keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Kun mahdoton muuttui mahdolliseksi - näin voisi käydä Olkiluoto 1-2 reaktoreille

(Arts-pic: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)

Oli helmikuinen ilta, vuosiluku 2013 tuntui vielä vaikealta kirjoittaa päiväyksiin, kun edellisvuosi kummitteli yhä mielessä. Pakkasjaksoa oli jatkunut jo pari viikkoa ja yksi Olkiluoto-1 -ydinvoimalan valvomon tietokonenäytöistä osoitti ilman lämpötilan  jäähdytysveden ottoalueella olevan -37 Celsius-astetta. Ennätyspakkaset olivat saaneet laitoksen työntekijät tavallista valppaammiksi, koska meriveden hyyhmäytyminen alkaisi olla riski jos pakkaset tästä vielä reilusti kirisivät. Norjanmereltä oli kuitenkin tulossa matalapaine, joka laskisi pakkaslukemia, mutta tässä vaiheessa se näkyi vain tuulen purevuuden lisääntymisenä - pakkasen ja tuulen yhteisvaikutus laskettiin ihmiselle nyt jo yli -50 asteen luokkaan. Viikonlopuksi oli ennustettu lumimyrskyä ja reilusti lauhtuvaa. Nyt taivaalla leiskuvat, näin etelässä harvinaiset revontuletkin loppuisivat silloin. Kotimatkalla täytyy nauttia niistä, kun vielä voin.

Valvomossa istuva insinööri hymyili ajatuksilleen selaillessaan hajamielisesti MOX-polttoaineen myrkyttymisen ongelmia pohdiskelevaa julkaisua, kun hän huomasi yhden verkkoa valvovista tietokoneista hälyttävän. Jo 1970-luvulla suunnitellun atomirenkaan jotkin muuntoasemat ilmoittivat voimakkaista jännitevaihteluista ja Finngridiltä oli juuri tullut ilmoitus varautumisesta tavallista vakavampiin verkkohäiriöihin. Mitään riskiä verkon kaatumisesta kokonaan tuskin olisi, mutta häriöt saattaisivat pakottaa irrottamaan jomman kumman reaktoreista verkosta tai sitten automaattinen pikasulku voisi laueta reaktorin suojajärjestelmän ohjaamana.

Ajatukset katkaisi vaimea huomiosignaalin ääni useammasta tietokonenäytöstä. Näytöt vilkkuivat ja syöttivät uutta dataa verkon ja voimalan tilasta. Insinööri klikkasi hiirellä yhtä näytöistä ja antoi järjestelmälle käskyn siirtyä äänettömään hälytystilaan. Toinen valvomon työtekijöistä oli valpastunut ja alkoi selata dataa, jota grafiikka syötti jatkuvana virtana.
- Meidän pitäisi varmaan ilmoittaa turbiinihalliin, että tekevät tarpeelliset tsekkaukset, näyttää, että verkon stabiilius on sen verran alaalla, että ainakin jompikumpi reaktoreista menee tänä yönä alas, ehkä olis paras kysyä lupaa hallittuun alasajoon, ennen kuin menee automatiikalla. En oikein luota siihen, että näin pakkasella verkko kaatuilee hallitusti. Siellä voi olla ongelmia äkillisten johtokatkojen kanssakin. Soitan varulta olisiko huoltokatkoa mahdollista aikaistaa parilla päivällä, kun niputtaa kaikki nämä jutut, voisi olla kokonaistaloudellista. Oletko tarkistanut jäähdytysveden lämmön sisäänotossa, kun hidastetaan pumppausta, voi tulla hyyhmää?

- Ilmatieteen laitokselta arvioivat kyllä pakkasen hellittävän, mutta kuuraongelmia voi tulla verkkoon. Kuulitko avaruussääennusteen, siellä oli vähän väläytelty, että revontulia voisi katsella ilman sähköjä. Ei hyvältä näytä jos verkko alkaa kaatuilla tai sitten solmumuuntajia mennä. Mull on vähän sellainen kutka, että tänä yönä menee ylitöiksi. Ketäs meillä on tulossa aamuvuoroon....

Kello oli vähän yli kaksi yöllä, kun edellisen tuurin käyttöpäällikkö liittyi yllättäen vuorolaisten seuraan.

- Lähdin vähän tsekkaamaan miten täällä menee. Kuulitteko uutiset? Forsmark meni pikasulkuun, niillä oli kahden tunnin blackout. Kakkosen akkujen kanssa oli ongelmia ja ne joutuivat ajamaan yhdellä varavoimalla. Kolme ei käynnistynyt. Hiton hyvää tuuria, jos polttoaine on vielä ehjänä. Eivät ole antaneet muuta tietoa, kuin että pitäisi olla homma hanskassa. On kyllä raportoineet lievää nousua cesiumin ja tritiumin pitoisuuksissa laitosalueella, emmä tiedä mitä siitä vois päätellä. Voi olla lievä kuumenemisvaurio polttoaineessa. Hei mä olin yhteydessä pääkallonpaikalle, voidaan ajaa ykkönen käsin alas huoltoa varten, kaiken varalta. Kakkonen jää tuotantoon ja ne sano laittavansa kaasuturbiinivoimalan ja vesivoimaa peliin, niin korvautuu tämä aukko. Aletaanpa hommiin. Laitatko viestiä Finngridille, että lähdetään laskemaan. Muista sanoa, että kakkonen...

Tietokonenäytött kirkastuivat, välähtelivät hetken osan niistä sammuessa, samoin sammuivat valot, mutta vain hetkeksi, varajärjestelmän käynnistyessä. Mutta käyttöpäällikön ilme kertoi kaiken - himmeämmät varajärjestelmän valot merkitsivät sitä, että yhteys verkkoon oli kadonnut ja nyt mentiin akkuvoimin, hänen ei olisi tarvinnut tarkistaa tietokoneeen välittämää station blackout- vahvistusta. Aivot käsittelivät ennakkoon ajatellun käsikirjoituksen mukaista kaavaa tuhannen yksityiskohdan minuuttivauhdilla, odottaen yhtä tärkeää viestiä: varageneraattorien käynnistysvahvistusta, samalla, kun katse vilkuili lukemia ja vaihtuvia varoituspalkkeja reaktorin lämpötilasta, jäähtymisnopeudesta ja pumppujen toiminnasta.
- Laita STUKIlle keltainen meili, meillä on tilanne päällä ja olisi hyvä jos joku sikäläinen heräilisi aamuajelulle tähän suuntaan, voi tulla pari juttua pohdittavaksi. Onko tehty ilmoitukset IAEA:lle, joku voisi väsätä koodin liikkeelle sinnepäin. Kyllä tämä tästä menee, mutta tarkkana pitää olla.

Samassa, ilman minkäänlaista varoitusta voimalan valvomo pimeni. Hetken kännyköiden valossa etsiessään joku löysi käsivalaisimen ja kohta jokaisella oli jokin patterikäyttöinen lamppu hallussaan ja alkoi taistelu minuutteja vastaan. Kukaan käyttöhenkilökunnasta ei nähnyt miten revontulet ulkona leiskuivat huumaavalla kirkkaudella muuttaen pimeän Lounais-Suomen talviyön hetkellisesti lähes kevätpäivän kirkkaaksi.

Suomen toinen talvisota oli juuri alkanut. Vihollinen vain oli edellistä vielä armottomampi  - ja näkymätön.

- - -

Tämä edelläkirjoitettu on onneksi vain fiktiivistä, science fictionia, mutta se saattaa mm. Der Spiegel -lehden EU:n ydinvoimaloiden stressitesteistä julkaisemien ennakkotietojen mukaan olla jonain päivänä liiankin todellista.

Der Spiegel paljasti, että Olkiluoto 1-2 ja Ruotsin Forsmark -reaktorit ovat turvallisuudeltaan heikoimmasta päästä Euroopassa ajatellen sähkökatkojen tai suurten jäähdytysjärjestelmän putkirikkojen sietoa. Kyseiset laitokset voivat raportin mukaan joutua suuronnettomuuteen vain 35 minuutin tai ainakin alle tunnin sisällä sähköjen menettämisestä tai kriittisestä putkirikosta. Säteilyturvakeskus STUKin edustaja kumosi saksalaislehtien väitteet yksipuolisina, mutta myönsi tiedot tunnin sähkökatkon aiheuttamasta turvallisuusongelmasta periaatteessa oikeiksi.

STUKin vakuuttelut siitä, miten Suomen voimalat ovat turvallisia ja miten mahdollinen sydämensulamisonnettomuuskin olisi lähinnä laitoksen sisäinen juttu eikä Japanin tapaan suuronnettomuus tuovat kyllä mieleen japanilaisten ydinturvaviranomaisten vakuuttelut ja uskomukset ennen Fukushimaa.

Suomeen tarvittaisiin ehdottomasti heti uusi säteilyturvaviranomainen, joka olisi 100% riippumaton ydinteollisuudesta, suhtautuisi ydinteollisuuteen valppaan kriittisesti ja uskaltaisi evätä toimiluvat välittömästi tarpeen vaatiessa. Emme tarvitse sokeaa hyväveli-kumileimasin-eläkkeellä ydinteollisuusjohtajaksi-järjestelmää, joka ruokkii toivekuvia rajattomasta, puoli-ilmaisesta, saasteettomasta ydinenergiasta, kun todellisuus on juuri päinvastainen. Jos etenemme Japanin mallin mukaan, sellainen asetetaan vasta kun edellinen on töpännyt kunnolla kansakunnalle kohtalokkain seurauksin. Uskon kyllä STUKin keskuudestakin löytyvän useita rehellisiä, kriittisesti ajattelevia toimijoita, jotka nykytilanteessa eivät vain saa ääntään kuuluviin. Toisinajattelu ja hälytyskellojen soitto kun eivät STUKin kaltaisessa organisaatiossa ole oikein muodissa tai viisasta urakehitystä ajatellen, valitettavasti.

Onneksi maailmalta mm. USA:sta on näyttöä tällaisestakin ihailtavasta virkamiesrohkeudesta, kuten NRC:n muutaman työntekijän esiintulo vähän aikaa sitten osoitti http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/09/just-in-nrc-cover-up-almost-100.html .


LINKKEJÄ:

DER SPIEGEL (IN GERMAN):
http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/eu-stresstest-sicherheitsluecken-bei-zwoelf-deutschen-akw-a-858881.html

SWR (GERMAN):
http://www.swr.de/nachrichten/-/id=396/nid=396/did=10397958/z8x8f0/index.html
HS (FINNISH):
http://www.hs.fi/ulkomaat/Der+Spiegel+Olkiluodossa+erityisen+pahoja+turvallisuuspuutteita/a1305603007482
HS (FINNISH):
http://www.hs.fi/kotimaa/Stuk+Olkiluodon+turvallisuusuhista+varoittava+raportti+on+yksipuolinen/a1305603203969

KALEVA (FINNISH):
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/niinisto-yllattyi-turvallisuusraportista-olkiluodon-ydinvoimala-haavoittuva/607702/?utm_source=latest_news_page&utm_medium=kfi&utm_campaign=latest_news_campaign

ILTALEHTI (FINNISH):
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012100216151712_uu.shtml

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti