torstai 1. marraskuuta 2012

USA:n ydinvoimaloissa pelataan venäläistä rulettia nimeltä Sandy

Ydinvoimateollisuuden todellinen, kavala olemus tuli jälleen esiin amerikkalaisten ydinvoimaoperaattorien ja ydinturvaviranomaisten ottaessa käsittämättömän suuria riskejä ja salatessa ne suurelta yleisöltä. Läpinäkyvyyttä kaivataan lisää (taidekuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)

Amerikkalaisydinvoimalassa tunnutaan taas otettavan riskejä oikein olan takaa. Voidaan kysyä mitä turvallisuuskulttuurista on jäljellä, kun hirmumyrskyn lähestyessä laitosta ajetaan 100 % teholla, vaikka tiedetään, että reaktorin normaali jäähdytys todennäköisesti menetetään. Miltä kuulostaisi STUKin korvissa reaktorin rutiinisammutusmenetelmänä hätäsulku (pikasulku) ja jäähdytysmenetelmänä hätäjäähdytys kaikkien normaalipumppujen ollessa poissa pelistä. Näin Amerikoissa juuri Sandyn aikaan, ja NRC:n valvovien silmien alla.

Yleisölle moisista pikkujutuista ei kyllä ole vaivauduttu ilmoittelemaan, mutta onneksi meillä on näitä teollisuuden sisällä kymmeniä vuosia työskennelleitä reaktorien käyttöpäälliköitä, jotka nyt eläkkeellä ollessaan ovat alkaneet ajatella lastenlapsiaan ja Fukushiman herättäminä jakavat ydinvoimaa todella ymmärtävinä insidereina realistista tietoa siitä mitä näissä laitoksissa aikuisen-ydininsinöörin-oikeasti tapahtuu.

Tällaisia asiantuntijoita on esimerkiksi SIMPLYINFO -sivustolla ja he juuri kertoivat sen, mitä taviskansalainen ei muuten kuulisi kuin joskus kauan jälkikäteen. Tässä kuvaus Sandystä ja Salem -1 Ydinreaktorista:
http://www.simplyinfo.org/?p=8168

Muuten ainakin viidellä ydinreaktorilla oli isompia tai pienempiä ongelmia ja vaurioita Sandyn vuoksi. Ydinteollisuuden 'bad boy' ja alan konkari Arnie Gundersen  arveli, että amerikkalaisilla oli jälleen hyvää tuuria: jos Oyster Creekin voimalaa ei olisi pysäytetty vuosihuoltoa varten pari viikkoa sitten ja otettu reaktorista kaikki polttoaine säilytysaltaisiin, olisi Fukushiman tapahtumien toistuminen siellä ollut lähes varmaa. Reaktorin sydän olisi sulanut, koska tulva-aallot pysäyttivät kaikki reaktorin jäähdytysjärjestelmät. Nyt varageneraattoreista saatiin sen verran sähköä, että suurissa altaissa oleva polttoaine pystyttiin jäähdyttämään. Jos polttoaine olisi ollut reaktoreissa, jälkilämpö olisi sulattanut ne, vaikka reaktori olisi pysäytetty.

LINKIT (engl.) - ENENEWS: http://enenews.com/abc-5-nuke-plants-problems-new-jerseys-salem-reactor-shuts-down-water-pumps-available-trouble-both-units-9-mile-point-new-york-addition-limerick-indian-point-oyster-creek

http://enenews.com/9pm-special-edition-exactly-happened-fukushima-going-njs-oyster-creek-except-reactor-refueling-gundersen-audio

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti