sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Saksan sähkömarkkinoita sekoittaa liian halpa tuuli- ja aurinkovoima


Aurinkosähkö tulee halpenemaan ja on jo nyt kaikki kustannukset huomioiden ydinsähköä halvempaa. Kreetalla olisi optimaaliset olosuhteet uusille, jopa 41% hyötysuhteen omaaville saksalaisaurinkokennoille (kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)

Saksan uudistuvia sähkömarkkinoita sekoittaa liian halpa aurinko- ja tuulivoima. Saksa on siirtynyt sähköenergian viejäksi tuoreimman vuoden 2012 tilaston mukaan. Vielä vuonna 2011 Saksa oli sähkön nettotuoja, mutta tänä vuonna sähköä riitti vientiin 14,7 miljardia kilowattituntia, ja naapurimaat nauttivat halvasta, Saksasta virtaavasta tuulella, vesivoimalla ja auringolla tuotetusta energiasta sulkien omia kaasuvoimalaitoksiaan.

Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että liian halpa uusiutuva energia houkuttelee sulkemaan kaasu- ja muita varavoimaloita pysyvästi ja talviajan tyynten tai sateisten jaksojen sähköntarve pitää kuitenkin täyttää.

Niinikään saksalaiset eivät ratkea riemusta siitä tiedosta, että heidän naapurinsa Alankomaissa, Sveitsissä ja Itävallassa sulkevat omia konventionaalisia voimaloitaan ja ostavat heiltä ennätyshalpaa, ylitarjonnan bonussähköä viidellä - kuudella sentillä kilowattitunti, kun saksalaiset veronmaksajat ovat maksaneet verovaroista sille tuotantotukea 15 senttiä.

Uusiutuvan energian tuotannossa on vielä paljon kehitettävää - joustavampia tukijärjestelmiä, monipuolisempia ja kapasiteetiltaan suurempia älyverkkoja sekä tuotantovaihtelujen ja varavoiman tarkoituksenmukaista hallintaa.

LINKKI (engl.) - DW: http://www.dw.de/power-exports-peak-despite-nuclear-phase-out/a-16370444


Saksassa on myös kehitetty uudentyyppinen keskittäviin linsseihin perustuva aurinkokennoteknologia, joka tasaisissa aurinko-oloissa (esimerkiksi Kreetalla ja muualla Välimeren alueella) voi saavuttaa jopa 41 % hyötysuhteen tavanomaisten kennojen teoreettisen maksimin 33% sijasta.

LINKKI (engl.) - DW: http://www.dw.de/high-efficiency-solar-cell-grabs-top-prize/a-16276046

Halvat kiinalaiset valtion tukemat aurinkosähkökennot taas sekoittavat Saksan aurinkovoimatutkimusta ja markkinoita tutkimusta pääosin rahoittavien yritysten kamppaillessa laman ja kiinalaisen kilpailun kourissa. Aika näyttää, miten Saksa ja eurooppalainen aurinkopaneeliteollisuus selviävät Aasian puristuksessa.
LINKKI (engl.) - DW: http://www.dw.de/the-sun-may-be-setting-on-german-solar-research/a-16167838

Jos energian tuotannon kaikki kulut ja ympäristövahingot otetaan huomioon muuttuu kuva eri menetelmillä tuotetun energian hinnasta totaalisesti. Saksassa vasta tehty tutkimus pyrkii arvioimaan ympäristövaikutusten ja sähkön perustuotantokustannusten muodostaman kokonaishinnan eri tavoin tuotetulle sähkölle.

Kun kaikki tiedossa olevat ympäristöhaitat huomioidaan tulee hiilivoiman kokonaishinnaksi  n.15 snt/kWh

Tuulivoima maksaa saksalaistutkimuksen mukaan keskimäärin 7 snt/kWh

Aurinkovoiman kokonaiskustannukset ovat 10-18 snt/kWh.

Ydinvoima maksaa kaikki tekijät huomioiden vanhoissa, jo pääomakulunsa maksaneissa voimaloissa 13-36 snt/kWh ja uusissa voimaloissa 31-54snt/kWh. Ei ihme, ettei uusien ydinvoimaloiden tilaajia ole maailmalla jonoksi asti!

LINKKI (engl.) - DW: http://www.dw.de/calculating-the-true-cost-of-electricity/a-16235063

LINKKI (engl.) - REUTERS:

http://www.reuters.com/article/2011/02/16/usa-coal-study-idUSN1628366220110216

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti