keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Yhdysvalloissa huomattiin Sandyn vieneen maan lähelle Fukushiman toistoa

Supermyrsky Sandy jätti jälkeensä paitsi kymmenien miljardien dollarien tuhot, myös tietoisuuden siitä, että maa vältti vain täpärästi Fukushiman kaltaisen ydinonnettomuuden.

Useita ydinvoimaloita jouduttiin hätäsulkemaan, kutsumaan satojen työntekijöiden onnettomuuskokoonpano operaatiokeskukseen myrskyn vielä riehuessa ja seuraamaan vara- ja hätäjäähdytysjärjestelmien toimivuutta vielä vuorokausia jälkeenpäin. Ainakin yhdellä voimalalla oli vakava käynnistysongelma myrskyn jälkeen sitä uudelleen käynnistettäessä ja reaktori sulkeutui turvajärjestelmän ohjaamana automaattisesti reaktorin paineen ja jäähdytysveden määrän vaihdellessa rajusti ja rikkoen lopulta turvanormit.

Näiden kiukutttelevien ja luonnon armoilla sähkönsä menettävien reaktorien välittömässä vaikutuspiirissä asuu kymmeniä miljoonia ihmisiä, toisin kuin Fukushimassa vain joitakin satoja tuhansia. Jos reaktorin sydän sulaisi aiheuttaen vetyräjähdyksen tai höyryräjähdyksen, joka rikkoisi suojarakennuksen ja Chernobylin tai Fukushiman kaltainen laskeuma leviäisi läheisiin miljoonakaupunkeihin sähköjen ja julkisten kulkuvälineiden puuttuessa, teiden ollessa veden ja kaatuneiden puiden peitossa, olisi siinä ollut vastavalitulla presidentilläkin todellisia haasteita, jos nykyisetkin ovat mittavia. Japanin ydinvahingon suorien kustannusten on laskettu olevan 200-300 miljardia dollaria; jos esimerkiksi New York menetettäisiin vuosisadoiksi, olisi menetystä mahdoton arvioida rahassa, puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä.

USA:ssa aletaan olla yhä laajemmin valmiita luopumaan ydinvoimariippuvuudesta turvallisten uusiutuvien energialähteiden suuntaan, kuten oheinen TIME -lehden englanninkielinen kannanottokin toteaa. Menestystä näille pyrkimyksille. Toivottavasti presidentti Barack Obama käyttää hänelle annetun jatkokauden oikein - siirtää maan synkästä ydinvoimabuumista todellisesti vihreään ja työllistävään, kestävään energiaan. Jospa tällä kerralla talouskuraiselta ydinteollisuudelta ei olisi liiennyt yhtä paljon rahaa Obaman vaalikampanjaan kuin viimeksi. Toivossa on hyvä elää.

LINKKI (engl.) - TIME:

http://ideas.time.com/2012/11/07/nuclear-power-and-superstorms-dont-mix/

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti