keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Jaczkon ja NRC:n kuuleminen Yhdysvaltain kongressin edessä lähenteli osittain farssia

Ilokseni allekirjoittaneella oli mahdollisuus seurata äsken päättynyt Yhdysvaltain kongressin NRC:n kuulemistilaisuus kokonaan suorana nettivideolähetyksenä C-SPAN3 -kanavan kautta (Kiitos ENENEWSin keskusteluryhmälle linkistä!).

Tilaisuudessa oli näkemykseni mukaan selvästi tarkoitus savustaa Jaczko puheenjohtajan paikalta. Onneksi valveutuneita kongressiedustajia oli paikalla tekemässä muillekin kuin Jaczkolle kiperiä kysymyksiä.

Muutamia huomioita keskustelusta:

-Jaczko korosti intohimon ydinturvallisuuteen olevan hänen keskeinen liikkeellepaneva voimansa NRC:ssä
-Fukushiman onnettomuudesta puhuessaan hän mm. mainitsi: "Tuo onnettomuus muistutti minua ettei ole olemassa tapaa kokonaan poistaa onnnettomuuksia..."
- Hän kertoi v. 2011 olleen hyvin kiireinen ja Fukushiman, tulvien, maanjäristyksen ja hurrikaanien, tornadojen ja erilaisten luonnonkatastrofien asettaneen normaalia paljon tiukemmat haasteet NRC:lle.
- Kuulemistilaisuudesta sai sen vaikutelman, että Jaczko todella on ollut turvallisuuskysymyksissä edellä muita NRC:n jäseniä.
- Muutamat kongressin jäsenet toivat esille kriittisiä kantoja ydinvoimaan vaikka kokouksen puheenjohtaja yritti blokata heidät.
-Johtamiskyky ja henkilökemia mainittiin.

Jutusta jäi sivustaseuraajalle aika lailla "järjestetyn oikeudenkäynnin" maku, vaikkei se itse asiassa oikeuden istunto ollutkaan. Jotenkin muista yhteyksistä liiankin tutut kuviot tulivat mieleen....niinkuin myös eräälle kongressiedustajalle, joka muisteli nähneensä Humprey Bogartin (muistaakseni) jossakin elokuvassa samalaisessa tilanteessa omien alaistensa oikeuteen haastamana.

Käsitykseni mukaan Jaczkon ja NRC:n jatkosta päättää nyt viime kädessä Yhdysvaltain presidentti. Nähtäväksi jää, toteutuuko oikeus ja kohtuus.

JS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti