torstai 15. marraskuuta 2012

Matti Vanhasen menneen poliittisen talven vaarat

Ylen aamu-uutisissa tänään lainattiin entisen pääministerin Matti Vanhasen haastattelua, jossa hän varoitti suomalaisia menettämästä ulkomaisia investointeja Talvivaara-hässäkän seurauksena. Esimerkkinä hän pahoitteli saksalaisen energiahtiö E.ON:in vetäytymistä Fennovoima- hankkeesta. Selityksenä hän sanoi Ruotsin ja Tanskan markkinoiden olevan kannattavampia pitkän tähtäimen investoinneille.

LINKKI - YLE: http://yle.fi/uutiset/vanhanen_varoittaa_haatamasta_kaivosteollisuutta/6377094

Kyllä Vanhanen on nyt pudonnut pahemman kerran ajan virrasta. E.ON, kuten muutkin yhtiöt välttävät uusia ydinvoimainvestointeja kuin myrkkyä, KOSKA YDINVOIMAAN INVESTOIMINEN ON TÄYSIN TALOUDELLISESTI KANNATTAMATONTA. YDINVOIMAAN INVESTOIVAT NYKYISIN VAIN MAAT, JOTKA HALUAVAT VALMISTAA OMAN YDINASEEN TAI KASVATTAA YDINASEVARASTOJAAN JA SITÄ KAUTTA POLIITTISTA VOIMAANSA. Kirjoitin tämän isoilla kirjaimilla siksi, että se ei tunnu menevän ainakaan suomalaisten päättäjien tietoisuuteen, ei sitten niin millään.

http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2012/11/saksan-sahkomarkkinoita-sekoittaa-liian.html

http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/11/usa-is-trying-to-force-japan-remain.html

(Muuten Vanhasen kannattaisi tutustua Tanskan energiapoliittiseen suunnitelmaan - ei ydinvoimaloita, vaan 100% uusiutuvaan energiaan v 2050 mennessä. Jos E.ON ja muut investoijat menevät Tanskaan, se kertoo jotain...)
LINKKI (engl.) - RENEWABLEENERGYWORLD :  http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/03/a-true-all-of-the-above-energy-policy-denmark-affirms-commitment-to-100-renewable-energy-by-2050

LINKKI (engl.) - ENS: http://www.ens.dk/Documents/Netboghandel%20-%20publikationer/2011/Energy_Strategy_2050.pdf

http://solarwindpronet-suomi.blogspot.fi/2012/10/miksi-ydinvoima-ja-uusiutuvat.html

Talvivaarasta haaveiltiin rahasampoa ja ydinenergiaomavaraisuuden takaajaa (ehkä jotkin salaa ydinaseomavaraisuudenkin), mutta varmuudella siitä on tulossa pohjoisen neitseellisen luontomme raiskaaja ja hyväksikäyttäjä, joka otettuaan kaiken irti Suomi-neidosta jättää tämän haavoilla ja mustelmilla selviämään yksin tämän yksipuolisen "rakkauden" hedelmistä.

Suomen Lappi, Kainuu ja muut pohjoiset ja itäiset alueemme ovat kuuluisia luonnostaan ja niiden suurin rikkaus onkin siinä, että siellä vielä on niin paljon koskematonta, Luojan jäljiltä olevaa, jota ihminen ei ole kerennyt pilata. Se on myös alueen tulevaisuuden tae. Tässä maailmassa, jossa kohta on vaikea löytää mistään tuhoamatonta alkuperäistä luontoa, ihmiset tulevat jonottamaan kokeakseen sellaista, kunhan se heille oikealla tavalla tarjotaan. Siihen ei tarvita suurteollisuutta. Siihen tarvitaan sydäntä ja aivoja! Siihen tarvitaan kokonaisuuksien hahmottamista, ja sitä suomalaisilta talouden ja politiikan päättäjiltä puuttuu.

Ei tarvita paljon mielikuvitusta nähdä, millaiselta Pohjois-Suomi näyttää muutaman vuosikymmenen kuluttua, jos nämä markkinavoimien lobbarit saavat myyräntyönsä loppuun suoritettua. Voi käydä eteläisessä Afrikassa tai intiaanien mailla Pohjois-Amerikassa katsomassa miltä loppuun kalutut uraanikaivokset ja muut ylikansalliset kaivosalan hankkeet näyttävät. Raiskattu maa, oman onnensa nojaan jätetyt köyhät, syrjäytyneet pakotettuna elämään saastuneella alueella. USA:n metsäpaloissa oli suuri huoli uraanin leviämisestä metsäpalojen savun mukana ilmaan hylättyjen uraanikaivosten jätevuorten metsien ja entisten kaivosrakennusten palaessa. Toivemaailma!

Haluammeko me Lapin, jossa varoituskylteillä kielletään veden juominen purosta raskasmetallien tai uraanin vuoksi? Haluammeko me pohjoisen Suomen ihmisten identiteetin romahtamista hyväksikäytetyn siirtomaaväestön tasolle - eikö saamelaisten vuosisatoja kestänyt polkeminen riitä meille etelän lantalaisille? Haluammeko me ehdoin tahdoin tuhota tämän kauniin maan, joka on meille annettu? Meillä on vastuu.

Väittäisin, että jos kaikki ne kaivoshankkeet ja uraaninrikastuskaavailut, joita nyt on suunniteltu, menevät läpi ja toteutuvat, Suomi tulee olemaan yhtä huonossa kunnossa ympäristöltään kuin jos Neuvostoliitto olisi aikoinaan miehittänyt Suomen ja ottanut luonnonvaramme kaivosteollisuuskombinaattiensa mellastuskentäksi ja miljoonakanaloidensa ja sikaloidensa tuotantojalustaksi. Me kauhistelimme Petsamon ja Kuolan alueen nikkelikaivosten laajoja ympäristötuhoja - kuolemankenttiä, joilta nykyisin kuulema jo kannattaisi maastosta jalostaa maaperä nikkeliksi, niin suuret ovat pitoisuudet - olemme itse ja ihan vapaaehtoisesti tekemässä saman omalle maallemme. Suurpääoma ja yksipuoluejärjestelmä ovat molemmat samalla pelilaudalla syöden tavalliset maatiaiset suihinsa - tuloksena ympäristöjasenmukanamekaikkihäviää -patti.

Japanin opintomatka voisi antaa poliitikoillemme ja talouspäättäjillemme hukassa olevaa viisautta ja kokonaisuuksien hahmottamista sekä tilaisuuden katsoa peiliin (kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)

Suosittelen Matti Vanhaselle ja muille uraanikaivosteollisuuden puolesta liputtaville urheille poliitikoillemme ja talouspäättäjillemme opintomatkaa Japaniin. Siellä olisi muutama sata tuhat työpaikkaa tarjolla mielekästä työtä seuraavien viidenkymmenen vuoden ajaksi. Voisi sieltä tultuaan entistä voimakkaammalla rintaäänellä korostaa ydinvoiman ja uraanikaivosteollisuuden työllistävää vaikutusta. TEPCO (joka nyt on käytännössä Japanin valtion omistuksessa) tarjoaa riskinhallinta- ja turvallisuustyöpaikkoja arvostetun korkeateknologian alueelta: suojapuku päälle, naamari naamaan, säteilymittari rintapieleen, harja ja rikkalapio käteen ja puhdistamaan! TEPCO:lta alkavat miehet olla vähissä (juuri tulleen sisäpiiritiedon mukaan vain vähän yli puolet ilmoitetusta 8000 työntekijästä on enää puhdistustöissä, muilla on säteilymitta tullut täyteen jo aikoja sitten. 40-50 vuotta pitäisi jäähdyttää, purkaa ja putsata, mutta mistä miehet?).


On helppoa ottaa kansantalouteen ja ympäristöpolitiikkaan kantaa ottamatta samalla vastuuta seurauksista. Jos pilaamme Suomen ainutkertaisen luonnon, ei meille jää kerrassaan mitään, millä elää. Paitsi se iso tunkio; olisikin edes perinteinen 'paskatunkio' - sen voisi kompostoida tai myydä lannoitteeksi, mutta ei - tämä tunkio säteilee ja myrkyttää tuhansiksi vuosiksi tulevaisuutemme. Sinä päätät.

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti