan uusiutuvilla energialähteillä jo vuonna 2050.

Tanskasta olisi tässä suhteessa mallimaaksi myös meille, kunhan tervettä puhtaan energian kehittämistä jarruttava ydinvoimariippuvuus kytketään mahdollisimman nopeasti kokonaan pois energiamallistamme.


                                         (Photo:JS/CF)
Missä muuten on aurinkoenergia Suomen energiasuunnitelmissa? En löytänyt sitä Fingridin lehdessä v. 2010 olleesta Suomen energiastrategiasta vuoteen 2050 lainkaan. Onko kyseessä lapsus vai raa'anpuoleinen aliarviointi. Saksassa aurinkosähkön osuudeksi sähköntuotannosta on ennakoitu 25-30% vuonna 2050
(SANDIEGOFREEPRESS: http://sandiegofreepress.org/2012/09/generating-photovoltaic-solar-power-close-to-the-end-consumer/ ).


LINKKI -RENEWABLESINTERNATIONAL: http://www.renewablesinternational.net/denmark-already-has-40-renewable-power/150/537/57215/

LINKKI - UM:  http://um.dk/en/news/newsdisplaypage/?newsid=25147b44-3dce-4647-8788-ad9243c22df2

LINKKI - THINKGLOBALGREEN: http://www.thinkglobalgreen.org/DENMARK.html

LINKKI - THE9BILLION: http://www.the9billion.com/2012/09/24/denmark-reaches-2020-solar-energy-goal-8-years-early/

LINKKI - THEWATCHERS: http://thewatchers.adorraeli.com/2012/10/11/denmark-achieves-solar-energy-goal-eight-years-in-advance/

LINKKI - ENS: http://www.ens.dk/Documents/Netboghandel%20-%20publikationer/2011/Energy_Strategy_2050.pdf



JPS



perjantai 5. lokakuuta 2012

Greenpeace vaatii kaikkia Ruotsin ydinvoimaloita suljettavaksi stressitestien, laitosten iän ja huonon turvallisuuskulttuurin vuoksi

Greenpeace on EU:n ydinvoimastressitestien julkaisemisen jälkeen vaatinut kaikkia Ruotsin ydinvoimaloita suljettavaksi niissä ilmenneiden pahojen turvallisuuspuutteiden, laitosten korkean iän ja huonon turvallisuuskulttuurin vuoksi. Myös lukuisat laitoksilla tapahtuneet läheltä-piti -tilanteet ja pienet onnettomuudet ovat perusteena Greenpeacen vaatimuksille.

LINKKI - THELOCAL (engl.): http://www.thelocal.se/43572/20121002/


LINKKI - GREENPEACE (Ruotsinkielinen): http://issuu.com/gp.nordic/docs/riskabla_reaktorer-greenpeace_2012?mode=window&backgroundColor=%23222222


Nyt olisi Pohjoismaissakin aika ottaa järki käteen ja tehdä eettisesti kestäviä ratkaisuja tulevien sukupolvien terveyden, hengen ja turvallisuuden takaamiseksi. Kaikki yli kolmekymmentä vuotta vanhat ydinvoimalat tulisi sulkea, huonoimmat välittömästi ja loput viimeistään muutaman vuoden siirtymäjakson aikana, jolloin yhteiskunnan tuella rakennettaisiin riittävä korvaava tuuli-, aurinko-, aalto- ja biomassasähköntuotantokapasiteetti.

ENERGY SHIFT - NOW!

JPS

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Kun mahdoton muuttui mahdolliseksi - näin voisi käydä Olkiluoto 1-2 reaktoreille

(Arts-pic: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)

Oli helmikuinen ilta, vuosiluku 2013 tuntui vielä vaikealta kirjoittaa päiväyksiin, kun edellisvuosi kummitteli yhä mielessä. Pakkasjaksoa oli jatkunut jo pari viikkoa ja yksi Olkiluoto-1 -ydinvoimalan valvomon tietokonenäytöistä osoitti ilman lämpötilan  jäähdytysveden ottoalueella olevan -37 Celsius-astetta. Ennätyspakkaset olivat saaneet laitoksen työntekijät tavallista valppaammiksi, koska meriveden hyyhmäytyminen alkaisi olla riski jos pakkaset tästä vielä reilusti kirisivät. Norjanmereltä oli kuitenkin tulossa matalapaine, joka laskisi pakkaslukemia, mutta tässä vaiheessa se näkyi vain tuulen purevuuden lisääntymisenä - pakkasen ja tuulen yhteisvaikutus laskettiin ihmiselle nyt jo yli -50 asteen luokkaan. Viikonlopuksi oli ennustettu lumimyrskyä ja reilusti lauhtuvaa. Nyt taivaalla leiskuvat, näin etelässä harvinaiset revontuletkin loppuisivat silloin. Kotimatkalla täytyy nauttia niistä, kun vielä voin.

Valvomossa istuva insinööri hymyili ajatuksilleen selaillessaan hajamielisesti MOX-polttoaineen myrkyttymisen ongelmia pohdiskelevaa julkaisua, kun hän huomasi yhden verkkoa valvovista tietokoneista hälyttävän. Jo 1970-luvulla suunnitellun atomirenkaan jotkin muuntoasemat ilmoittivat voimakkaista jännitevaihteluista ja Finngridiltä oli juuri tullut ilmoitus varautumisesta tavallista vakavampiin verkkohäiriöihin. Mitään riskiä verkon kaatumisesta kokonaan tuskin olisi, mutta häriöt saattaisivat pakottaa irrottamaan jomman kumman reaktoreista verkosta tai sitten automaattinen pikasulku voisi laueta reaktorin suojajärjestelmän ohjaamana.

Ajatukset katkaisi vaimea huomiosignaalin ääni useammasta tietokonenäytöstä. Näytöt vilkkuivat ja syöttivät uutta dataa verkon ja voimalan tilasta. Insinööri klikkasi hiirellä yhtä näytöistä ja antoi järjestelmälle käskyn siirtyä äänettömään hälytystilaan. Toinen valvomon työtekijöistä oli valpastunut ja alkoi selata dataa, jota grafiikka syötti jatkuvana virtana.
- Meidän pitäisi varmaan ilmoittaa turbiinihalliin, että tekevät tarpeelliset tsekkaukset, näyttää, että verkon stabiilius on sen verran alaalla, että ainakin jompikumpi reaktoreista menee tänä yönä alas, ehkä olis paras kysyä lupaa hallittuun alasajoon, ennen kuin menee automatiikalla. En oikein luota siihen, että näin pakkasella verkko kaatuilee hallitusti. Siellä voi olla ongelmia äkillisten johtokatkojen kanssakin. Soitan varulta olisiko huoltokatkoa mahdollista aikaistaa parilla päivällä, kun niputtaa kaikki nämä jutut, voisi olla kokonaistaloudellista. Oletko tarkistanut jäähdytysveden lämmön sisäänotossa, kun hidastetaan pumppausta, voi tulla hyyhmää?

- Ilmatieteen laitokselta arvioivat kyllä pakkasen hellittävän, mutta kuuraongelmia voi tulla verkkoon. Kuulitko avaruussääennusteen, siellä oli vähän väläytelty, että revontulia voisi katsella ilman sähköjä. Ei hyvältä näytä jos verkko alkaa kaatuilla tai sitten solmumuuntajia mennä. Mull on vähän sellainen kutka, että tänä yönä menee ylitöiksi. Ketäs meillä on tulossa aamuvuoroon....

Kello oli vähän yli kaksi yöllä, kun edellisen tuurin käyttöpäällikkö liittyi yllättäen vuorolaisten seuraan.

- Lähdin vähän tsekkaamaan miten täällä menee. Kuulitteko uutiset? Forsmark meni pikasulkuun, niillä oli kahden tunnin blackout. Kakkosen akkujen kanssa oli ongelmia ja ne joutuivat ajamaan yhdellä varavoimalla. Kolme ei käynnistynyt. Hiton hyvää tuuria, jos polttoaine on vielä ehjänä. Eivät ole antaneet muuta tietoa, kuin että pitäisi olla homma hanskassa. On kyllä raportoineet lievää nousua cesiumin ja tritiumin pitoisuuksissa laitosalueella, emmä tiedä mitä siitä vois päätellä. Voi olla lievä kuumenemisvaurio polttoaineessa. Hei mä olin yhteydessä pääkallonpaikalle, voidaan ajaa ykkönen käsin alas huoltoa varten, kaiken varalta. Kakkonen jää tuotantoon ja ne sano laittavansa kaasuturbiinivoimalan ja vesivoimaa peliin, niin korvautuu tämä aukko. Aletaanpa hommiin. Laitatko viestiä Finngridille, että lähdetään laskemaan. Muista sanoa, että kakkonen...

Tietokonenäytött kirkastuivat, välähtelivät hetken osan niistä sammuessa, samoin sammuivat valot, mutta vain hetkeksi, varajärjestelmän käynnistyessä. Mutta käyttöpäällikön ilme kertoi kaiken - himmeämmät varajärjestelmän valot merkitsivät sitä, että yhteys verkkoon oli kadonnut ja nyt mentiin akkuvoimin, hänen ei olisi tarvinnut tarkistaa tietokoneeen välittämää station blackout- vahvistusta. Aivot käsittelivät ennakkoon ajatellun käsikirjoituksen mukaista kaavaa tuhannen yksityiskohdan minuuttivauhdilla, odottaen yhtä tärkeää viestiä: varageneraattorien käynnistysvahvistusta, samalla, kun katse vilkuili lukemia ja vaihtuvia varoituspalkkeja reaktorin lämpötilasta, jäähtymisnopeudesta ja pumppujen toiminnasta.
- Laita STUKIlle keltainen meili, meillä on tilanne päällä ja olisi hyvä jos joku sikäläinen heräilisi aamuajelulle tähän suuntaan, voi tulla pari juttua pohdittavaksi. Onko tehty ilmoitukset IAEA:lle, joku voisi väsätä koodin liikkeelle sinnepäin. Kyllä tämä tästä menee, mutta tarkkana pitää olla.

Samassa, ilman minkäänlaista varoitusta voimalan valvomo pimeni. Hetken kännyköiden valossa etsiessään joku löysi käsivalaisimen ja kohta jokaisella oli jokin patterikäyttöinen lamppu hallussaan ja alkoi taistelu minuutteja vastaan. Kukaan käyttöhenkilökunnasta ei nähnyt miten revontulet ulkona leiskuivat huumaavalla kirkkaudella muuttaen pimeän Lounais-Suomen talviyön hetkellisesti lähes kevätpäivän kirkkaaksi.

Suomen toinen talvisota oli juuri alkanut. Vihollinen vain oli edellistä vielä armottomampi  - ja näkymätön.

- - -

Tämä edelläkirjoitettu on onneksi vain fiktiivistä, science fictionia, mutta se saattaa mm. Der Spiegel -lehden EU:n ydinvoimaloiden stressitesteistä julkaisemien ennakkotietojen mukaan olla jonain päivänä liiankin todellista.

Der Spiegel paljasti, että Olkiluoto 1-2 ja Ruotsin Forsmark -reaktorit ovat turvallisuudeltaan heikoimmasta päästä Euroopassa ajatellen sähkökatkojen tai suurten jäähdytysjärjestelmän putkirikkojen sietoa. Kyseiset laitokset voivat raportin mukaan joutua suuronnettomuuteen vain 35 minuutin tai ainakin alle tunnin sisällä sähköjen menettämisestä tai kriittisestä putkirikosta. Säteilyturvakeskus STUKin edustaja kumosi saksalaislehtien väitteet yksipuolisina, mutta myönsi tiedot tunnin sähkökatkon aiheuttamasta turvallisuusongelmasta periaatteessa oikeiksi.

STUKin vakuuttelut siitä, miten Suomen voimalat ovat turvallisia ja miten mahdollinen sydämensulamisonnettomuuskin olisi lähinnä laitoksen sisäinen juttu eikä Japanin tapaan suuronnettomuus tuovat kyllä mieleen japanilaisten ydinturvaviranomaisten vakuuttelut ja uskomukset ennen Fukushimaa.

Suomeen tarvittaisiin ehdottomasti heti uusi säteilyturvaviranomainen, joka olisi 100% riippumaton ydinteollisuudesta, suhtautuisi ydinteollisuuteen valppaan kriittisesti ja uskaltaisi evätä toimiluvat välittömästi tarpeen vaatiessa. Emme tarvitse sokeaa hyväveli-kumileimasin-eläkkeellä ydinteollisuusjohtajaksi-järjestelmää, joka ruokkii toivekuvia rajattomasta, puoli-ilmaisesta, saasteettomasta ydinenergiasta, kun todellisuus on juuri päinvastainen. Jos etenemme Japanin mallin mukaan, sellainen asetetaan vasta kun edellinen on töpännyt kunnolla kansakunnalle kohtalokkain seurauksin. Uskon kyllä STUKin keskuudestakin löytyvän useita rehellisiä, kriittisesti ajattelevia toimijoita, jotka nykytilanteessa eivät vain saa ääntään kuuluviin. Toisinajattelu ja hälytyskellojen soitto kun eivät STUKin kaltaisessa organisaatiossa ole oikein muodissa tai viisasta urakehitystä ajatellen, valitettavasti.

Onneksi maailmalta mm. USA:sta on näyttöä tällaisestakin ihailtavasta virkamiesrohkeudesta, kuten NRC:n muutaman työntekijän esiintulo vähän aikaa sitten osoitti http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/09/just-in-nrc-cover-up-almost-100.html .


LINKKEJÄ:

DER SPIEGEL (IN GERMAN):
http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/eu-stresstest-sicherheitsluecken-bei-zwoelf-deutschen-akw-a-858881.html

SWR (GERMAN):
http://www.swr.de/nachrichten/-/id=396/nid=396/did=10397958/z8x8f0/index.html
HS (FINNISH):
http://www.hs.fi/ulkomaat/Der+Spiegel+Olkiluodossa+erityisen+pahoja+turvallisuuspuutteita/a1305603007482
HS (FINNISH):
http://www.hs.fi/kotimaa/Stuk+Olkiluodon+turvallisuusuhista+varoittava+raportti+on+yksipuolinen/a1305603203969

KALEVA (FINNISH):
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/niinisto-yllattyi-turvallisuusraportista-olkiluodon-ydinvoimala-haavoittuva/607702/?utm_source=latest_news_page&utm_medium=kfi&utm_campaign=latest_news_campaign

ILTALEHTI (FINNISH):
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012100216151712_uu.shtml

JPS