tiistai 13. joulukuuta 2011

FUKUSHIMA DAICHIN 3-REAKTORIN KÄYTETYN POLTTOAINEEN ALTAAN RÄJÄHDYS OLI YDINRÄJÄHDYS

JAPANILAISEN YDININSINÖÖRIN, JAPANIN YDINTURVALLISUUSVIRASTON (JAPAN NUCLEAR ENERGY SAFETY ORGANIZATION - JNES) TARKASTAJAN SETSUO FUJIWARAN MUKAAN KOLMOSREAKTORIN POLTTOAINEALTAASSA TAPAHTUI 14.3.2011 VETYRÄJÄHDYKSEN LISÄKSI YDINRÄJÄHDYS

Fujiwaran mukaan tulen leiskaus, pystysuuntaisen räjähdyspilven musta väri ja sienimäinen muoto eivät sovi vetyräjähdykseen, vaan viittaavat selkeästi ydinräjähdykseen. Samoin ilmakuvat, jotka osoittavat reaktorirakennuksen ylärakenteiden räjähtäneen ilmaan juuri käytetyn polttoaineen altaan kohdalta.

Polttoainealtaan vesi oli vähentynyt juuri ennen räjähdystä, vesi-zircaloy -reaktiossa syntyi reaktorirakennukseen vetyä, kuumentuneet polttoainesauvat hajosivat kun niiden zircaloy-kuori aukesi ja polttoainepelletit putosivat altaan pohjalle, jossa niiden toimintaa voi verrata ydinreaktioon joka käynnistyy reaktorissa. Vesi kiehui ja samalla vetyräjähdys pinnan yläpuolella aiheutti paineiskun, joka sai polttoainepellettien pinnalla olevat kaasukuplat kutistumaan ja negatiivisena seurauksena oli pellettien  aiheuttaman ydinreaktion kiihtyminen rajuksi: seurasi ydinräjähdys (nopeat neutronit + vesi = promt criticality-räjähdys, solaradminin huom).

Kun katsoo videota 3-reaktorin räjähdyksestä, voi kuulla nauhalta kolme räjähdysääntä. Se myös todistaa, että vetyräjähdystä seurasi ydinräjähdys.

Fujiwaran haastattelun englanninkielisen käännöksen voit lukea EX-SKF:n blogista:

http://ex-skf.blogspot.com/2011/12/japanese-engineer-there-was-nuclear.html 

Fujiwara ei ole ensimmäinen, joka on puhunut ydinräjähdyksestä tai rajusta/nopeasta kriittisyydestä räjähdyksen perustana. Amerikkalainen pitkän linjan ydinasiantuntija Arnie Gundersen arvioi jo keväällä muutama viikko räjähdyksen jälkeen kyseessä olleen "promt criticality" -räjähdyksen.
Hän oli laskenut räjähdyksen sienimäisen räjähdyspilven leviämisnopeuden ja jopa kolmen kilometrin päästä löytyneiden ydinpolttoaineen kappaleiden vaatiman lähtönopeuden perusteella, että kyseessä ei ole voinut olla pelkkä vetyräjähdys. Ääntä nopeamman räjähdyspilven voi hänen mukaansa aiheuttaa vain jokin muu, kuin vetyräjähdys, todennäköisesti raju ydinpolttoaineen kriittisyys tai tuntemattoman kemiallisen reaktion aiheuttama räjähdys.

Katso tästä Gundersenin esitys tapahtumien kulusta kolmosreaktorilla ENENEWS-/Fairewinds -videot:

http://enenews.com/nuclear-expert-powerful-explosion-at-reactor-no-3-may-have-been-from-prompt-criticality-in-spent-fuel-pool-video 

http://www.fairewinds.com/content/fukushima-groundwater-contamination-worst-nuclear-history 


JS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti