tiistai 6. marraskuuta 2012

Talvivaaran allas vuotaa yhä - happojätevedessä nikkelin ja raskasmetallien lisäksi uraania

Talvivaaran jätevesialtaan vuoto jatkuu ja riskinä on alapuolisten vesistöjen saastuminen valkavasti. Vähemmän julkisuudessa mainittu, mutta varteenotettava ympäristöriski on jätevesissä oleva uraani, joka voi saastuttaa alapuoliset vesistöt ihmisen näkökulmasta ikuisiksi ajoiksi. Luonnonuraania esiintyy lähes kaikkialla kallioperään sitoutuneena, mutta ihmisen terveydelle se ei muodostu riskiksi, ennen kuin ihminen sen sieltä kaivaa esille. Uraanin ja radiumin kaasumaiset hajoamistuotteetkin pysyvät tavallisesti kallion ja savikerrosten eristäminä maan sisällä paitsi moreenipitoisilla harjualueilla, joilla mm. radon muodostuu terveyshaitaksi, jollei rakennusten rakenteissa huomioida kaasutiiviyttä tai kunnollista alapohjan tuuletusta.

Nyt Suomessa tuntuu olevan periaatteena, että lyhytaikaisen tuoton ja voiton perusteella täällä saa pilata ympäröivät vesialueet pohjavesivaroineen sadoiksituhansiksi vuosiksi. Siitä on kysymys jos uraani- ja raskasmetallipitoista hapanta vettä päästetään valtavat määrät ympäristöön, olkoonkin, että kyseessä on niinsanottu onnettomuus.

Ei vaadita valtavia ennustajanlahjoja todeta, että Talvivaaran kaltaisten massiivisten avoaltaiden vuoto-/ tyhjentymisvaara on melkoinen, poikkeukselliset sääolot voivat jo saada tuontyyppiset altaat tulvimaan. Mieleen tulee lähinnä Neuvosto-Viron jätealtaat - logiikka molempien takana näyttää olevan samantapainen.

Malttia kaivostoiminnan lupiin Suomessa - erityisesti uraanipitoisilla alueilla!

LINKKEJÄ - YLE:

http://yle.fi/uutiset/talvivaaran_jatevesivuoto_jatkuu_120_rekkakuormaa_tunnissa/6364782

http://yle.fi/uutiset/talvivaaran_kaivos_suljettiin_aamulla_vuodon_vuoksi/6363282?origin=rss

LINKKEJÄ - VIHREÄLANKA:

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/talvivaaran-kipsialtaassa-kymmeni%C3%A4-tai-satoja-tonneja-uraania

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/suomen-luonto-talvivaarasta-vuotaa-valtavia-m%C3%A4%C3%A4ri%C3%A4-raskasmetalleja

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/suomen-luonto-j%C3%A4tevesivuoto-ehk%C3%A4-onnenpotku-talvivaaralle

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti