Tietoja minusta

Oma kuva
Teacher, activist, interested in energy technology, climate change, environmental issues and global security.

perjantai 28. syyskuuta 2012

Ministerit linjasivat uusiutuvat energialähteet ja cleantechin tärkeäksi osaksi Suomen tulevaisuusstrategiaa Tulevaisuus 2030 -tilaisuudessa Helsingissä


Pääministeri Jyrki Katainen uskoi puhtaiden teknologioiden muodostavan Suomen talouden ja työllisyyden tukijalan vuonna 2030. (Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)

Eilen Helsingissä kulttuurikeskus Korjaamossa järjestetyssä Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon tilaisuudessa puhuneet Pääministeri Jyrki Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen mainitsivat molemmat puheenvuoroissaan uusiutuvan energian ja puhtaiden teknologioiden keskeisen osan Suomen tulevaisuusnäkymissä.

Pääministeri Katainen totesi panelikeskustelussa mm"Mä jotenkin uskon äärettömän vahvasti, että ... viidentoista vuoden päästä Suomen työpaikkojen ja talouden tukijalka on puhtaat teknologiat, mitä ikinä se pitääkään sisällään ... uusiutuva energia, energian säästöteknologiat, kierrätettävät energiat,..."



Valtionvarainministeri Jutta Urpilainen liputti tilaisuudessa vihreän teknologian ja uusiutuvan energian puolesta vuoden 2030 Suomessa. (Kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)

Myös valtionvarainministeri Urpilainen ilmaisi uskonsa vihreään teknologiaan: "Mä uskon siihen, että vuonna 2030 meillä on entistä hajautuneempi energiantuotanto niin, että myöskin kuluttajat ja tuottajat voivat yhdessä olla tiiviimmässä yhteistyössä ja se on myöskin tuotettu uusiutuvilla energialähteillä nykyistä enemmän."

Energiablogistin näkökulmasta eilinen tapahtuma oli positiivinen suoran demokratian ilmentymä ja erityisesti ministerien selkeä asettuminen uusiutuvan energian ja cleantechin kannalle keskeisenä tulevaisuuden rakennusaineena lämmitti sydäntä. Myös Suomen energiayhteistyö Saksan ja Japanin kanssa uusiutuvan energian alueella, minkä elinkeinoministeri Jyri Häkämies vastauksessaan kysymykseeni vahvisti olevan hyvässä vauhdissa, oli ilahduttava uutinen. (ks. artikkeli englanninkielisessä blogissani: http://solarwindpronet.blogspot.fi/2012/09/minister-of-economic-affairs-jyri.html )

Tästä on hyvä jatkaa kansallista keskustelua Suomen ajamisesta paalupaikalle jälleen kerran globaalina toimijana - tällä kerralla puhtaan energian ja teknologian kehittäjänä ja toimittajana. Poliittista tahtoa näköjään löytyy sekä hallituksessa, että oppositiopuolueissa, mutta myös yhä enemmän elinkeinoelämän puolella - ja ennen kaikkea - kansan keskuudessa.

LINKKI - SUOMI 2030: http://www.2030.fi/

JPS

perjantai 21. syyskuuta 2012

Rehellinen katsaus Iso-Britannian ydinvoiman historiaan ja ongelmiin

Chris Huhnen, brittiläisen poliitikon ja entisen ministerin, puhe Royal Societylle sisältää paljon merkityksellistä tietoa saarivaltakunnan ydinvoimaohjelmasta ja sen synkästä perinnöstä briteille. Huhne kertoo kiitettävän rehellisellä tavalla - ollakseen ainakin nimellisesti ydinvoiman puolestapuhuja - mitä ydinteollisuuden virheet briteille merkitsevät. Tässä pari esimerkkiä:
- Huhne sanoo ydinvoimapolitiikan olleen kansakunnalle kallein sodanjälkeen tehdyistä virheistä
- Briteillä on säilytettävänään 6900 kuutiometriä korkea-aktiivista ydinjätettä - kolmen olympiauima-altaan verran - ja supertankkerillinen keski-aktiivista jätettä sekä paljon enemmän matala-aktiivista jätettä.
- Mikäli brittien hallussa olevalle yli sadalle tonnille plutoniumia (maailman suurin plutoniumvarasto) ei kaiveta turvallisia loppusijoitusvarastoja syvälle maan alle, niitä pitää vartioida kymmeniätuhansia vuosia.
-Puolet Huhnen hallinto-osaston budjetista menee plutoniumsotkun selvittämiseen ja ensi vuonna summa nousee jo 2 miljardiin puntaan - kahteen kolmasosaan budjetista
- Britit maksavat nyt 1950-, -60 ja -70 -luvulla kulutetusta väärin perustein hinnoitellusta sähköstä.
-Ydinvoiman käytöstäpoistoviranomainen laskee nyt maksettaviksi kuluiksi 49 miljardia puntaa eikä se Huhnen mukaan ole välttämättä riittävä arvio
-Ruusuiset arviot ydinvoiman käytöstäpoistokuluiksi olivat 2 miljoonaa puntaa vuonna 1970, 472 miljoonaa v. 1980, 9,5 miljardia v. 1990, 22,5 miljardia v. 2000 ja nyt 53,7 miljardia (= 53 700 miljoonaa puntaa, eli yli 10 000 kertaa vuoden 1970 arvio).

Huhnen laskelmat uusiutuvan energian, kaasun ja ydinvoiman keskinäisestä hintakilpailukyvystä ovat todennäköisesti vanhentuneet ja niissä ydinvoimaa pidetään yhäkin halvimpana. Huhnen mukaan ydinvoimaa pitää rakentaa, koska ilmastonmuutoksen vuoksi on kiire ja vanhat voimalat yhtä lukuunottamatta on poistettava käytöstä vuoteen 2023 mennessä.

Vaikka Huhne kannatta ydinvoimaa osana perusvoimaratkaisua hän toteaa, että uusiutuvat energialähteet olisivat päästöttömiä ja ikuisia, mutta, että aikaisemmat poliittiset päätökset (ydinvoiman suosimisesta) ovat jättäneet niiden kehityksen lapsenkenkiin muihin Euroopan maihin verrattuna ja sen vuoksi tekniikka ei ole vielä kypsää.

Huhnen mukaan britit tuottivat ydinreaktoreilla lähinnä plutoniumia ydinaseisiin, siviilikäyttö sähkön tuotantoon oli sivutuote. Ydinteollisuuden valvontaa hoiti sama viranomainen, joka edisti ydinvoiman käyttöä (miten tuo kuulostaa niin tutulta, IAEA, STUK, JNES, NRC...).

Reaktorien ja polttoainehuollon taloudellisuutta ei kyseenalaistettu, ydinjätehuoltoa ei mietitty eikä rahastoja sitä varten vaadittu.

Ydinohjelmaan käytettiin veronmaksajien rahaa niin kuin tilattaessa ravintolassa kaikkein kallein menu toisen piikkiin.

Teknologiausko korvasi kriittisyyden. Esimerkiksi ydinjätteen kierrätykseen uudelleen polttoaineeksi uskottiin sokeasti vaikka kokemus ja uusi tieto puhui toista kieltä (myös Suomessa ydinvoimayhtiöt kertoivat vielä 1970-luvun lopulla, että 90 prosenttia käytetystä polttoaineesta kierrätetään jälleenkäsittelyn kautta uusiopolttoaineeksi reaktoreihin. Minulla on tallella TVO:n Olkiluodon reaktoriesite tuolta ajalta ja se osoittaa samaa ruusunpunaista teknologiauskoa, jota tarjottiin päättäjille ja kansalle faktana kuin mitä Huhne kuvaa brittienkin elätelleen).

1980- luvun lopussa ydinteollisuus joutui kohtaamaan markkinatalouden joka osoitti sen kannattamattomuuden. Salaiset tukiaiset ja epäselvyydet tulevaisuuden vastuista ovat huonoja sijoitusporkkanoita. Huhnen mukaan britit eivät saaneet yksityistettyä ydinteollisuuttaan, varsinkin kun voimaloiden todelliset käytöstäpoistokustannukset ja jäteongelma alkoivat hiljalleen selvitä.

Huhne kuuluttaa rehellisyyttä teollisuuteen, ei enää väärennettyjä MOX-polttoainetodistuksia, salailuja ja senkaltaista. Hän toivoo turvallisuutta lisättävän uudella valvontaviranomaisella.

Huhne haikailee kahdeksaa uutta ydinvoimalaa, yhteishinnaltaan arviolta 50 miljardia puntaa. jokainen niistä maksaisi saman kuin Lontoon 2012 olympialaiset. Ja ne pitäisi rakentaa täysin teollisuuden rahalla, ilman tukia. Investoijia haeskellaan.


Toivon, ettei niitä löydy! Historiasta pitäisi ottaa opiksi eikä alkaa uutta virheiden kierrosta. Vanha ajattelu joutaa romukoppaan ydinkysymyksissä. Kuitenkin tällainen rehellinen kissan pöytäkierros on aina tervetullut. Muutos ydinteollisuuden sisälläkin on käynnissä. Paras Huhnen oivalluksista tuli viimeisenä: britit ovat nyt kehittämässä maailmalla tulevaisuudessa paljon kysyttyä tekniikkaa - siivotessaan omia ydinsotkujaan. Tämä on ydinteollisuuden todellinen, realistinen tulevaisuudenkuva. Valitettavasti sen maksamme me, veronmaksajat.

LINKKI - DECC:
http://www.decc.gov.uk/en/content/cms/news/ch_sp_royal/ch_sp_royal.aspx

JPS

torstai 20. syyskuuta 2012

Ydinvoiman globaali romahdus on tosiasia - uusiutuvan energian rakettinousu toinen



Ydinvoiman raju taantuminen, hankkeiden peruuntuminen ja uusista luopuminen on maailmanlaajuinen fakta, jonka pitäisi soittaa muutosennakoinnin hälytyskelloja jokaisen vastuullisen poliittisen päättäjän ja energiateollisuuden johtajan päässä.

Äskettäin julkaistun raportin mukaan uusiutuva energia jyrää kaikilla sektoreilla ydinvoiman jalkoihinsa ja vauhti vain kiihtyy. Leijonan osa uusista energiainvestoinneista perinteisten fossiilisten ohella tehdään juuri clean techiin. Nyt olisi aika suunnitella, satsata ja ohjata kehitystä tähän toivottuun suuntaan, jotta vältyttäisiin ylikuumenemisen ja tempoilevan tukipolitiikan sudenkuopilta. Uusiutuvien energiateknologioiden tilanne on nyt vähän kuin omenien kypsyessä - vähän kun puuta kopauttaa, kaikki tippuvat yhtä aikaa.




Raportista poimittua:

- 7 uutta ydinreaktoria käynnistettiin ja 19 vanhaa poistettiin käytöstä maailmassa vuonna 2011.

- Neljä maata ilmoitti luopuvansa ydinvoimasta määräajassa

- Ainakin 5 maata ilmoitti luopuvansa ydinohjelmistaan tai niiden uudelleenkäynnistämisestä

- Bulgariassa ja Japanissa kahden rakenteilla olevan ydinvoimalan rakennustyöt lopetettiin

-Neljässä maassa käynnissä olleeista ydinvoimalan rakennushankkeista luovuttiin

- 59 reaktorin rakennushankkeista 18 on jo useita vuosia jäljessä aikataulustaan ja jäljellä olevista 41 suurta osaa ei ole vielä aloitettu.

- Kiina tuotti viisi vuotta sitten sähköstään  tuulienergialla noin kymmenesosan siitä määrästä, mitä se tuotti ydinenergialla. Nyt se tuottaa tuulella kolmasosan ydinsähkönsä määrästä. Muutokseen meni siis viisi vuotta!

- Kiinassa rakennetun tuuli- ja aurinkosähkön määrä viisikymmenkertaistui viimeisen viiden vuoden aikana, kun ydinsähkön määrä kasvoi samana aikana Kiinassa puolitoistakertaiseksi.

- Saksa tuotti viime vuonna ensi kertaa uusiutuvilla energialähteillä enemmän sähköä kuin ydinvoimalla tai hiilellä tai öljyllä. Vain ruskohiilellä (lignite) oli uusiutuvia suurempi osuus sähköntuotannossa 

- Saksa tuottaa uusiutuvalla energialla jo melkein kolmasosan siitä sähköstä, minkä Ranska tuottaa ydinvoimalla. Ranska tuottaa nyt ydinvoimalla sähköstään 75 % (ja aikoo uusimpien uutistietojen mukaan pienentää ydinvoiman osuuden 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä)

- Ranskan valtion ydinvoimayhtiö EDF menetti 82% osakkeensa arvosta ja AREVA (Olkiluoto-3:n toimittaja) menetti osakkeestaan 88%. (Vertailun vuoksi Esimerkiksi Nokian osakkeen arvo oli pudonnut tämän vuoden aikana  heinäkuun alkuun 60%)

-Ydinvoiman rakennuskustannukset ovat koko ajan nousseet rajusti. Esimerkkinä raportti mainitsee eurooppalaisen painevesireaktorin (EPR) rakennuskustannusten nousseen kymmenessä vuodessa nelinkertaisiksi alkuperäisestä kustannusarviosta. Olkiluoto-3 on EPR.

- Maailman uusiutuvan energian uusinvestoinnit olivat vuonna 2011 260 miljardia dollaria eli summa lähes viisinkertaistui vuodesta 2004.

- Uutta ydinvoimaa suunnittelivat lähinnä sellaiset maat, joilla jo on ydinaseita tai ne haluavat niitä ydinvoimaprojektinsa avulla hankkia. Esimerkkinä uusista ydinvoimahankkeista voisi mainita Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabia. Saudi-Arabia on avoimesti ilmoittanut hankkivansa ydinaseita, koska naapurilla Arabiemiirikunnilla on oma uusi ydinvoimaohjelma ja koska Iran rakentaa ydinasetta. On todella naiivia olettaa että kehittyvät maat hankkivat kustannuksiltaan muita energiavaihtoehtoja korkeampia ja rakennusajaltaan moninkertaisia ydinvoimaohjelmiaan vain sähkön tuottamiseen.

LINKIT:

Lataa kokoenglanninkielinen raportti tai tiivistelmä täältä - WORLDNUCLEARREPORT: http://www.worldnuclearreport.org/ 

Suosittelen!

JPS

tiistai 18. syyskuuta 2012

Saksa tervehtii tyytyväisyydellä Japanin päätöstä luopua ydinvoimasta ja ehdottaa yhteistyötä uusiutuvan energian kehittämisessä

Japanin päätöstä luopua kokonaan ydinvoimasta 2030-luvulla on tervehditty myönteisesti Saksassa, joka heti Fukushiman onnettomuuden jälkeen teki rohkean päätöksen luopua ydinvoimasta lähimman vuosikymmenen aikana.

Saksa ehdotti Japanille yhteistyötä uusiutuvan enrgian alueella. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut aloittavansa Japanin kanssa laajamittaisen älyverkko-kokeilun New Mexicon alueella.

Japani on esitellyt suunnitelmansa sulkea ydinvoimalansa 2030-luvulla myös YK:n kansainväliselle ydinenergiajärjestölle IAEA:lle.

LINKKI - ENFORMABLE:

http://enformable.com/2012/09/japan-in-focus-japan-presents-new-energy-policy-to-iaea-germany-welcomes-policy-and-calls/


Japani-Saksa -akselin yhteistyö uusiutuvan energian kehittäjinä kuulostaa hyvin mielenkiintoiselle ja sillä tulee olemaan toteutuessaan merkittävä vaikutus alan eteenpäinmenolle. Myös USA:n energiamarkkinoille toimivien älyverkkojärjestelmien tekninen kypsyminen voisi tuoda mukanaan uusiutuvan energian osuuden  nopeankin kasvun.

JPS

Millainen olisi Ihanne-Suomi 2030 -luvulla?

Aikaisemmin miettiessämme unelmayhteiskuntaa tuli useimmiten mieleen erilaisia stereotyyppisiä utopioita, joissa kaikki on ilmaista, työtä tarvitsee tehdä vain jos haluaa, ja kaikki elävät 150-vuotiaiksi. Mutta millainen tämän ajan ihmisen Ihanne-Suomi 2030 -luvulla mahtaisi olla?

Jos asiaa kysyttäisiin nuorilta, tulevaisuuden päättäjiltä, tulisivat nyt ympäristökysymykset, sosiaaliset arvot ja ihmissuhteet, työn mielekkyys ja eettisyys varmasti olemaan useiden ihannelistalla.

Mutta tässä asiassa on paha mennä puhumaan kenenkään toisen puolesta, joten tyydyn peilaamaan vain omaa, henkilökohtaista ihannekuvaani kotimaamme tulevaisuudesta - yli viisikymppisen utopistisesta näkökulmasta.

Ihanne-Suomi olisi maa, joka tekee yhteistyötä verkostoituneena, mutta itsenäisenä ja itsemääräysvaltaisena valtiona Euroopassa, kuuluen useiden maanosien verkostoihin yhtä täysivaltaisena jäsenenä kuin Eurooppaankin.

Ihanne-Suomi ajaisi aktiivista, sovittelevaa, konsultoivaa ja ekologista ulkopolitiikkaa, jossa muutaman maan muodostamat verkostot ratkaisisivat kansainvälisiä kriisejä jo niiden alkuvaiheessa laajojen neuvoa-antavien kansalaiskuulemisten pohjalta, kansalaisviestintäverkostoja hyödyntäen.

Ihanne-Suomi suosisi hajautettuja hallintomalleja, ultrakevyttä byrokratiaa, jossa kansalaisten asioita ratkottaisiin suoraan neuvotellen asiantuntijoiden ja palveluvirkailijoiden kanssa - päätökset menisivät suoraan videolle keskusteluina ja sopimuksina, eikä mitään papereita tehtäisi. Videotiedosto sopimuksesta lähetettäisiin kansalaisen sähköpostiin ja arkistoitaisiin, vain lyhyt kuvaus pääasioista olisi kirjoitettuna, ehkä suoraan valmiista vaihtoehtovalikoista. Näin säästettäisiin byrokratiaa ja asiat etenisivät oikeasti eikä leikisti.

Ihanne-Suomi satsaisi raaka-aineiden kierrätykseen, pakkaus- ja logistiikkajärjestelmien järkeistämiseen ja jätteiden energiasisältöjen hyödyntämiseen kehittyneen biokaasu- ja jätteenpolttoteknologian avulla. Aina  kun mahdollista, lämmöstä tuotettaisiin myös sähköä.

Ihanne-Suomi kannustaisi ympäristö- ja yhteiskuntaystävällisiin innovaatioihin starttirahojen, verohuojennusten ja yritysneuvonnan avulla. Keksintöpankkeihin voisivat myydä, lainata tai sijoittaa keksintönsä ne luovat yksilöt, yritykset tai ryhmät, jotka eivät itse haluaisi tai voisi kaupallistaa keksintöään yrityksen perustamisen, tuotekehittelyn tai tuotannon muodossa.

Ihanne-Suomi kehittäisi uusia joukkoliikenteen ja yksityisen liikkumisen muotoja. Älykäs induktiomoottoriajoneuvotieverkko mahdollistaisi aurinko-, tuuli- ja bioenergian voimalla liikkumisen maanteilläkin. Sähköautot ja biosähköhybridit valtaisivat liikennesektorin. Uusien laivojen käyttövoimana olisivat jo pääosin hybridiratkaisut, joissa hyödynnettäisii tuulen, auringon ja aaltojen energiaa biopolttoaineen lisäksi. Ei ainoastaan rikitöntä ja verotonta, vaan myös kotimaista.

Ihanne-Suomen metsäteollisuus olisi täysin uudistunut tuottaen todellisesti kestävillä menetelmillä tarkasti seulottua, valikoitua, täsmäkasvatettua laatupuuta sahateollisuudelle, erikoistuneille pienille ja keskisuurille puualan erikoisosaajille ja hyvin korkean jalostusasteen tuotteiden tekijöille (esimerkiksi design-huonekalut, soitinrakentajat, veneteollisuus, autoteollisuus, asuntotuotanto, uudet puuhyödykkeet). Kaikki jäte käytettäisiin sähkö- ja lämpöenergiantuotantoon tai liikkumiseen samoin kuin varta vasten kasvatettavat energiametsät, hake, pelletit, biokaasu, biodiesel, etanoli jne.

Ihanne-Suomessa vallitsisi välittämisen kulttuuri lähtien kaikkialla maailmassa hyväksytystä periaatteesta: "Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille." Yhteisöllisyys, yksilön arvon kunnioittaminen, omantunnon, uskonnon ja mielipiteenvapaus, heikompien ja arempien kannustaminen ja auttaminen olisivat läsnä kaikkialla yhteiskunnassa.

Ihanne-Suomi siirtyisi määrällisestä kasvusta laadulliseen kasvuun. Tuotteiden suunnitellusta ikäyttämisestä luovuttaisiin ja siirryttäisiin uudelleenkäytön ja raaka-ainekierrätyksen tasapainotilaan, jossa pidentyneet tuotteiden elinkaaret tuottaisivat raaka-ainevoittoisen tuotannon sijasta paikallistason työvoittoista huolto- ja kunnostustuotantoa. Nopeiden kasvuodotusten taloudesta siirryttäisiin vakaan kasvukäytännön talouteen, jossa arvosaatavat olisivat haluttu osa talouden rakennetta. Yritysten kilpailua ohjaisi rahan lisäksi arvostus ja hyväksyntä eettisellä asteikolla. Tätä voisi tukea suositummuusjärjestyksellä julkisissa hankinnoissa demokraattisesti päätettävin eettisin kriteerein.

Ihanne-Suomi luopuisi ydinjätteen ja pommikelpoisen plutoniumin tuotannosta ja ääneenlausumattoman ydinvoimapelotteensa ylläpidosta ajamalla alas kaikki vanhat ydinvoimalansa vuoteen 2020 mennessä ja keskeyttämällä rakenteilla ja suunnitteilla olevien voimaloiden rakennustyöt. Ydinvoimateollisuus muunnettaisiin kilpailukykyiseksi ydinvoimaloiden purku- ja käytöstäpoistoteollisuudeksi sekä kohdemaiden ydinjätteiden turvallisen säilytys- ja loppusijoitusteknologian tutkimus-, konsultti- ja toimeenpanoyrityksiksi.

Ihanne-Suomi tuottaisi kaiken energiansa itse turvallisilla, uusiutuvilla, puhtailla aurinko-, tuuli-, aalto- ja vesivoimaloilla (myös padottomilla uusilla potkuri- tai aaltovoimalatyyppisillä ratkaisuilla) sekä maalämmöllä, lämpöpumpuilla, biokaasulla, puulla ja muulla bioenergialla. Teollisuuden energiansäästöllä ja kaiken mahdollisen hukkaenergian talteenotolla saataisiin maan energiatehokkuutta parannettua. Älyverkkojen ja uuden voimalateknologian vienti olisi merkittävä osa ulkomaankauppaamme, yhteistyöhankkeet Euroopan maiden, Japanin, Kiinan ja muiden kasvavien Aasian talouksien sekä kehittyvien maiden kanssa tuottaisivat kaikille osallistujille hyötyä.

Ihanne-Suomi saisi osan Etelä-Euroopan maille antamistaan lainoista ja takuista takaisin uusiutuvan energian investointien tuottoina ja niistä manner-Eurooppaan myytynä ekosähkönä. Laajat kyseisten maiden kanssa yhteiset aurinko- tuuli- ja aaltovoimalahankkeet suomalaisella osarahoituksella tuottaisivat vuosikymmenien aikana vakaata vaikkei niin suurta osinkoa Suomelle ja työpaikkoja sekä taloudellista ja poliittista vakautta kyseisiin maihin. Samalla kasvihuonekaasujen ja ilmansaasteiden määrä Euroopassa vähenisi merkittävästi.

Ihanne-Suomi pyrkisi ylläpitämään ja kehittämään korkeatasoista koulutusjärjestelmäänsä perustamalla paljon pieniä voimakkasti erikoistuneita koulutusyksiköitä suurten ja keksikokoisten yksikköjen rinnalle. Näitä yksikköjä voitaisiin hajasijoittaa maan eri osiin ja uutta verkko- ja viestintätekniikkaa hyödyntäen myös pienten koulujen ja oppilaitosten kokeilu- muunneltavuus- ja joustavuushyödyt voitaisiin ottaa käyttöön, jotta koulutusjärjestelmä oppisi sopeutumaan muutoksiin ja ohjaamaan niitä nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Ihanne-Suomi huolehtisi lapsista ja lapsiperheistä kuunnellen kulloisenkin ikäluokan erityistarpeita. Nuoret aikuiset, koululaiset ja opiskelijat saisivat tarvitessaan riittävästi tukea ja vertaisverkkojen hiljaista tietoa ja mahdollisuuksia löytää avun tarpeessa olijat hyödynnettäisiin nykyistä paremmin. Nuoret kasvatettaisiin parempaan itsetuntoon ja arvostamaan itseään ja näkemään elämän mahdollisuudet hyödyntäen myös vertaistuen mahdollisuudet. Syrjäytymiseen puututtaisiin ennen sen alkua.

Ihanne-Suomessa ikäihmisten ääni kuuluisi ja yhteiskuntaa suunniteltaisiin myös heidät ja iän myötä muuttuvat tarpeet huomioiden. Lähellä, tuttua, turvallista, arvostavaa, kannustavaa ja elämään rohkaisevaa palvelua ja hoitoa, asumista, harrasteita, sosiaalisia verkkoja. Perinteisten asumismuotojen lisäksi mahdollisimman huoltovapaat pienomakodit talonmiespalveluilla esteettömän liikkumisen ja liikunnan mahdollistaville entisille "rivitalotonteille", julkisen liikenteen ja palveluiden toimivaan verkkoon.

Ihanne-Suomi olisi huipulla maailman verkostoituneiden, itsenäisten valtioiden joukossa ja käyttäisi etuoikeutettua asemaansa nostamaan esimerkillään ja yhteistyöllä muita valtioita samaan hyvän kierteeseen kohti inhimillisempää, turvallisempaa, reilumpaa ja puhtaampaa maailmaa.

Voisin jatkaa luetteloa vielä pitkään, mutta Sinä et jaksaisi lukea.

Ihanne-Suomi on suurimmaksi osaksi utopiaa, mutta joillakin haaveilla on tapana muuttua tavoitteiksi ja tavoitteden realisoitua tulevaisuudeksi pieninä onnellisina tapahtumina. Haaveilu sallittu.

Mikä olisi Sinun Ihanne-Suomesi?


JPS



maanantai 17. syyskuuta 2012

Mitä Suomen tulisi oppia uusimmista globaaleista muutoksista omaa energiatulevaisuuttaan suunnitellessaan



Kun Suomi vetää suuntaviivojaan 2030-luvulle olisi tärkeää mieltää rajut globaalit muutokset energiantuotannossa, riskiarvioinneissa sekä kansalaisten aktivoitumisessa ympäristökysymysten, oman ja globaalin turvallisuuden ja suoran poliittisen toiminnan suhteen.

Emme voi jatkaa vanhaan tyyliin vedoten tutkimuksiin ja käsityksiin, jotka perustuvat 1940-, 50-, 60-, 70-, 80-luvun ajatteluun ja yhteiskunta-talousmalleihin tai sitten 1990-luvun talous-laskuhumala-krapularyyppyihin.

Keskitettyjen Neuvosto-DDR-mallisten ratkaisujen aika on ohi vaikka se meillä Suomessa elää yhä renessanssia. Vaikka Suomi on EU:lle vuositasolla 800 miljoonan Euron nettomaksaja, DDR:n keinoilla säästetään liikkuvan poliisin lakkauttamisella tai muilla vastaavilla toimenpiteillä vain 8 miljoonaa euroa yksikköä kohti vuodessa. Samalla karsitaan tai huononnetaan kansalaisille tärkeitä peruspalveluja tuntuvasti. Keskittämällä, karsimalla, säästämällä kuihdutetaan usein se mitä vuosikymmenien työn tuloksena on luotu, kyseenalaistamatta muutosten todellista tarpeellisuutta ja vaikutuksia.

Toisaalta, kun seulotaan muurahaisia päästetään elefantit takaovesta mellastamaan sielunsa kyllyydestä.



Kun aikaisempien vuosikymmenien lamakrapuloissa ja nousuhumalissa tehtiin energiapoliittisia linjauksia päätettiin satsata kymmenen vuoden energiasektorin kaikista kehitysrahoista leijonan osa (muistaakseni 85%) yhteen hankkeeseen: ja norsun nimi oli Olkiluoto-3. Täysin piittaamatta varoittavista kriittisten asiantuntijoiden lausunnoista haluttiin ajaa ydinnorsu pyssyyn hinnalla millä hyvänsä, ydinosaamisen, kansainvälisen kunnian ja tieteellisen osaamishypetyksen nymfien säestäessä kuorossa ratkaisun ainutkertaista välttämättömyyttä.

Nyt hankkeen ollessa vielä (onneksi) kesken, vähintään kaksi kertaa kalliimpana, miljardien korvausvaateiden ehkä vielä langetessa suomalaisille osallistujayrityksille (taisi AREVA saada jo 200 miljoonaa vaatimuksistaan läpi, jos oikein muistan) ja useiden ulkomaisten tahojen, jopa AREVAn johtajien, esitellessä hanketta esimerkkinä kannattamattomasta, epäonnistuneesta ydinenergiahankkeesta, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida jokaisen vastuullisen päättäjän päässä ja omassatunnossa. Halutaanko yhteiskunnalle ja veronmaksajille tällaisia toiset vaihtoehdot ja hankkeet poissulkevia "avoimia piikkejä" vielä perustaa?



Meidän pitäisi nyt kiireesti ottaa itseämme kansakuntana niskasta kiinni ja arvioida perusteellisesti uusiksi koko energia- ja turvallisuuspolitiikkamme. Tätä kansaa, samoin kuin useimpia muitakin kansoja kohtaavat turvallisuusuhat ovat, uusimman tutkimustiedon (erityisesti kriittisten, suuryrityksista riippumattomien tutkimusten) mukaan, muuttuneet luonteeltaan pääasiassa ympäristöuhkiksi. Energiantuotannon riskikenttä on kartoitettu uudelleen ja painopiste on  muuttunut yhä selkeämmin korostamaan puhtaan teknologian (aurinko, tuuli, vesi, biokaasu jne.) ylivoimaisuutta muihin energiantuotantotapoihin verrattuna. Uudet tutkimukset ovat myös osoittaneet näiden energiamuotojen olevan paljon luotettavampia ja turvallisempia yhteiskunnan energiahuollon pohjana mahdollisten kriisitilanteiden kohdatessa maata kuin perinteiset keskitetyt DDR-, Neuvosto-, raakakapitalismimallin mukaiset ydin-hiili-talouden mammutit, joiden sukupuutolle on lähtölaskenta loppusuoralla.

Liian keskitetty yhteiskunta voi halvaantua täydellisesti pienen väliintulevan muuttujan vuoksi. Esimerkiksi vakavan aurinkomyrskyn, luonnonkatastrofin tai terrori-iskun jäljiltä hajautetun, älykkään, pienyksiköistä verkostoituvan tuotantomallin voidaan olettaa palautuvan huomattavasti nopeammin  jonkinlaiseen perustoimintakuntoon, kun taas vanhat mammuttijärjestelmät voivat viedä vuosia tai vuosikymmeniä selviytyäkseen taas jaloilleen. Ja kyse voi olla sellaisesta perusasiasta kuin sähköstä. Pankki-, kauppa-, liikenne-, vesi- jätevesi-, lämmitys-ja terveydenhuoltopalvelut voidaan menettää totaalisesti pitkien sähkökatkojen vuoksi. Puhun nyt kuukausien tai vuosien läänin- tai maanlaajuisista katkoista, joiden todenäköisyys lasketaan  prosenttitasolla lähivuosien aikana pohjoisilla leveysasteilla tuoreiden ulkomaisten riskikartoitustutkimusten perusteella. Suomen verkkoyhtiö Finngrid ei riskiä myönnä, vaikka sen omia tutkimuksia on käytetty mm. laajassa amerikkalaisessa konsulttityönä tehdyssä riskianalyysissä, joka totesi riskin jopa vuosien sähkökatkoihin olevan verrattain suuri. Ja haavoittuvimpia olivat suuret ydin- ja hiilivoimalat, ydinvoimaloiden riski vaurioitua ja pudota pitkäksi aikaa tuotannosta pahan aurinkomyrskyn jälkeen oli reilusti yli 90 %. Pienet yksiköt selviäisivät tutkimuksen mukaan huomattavasti paremmin ja ne olisi nopeampi ja helpompi korjata.



Fukushiman onnettomuusreaktorien korjaamiseen ja purkamiseen menee arvioiden mukaan ainakin 40 vuotta. Sitä ennen niitä pitää jäähdyttää ja valvoa koko ajan. Samalla syntyy käsittämättömän suuret määrät korkea-aktiivista radioaktiivista jätevettä ja -lietettä. Tämän kaiken turvallinen varastointi, käsittely ja loppusijoitus on yksittäiselle valtiolle käytännössa mahdoton tehtävä. Asiasta ei puhuta vielä paljon, koska sulaneiden rektorien hallinnassa pitäminen ja vakavan, hallitsemattoman ydinreaktion syntymisen ja uusien vetyräjähdysten esto  niissä vie nyt kaiken käytettävissä olevan energian. Ydinvoimayhtiö TEPCO onkin ilmoittanut, että siltä loppuvat osaavat puhdistus- ja ydinlaitostyöntekijät viiden vuoden kuluessa tuhansien, nyt tehtävää hoitavien, saadessa jo korotetut maksimisäteilyannoksensa täyteen. Ydinonnettomuuden kuluiksi on arvioitu tässä vaiheessa karkeasti 300 miljardia dollaria. Kukaan ei tiedä tarkkaa loppusummaa ja sen laskeminen lienee mahdotonta koska säteilyperäiset sairaudet; syövät, sydänsairaudet, epämuodostumat, keskenmenot, perinnölliset geenivauriot ja diabetes, vain muutamia mainitakseni, eivät jätä kohdalle osuessaan voimayhtiön käyntikorttia ja jotkin niistä alkavat ilmaantua vasta kolmannessa sukupolvessa, 50 -100 vuoden kuluttua.

Avoin yhteiskunnan piikki on siis Japanissakin ottamassa leijonan osan näistä 300 miljardista dollarista voimayhtiöiden, TEPCO mukaanlukien, ehdotellessa jo ydinvoimaloiden uudelleenkäynnistämistä. Jos Suomessa tapahtuisi vastaava "onnettomuus" vaikkapa kerran-tuhanteen-vuoteen-hirmumyrskyn iskiessä Itämerelle, nostaessa venepintaa 5 metriä ja siihen viisimetriset aallot päälle, kastellen ja tuhoten varavoimajärjestelmät, tai vaikkapa kerran-sadassa-vuodessa-aurinkomyrsky (jonka todennäköisyys v. 2012-2014 on ruotsalaistutkimuksen mukaan 4,7%), joka polttaisi Finngridin vakuutusten vastaisesti ydinvoimaloiden ja kantaverkon keskeiset suurmuuntajat aiheuttaen sähköverkkojen pitkäaikaisen kaatumisen ja lopulta hätäjäähdytyksen vikaantuessa Fukushima-tyyppisen reaktorin sydämensulamisonnettomuuden Olkiluodon tai Loviisan ydinreaktoreissa, silloinkin sotkun maksajina olisivat Suomen lakien mukaan puhtaasti veronmaksajat.


Maailmalla on alettu laajasti vaatia tasapuolisia pelisääntöjä eri energiantuotantomuodoille: sen sijaan että jankutettaisiin uusiutuvan energian saamista tuista, pitäisi myös ydinvoiman saamat miljardien piilotuet tuoda avoimesti pöydälle ja vaatia ydinvoimayhtiöiltä reaalisia takuita ja kattavia rahastoja myös onnettomuuksien kulujen kattamiseen jo etukäteen. Minkään yhtiön, ei edes sellaisen jätin kuin TEPCO, varat eivät riitä 300 miljardin dollarin vahinkojen kattamiseen. Ydinvoimaa harkittaessa pitää siis jatkossa vaatia ydinvoimayhtiöitä laatimaan kattavia rahastoja yhteisvastuullisesti pahimpienkin onnettomuuksien korvaamiseen ennenkuin yhtään reaktorin käyttöönottolupaa hyväksytään tai vanhoja jatketaan. Mikään vakuutusyhtiö kun ei suostu vakuuttamaan ydinlaitoksia sydämensulamisonnettomuuden mahdollisuuden ollessa nykytietämyksellä n. 1 prosentin luokkaa / ydinreaktori (tapahtuneiden onnettomuuksien/reaktorien käyttötuntien perusteella tehty riskianalyysi).


Muuten, tarkistapa kattaako oma matkavakuutuksesi ydinturman aiheuttamat vahingot mukaanlukien sairastumisen tai kuoleman! Miksiköhän ei, oletko miettinyt? Ydinvoimahan on puhdasta ja turvallista energiaa ja onnettomuusriski mitätön. Senhän pitäisi kansalaisjärjen mukaan olla näillä oletuksilla varsinainen rahasampo vakuutusyhtiöille - pienet riskit, varma tuotto.

Myös reaktorien purkamisen ja ydinjätteen säilytyksen kustannukset tulee jatkossa laskea mukaan kokonaiskustannuksiin, ja niistä tulee vastata ydinvoimayhtiön, ei veronmaksajien. Iso-Britanniassa tehdyissä laskelmissa vanhan ydinvoimalaitoksen käytöstäpoiston ja purkamisen kokonaiskustannuksiksi arvioitiin yli 3 miljardia Euroa per reaktori, eli lähes saman minkä uuden ydinreaktorin rakentaminen kymmenen vuotta sitten maksoi (nykyisin se on 2-3 kertaa kalliimpaa). Jos kaikki todelliset kustannukset otetaan huomioon, voidaan vertailla ydinvoimaa muihin energiamuotoihin, mm. uusiutuvaan, puhtaaseen energiaan. Ja maailmalla on nyt huomattu eron kallistuvan päivä päivältä Clean Energyn hyväksi. Muutos on nyt.



Ja Japanin kansa tietää sen. Kahdensadantuhannen mielenosoittajan kerääntyminen pääministerin virka-asunnon ympärille on pakottanut pääministeri Nodan ainakin jonkinlaiseen hallituksen energiapolitiikan Face-liftiin. Japani lupailee luopua ydinvoimasta 2040- luvulla. Ydinreaktorien 40 vuoden maksimikäyttöikää luvataan kunnioittaa poistamalla ja purkamalla reaktorit iän täyttyessä.


Herätys Olkiluoto1-2, Loviisa1-2, herätys poliitikot ja STUK! Mitäs meillä tehdäänkään: viritetään 1970-luvun alun reaktoreja suuremmille tehoille - "Istu 1970-luvun Folvoon ja kytke kolmipistevyöt; ennen tämä kulki vain kahtasattaa, mutta nyt kun on uus turpo - nyt ajetaan kolmeasattaa! Elä huoli, kyllä tämä tiellä pyssyy, ja jos ei pysy on tässä itsekantava teräskori ja turvavyöt, tuurilla sitä on ajettu tähänkin asti! Kyllä valtio kyyrin makssaa!"

Mutta Japanin hallituksella ja vahvoilla konservatiivisilla talouspiireillä taitaa olla ketunhäntä kainalossa. Seitsemälle uudelle reaktorille myönnettyjä rakennuslupia ei ilmeisesti ole aiottukaan perua, joten vaikka uusia reaktoreja ei muka rakenneta, nämä hankkeet toteutuessaan saisivat jatkettua Japanin ydinvoima-aikaa 2050-, jopa 2060-luvulle. Vaalien läheisyys ja laajat mielenosoitukset saavat poliittiset lupaukset kirpoamaan johtavien poliitikkojen suusta vaikka mielessä väikkyvät vielä vanhan energiamaailman arvot.

Hydrangea - Hortesia ajisai - Vallankumoksen kukka

Uskon kuitenkin, että nyt alkanutta kansalaisten valveutumisprosessia on mahdoton pysäyttää poliittisen ja taloudellisen juonittelun keinoin. Vapaa tiedonvälitys, internetin riippumattomat uutis- ja keskustelusivustot ovat luoneet kansalaisille mahdollisuuden ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa itse hankkia ja arvioida tietoa lähes reaaliaikaisena useasta toisistaan riippumattomasta lähteestä. Japanin hallitus ja talouselämä yrittivät mm. kaikkensa vähätelläkseen ja pimittääkseen mielenosoitusten merkitystä ja laajuutta. Niitä ei esimerkiksi uutisoitu aluksi maan valtamediassa tai kansainvälisten uutiskanavien lähetyksissä, myöhemmin osallistujamäärät arvioitiin kertaluokka liian pieniksi. Mutta vaihtoehtoisella medialla, jota ei säätele energiayhtiöiden tai niistä riipuvaisten suuryhtiöiden ja poliitikkojen sensuuri, oli nyt käytössään videokamerat, helikoptereitä ja laskentamenetelmiä, joilla voitiin todentaa osallistujamäärien nousevan satoihintuhansiin valtamedian raportoimasta muutamasta tuhannesta tai kymmenestä tuhannesta.

Ja joka viikko toistuvilla mielenilmaisuilla on lopulta saatu hallitus astumaan esiin bunkkeristaan, lähestyvien vaalien avittaessa sopivasti. Nyt kuitenkin vanhan politiikan koulukunta joutuu oppimaan uuden läksyn Japanissakin: sanelukulttuuriin ei ole enää paluuta.

Entä Suomessa? Milloin meillä päästään anteeksi-olen-olemassa, kyllä-poliitikot-tietävät-parhaiten -ajattelusta  Hei!-Minäkin-Olen-Olemassa-Tiestitkö-Että-Äänestin-Sinua-Olis-Kuule-Asiaa -kansalaisitseluottamukseen. Meillä on upeita ihmisiä 5,3 miljoonaa, meillä on ideoita, innovaatioita, vastuullista ajattelua paremman yhteiskunnan päätöksenteon perustaksi. Nyt on aika ottaa se käyttöön. Suomi voi olla paalupaikalla turvallisemman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan, Euroopan ja maailman luomisessa. Jätetään vanha vuorineuvosvetoinen keskitetty ydinmassapolitiikka jo taakse ja siirrytään hajautettuun, innovaatiovetoiseen, kansalaisaktiiviseen, vastuulliseen, puhtaan yhteiskunnan energiatulevaisuuteen. Silloin voittajia ovat paitsi me, myös kaikki muut - ja tämä planeetta.



JPS

perjantai 14. syyskuuta 2012

Yhdysvalloissa suunniteltu pientuuligeneraattori yli 4 kertaa tehokkampi perinteisiin tuulivoimaloihin verrattuna

Kuvan suomalainen tuulivoimala on perinteistä mallia - Clevelandin yliopistossa kehitetty uusi spiraalitornityyppinen tuuligeneraattori on jopa 4,6 kertaa perinteisiä malleja tehokkaampi (kuva: Jukka Seppälä/Creator's Fingerprints)

Clevelandin yliopisto ilmoittaa uuden tuuligeneraattoritornin tuottavan keskimäärin 4,6 kertaa enemmän sähköä neljällä generaattorillaan kuin mitä ne spiraalimaisesta alumiinitornista erillään tuottaisivat. Tällainen torni voi tuottaa vuodessa neljän omakotitalon tarvitseman sähkön.
Pienempää versiota suunnitellaan linkkitorneihin toimimaan varavoimana sähkökatkojen aikaan.

Keksintö ei ilmeisesti ole skaalattavissa kovin suuriksi yksiköiksi, mutta hajautetun energiantuotannon osana sitä voi pitää tervetulleena. Se on sitä paitsi osoitus siitä, että kaikkea ei ole vielä tuulivoimankaan alueella keksitty ja hyötysuhteet voivat parantua merkittävästikin uusilla innovaatioilla.

LINKKI (engl.) - CLEVELAND:
http://www.cleveland.com/metro/index.ssf/2012/09/cleveland_state_university_win.html

JPS

torstai 13. syyskuuta 2012

Ydinvoimalobbarin arvio: Yhdysvalloissa ei ehkä ole viiden vuoden päästä ydinvoimaa

Suomessa on suunniteltu Olkiluodon ja Loviisan ydinjätteiden sijoittamista tämänkaltaisiin kupari-terässäiliöihin syvälle kallioperään, Olkiluodon "Onkaloon" - monet asiantuntijat epäilevät kuitenkin loppusijoitustavan turvallisuutta. Fennovoimalla ei taas ole tietoa mihin jätteensä laittaisi jos voimala joskus tehdään.Suomen eduskunta toimi USA:n mallin mukaan antaessaan luvan Fennovoimalle, ennen kuin  ydinjätteen sijoituspaikasta on mitään tietoa. (kuva: Creator's Fingerprints/Jukka Seppälä)

Amerikkalainen ydinvoimalobbari Karl Denninger arvioi, ettei Yhdysvalloissa ole viiden vuoden päästä enää ydinvoimaa, jollei mitään tehdä. Hän syytti NRC:n entistä puheenjohtajaa Gregory Jatzckoa "laittomasta" päätöksestä romuttaa Yucca-vuoren loppusijoitusvarasto. Ilman loppusijoituspaikkaa kaikki ydinvoimalat ovat USA:ssa vaikeuksissa käytetyn polttoaineen varastoinnin suhteen - altaat ovat täynnä ja äskettäinen oikeuden päätös velvoitti NRC:tä vaatimaan ydinvoimayhtiöiltä käytetylle ydinpolttoaineelle turvallista loppusijoitusta tai perumaan niiden toimiluvat. Oikeus katsoi laitoksilla ja NRC:llä olleen vuosikymmeniä aikaa hoitaa asia kuntoon ja nyt armonaikaa ei enää anneta. Ydinteollisuudessa tämä on nähty kohtuuttoman kovana tuomiona ja nyt alkaa ensimmäisiä valittavia puheenvuoroja tulla julkisuuteen. Toivottavasti maan oikeusjärjestelmä pitää kiinni oikeudesta ja kohtuudesta ja kansalaisten oikeudesta turvalliseen ympäristöön, eikä taivu teollisuuden ja sijoittajien voitontavoittelun edessä. Mielenkiintoista nähdä miten tilanne kehittyy. Ainakin Jatzckon erottamisen syyt alkavat selvetä: tinkimättömän turvallisuuden vaatimukset ja ydinteollisuus eivät mahdu samaan yhtälöön.

LINKKI (engl.) - ENENEWS: http://enenews.com/pro-nuclear-advocate-within-5-years-there-will-be-no-nuclear-power-in-u-s-unless-something-is-done-fuel-pools-will-fill-up-without-yucca-theres-nowhere-for-old-material-to-go-v


Linkki (engl.) - ENENEWS: http://enenews.com/just-in-u-s-freezes-all-nuclear-reactor-construction-operating-licenses

JPS

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Fukushiman lapsien kilpirauhasissa epänormaaleja muutoksia 43 prosentilla tutkituista lapsista


Hortensia ajisain kukat muistuttavat Japanin kansan kyllästymisestä ydinvoiman aiheuttamiin ongelmiin - huoli omasta ja lasten terveydestä ja turvallisuudesta  on vetänyt ydinvoimanvastaisiin mielenosoituksiin jopa satojatuhansia mielenosoittajia kerrallaan - Hydrangea- tai Ajisai-vallankumous jakuu maassa edelleen voimakkaana (kuva: JPS/Creator's Fingerprints)


Äskettäin julkaistujen tietojen mukaan Fukushiman kaupungin yli 42 000 tutkitusta lapsesta 43 prosentilla oli epänormaaleja muutoksia kilpirauhasessaan. Tutkijat pitävät lukua hyvin huolestuttavana. Myös kilpirauhassyöpätapauksia on jo raportoitu ainakin yksi. Yleinen väsymys, immuunijärjestelmän heikkous ja muut Chernobylista tutut oireet ovat varsin yleisiä myös muilla Japanin laskeuma-alueilla.

Lapset ja raskaana olevat naiset ovat kaikkein haavoittuvimpia ionisoivan säteilyn vaikutuksille. Japanissa asuu kymmeniätuhansia, ehkä satojatuhansia lapsia säteilyn saastuttamilla alueilla. Toivottavasti poliitikoilla on riittävästi vastuuta ja viisautta evakuoida pahimmin saastuneet alueet, eikä kerätä irtopisteitä tyynnyttelemällä kansaa toistelemalla, ettei mitään riskiä ole.

Linkit (engl.) - ENENEWS:

http://enenews.com/new-tests-find-43-kids-fukushima-city-kids-thyroid-abnormalities-chart

http://enenews.com/jiji-many-children-appear-prone-to-sickness-and-weak-after-311-reuters-many-children-with-immune-system-problems-and-listlessness-after-chernobyl

http://enenews.com/fukushima-pediatrician-warns-clear-sign-something-abnormal-is-occurring-with-children



JPS

Japani luopumassa kokonaan ydinvoimasta 2030-luvulle mennessä

Tokiolaisetkin ovat oppineet säästämään sähköä - pilvenpiirtäjiä ei enää turhaan valaista öisin - sähkönkulutus laskikin Japanissa edelleen useita prosentteja vielä kesän 2012 lopussa (kuva: JPS/Creator's Fingerprints)



Japanin hallitus on lehtitietojen mukaan tekemässä tulevana viikonloppuna päätöstä, jolla Japani luopuu ydinvoimasta kokonaan viimeistään  2030-luvulla. Päätös toteutetaan lakkauttamalla kaikki uudet ydinvoimalahankkeet ja pitämällä kiinni 40 vuoden reaktorien maksimi-iästä. Nykyisinkin suuri osa Japanin reaktoreista on yli  kolmekymmenvuotiaita, joten ne joutuvat eläkkeelle jo lähivuosina.

Energiantarpeensa Japani pyrkii kattamaan pääosin uusiutuvalla energialla, maakaasulla ja energiansäästöllä, mm. kehittämällä älykkäitä sähköverkkoja kulutushuippujen tasaamiseksi.

Ennen vuoden 2011 Fukushiman onnettomuutta Japani tuotti sähköstään noin kolmanneksen ydinvoimalla. Maan 54 ydinreaktorista neljä tuhoutui onnettomuudessa ja Japani on tullut toimeen lähes täysin ilman ydinvoimaa jo puolitoista vuotta. Tällä hetkellä toiminnassa on vain kaksi Ohin reaktoria, tosin niitäkin on vaadittu suljettaviksi voimaloiden alla kulkevien maanjäristyssiirroslinjojen vuoksi. Japani on välttynyt sähköpulalta ja -katkoilta hallituksen ja ydinteollisuuden pelottelusta huolimatta. Ohin reaktoreja pyörittävä voimayhtiö joutui mm. sulkemaan useita geotermisiä voimaloita ylikapasiteetin vuoksi käynnistäessään kaksi ydinreaktoria.

Linkki (engl.) - ECONOMICTIMES:

http://economictimes.indiatimes.com/articleshow/16362582.cms?prtpage=1

Linkki (engl.) - ENFORMABLE:

http://enformable.com/2012/09/japans-new-energy-policy-does-not-rely-on-nuclear-power/


JPS

tiistai 4. syyskuuta 2012

Amerikkalaisyliopiston tutkimus: maailma voisi siirtyä sataprosenttisesti aurinko-, tuuli- ja vesivoimaan kaikessa energiankäytössään 20 - 40 vuoden aikana



Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa 2009 tehdyssä tutkimuksessa kartoitettiin laajalti olisiko mahdollista korvata nykyiset energiantuotantomuodot päästöttömällä tuuli- , aurinko- ja vesivoimalla v. 2030 mennessä - ja yllätys, yllätys - se on mahdollista. Ainoa rajoittava tekijä on poliittinen tahto ja ihmisten asenteet.

Tutkimuksessa verrattiin eri energiantuotantomuotojen hyötyjä ja haittoja sekä kustannuksia päästöjen ja kasvihuonekaasupäästöjen suhteen.. Hiili todettiin haitallisimmaksi, jopa hiilidioksidin talteenoton jälkeen. Sen jälkeen haitallisimipia olivat ydinvoima, maakaasu ja öljy. Ydinvoiman pitkä rakennusaika ja monimutkainen polttoaineen jalostusketju tekee siitä hiilidioksidipäästöjen suhteen USA:n oloissa lähes yhtä haitallista kuin fossiilisista polttoaineista, lisäksi tulee suuri onnettomuusriski: tutkijoiden laskelman mukaan kaikista rakennetuista ydinvoimaloista n. 1,5 prosentissa on tapahtunut jonkinasteinen sydämensulamisonnettomuus. Ydinvoima muodostuu kokonaiskustannuksiltaan lisäksi pitkällä aikavälillä kalliimmaksi kuin tuuli-, vesi- ja aurinkoenergia ja ydinaseiden leviämisen riski on huomattava.



Myös biopolttoaineiden käyttöön sisältyy ympäristöriskejä ja niiden vaatiman suuren maa-alan, menetetyn viljelyalan ja hiukkaspäästöjen vuoksi tutkimus pitää suositeltavampina aurinko-tuuli-vesivoimaa (ATV).

ATV voisi laajamittaisesti toteutettuna vakauttaa energian hintakehityksen ja pysäyttää tai hidastaa merkittävästi ihmisen toiminnan osalta ilmaston lämpenemiskehitystä. Tutkimuksessa käytetyt mallinnokset osoittivat ATV-energiajärjestelmän huolellisesti toteutettuna pystyvän jo nykyteknologialla turvaamaan luotettavan sähkönsaannin esimerkiksi USA:n oloissa.

Tukimuksen tekijät professori Mark Z. Jacobson ja tutkija Mark A. Delucchi onnistuivatkin luomaan tieteellisen pohjan uudelle realistiselle energiakeskustelulle ja välttämättömälle muutokselle.

Linkkejä aiheesta:

Standford University/ Scientific American(engl.):

http://www.stanford.edu/group/efmh/jacobson/Articles/I/sad1109Jaco5p.indd.pdf

Erinomainen Google/YouTube-video, jossa Mark A. Ruffalo, Marco Krapels ja Mark Z. Jacobson esittelevät ATV-energiamallin ymmärrettävällä tavalla (englanninkielinen, sisältää myös engl. tekstityksen).
Tämä video tulisi jokaisen energiakeskusteluun ja päätöksentekoon osallistuvan poliitikon, johtajan ja liikemiehen katsoa, jotta tietäisi mitä energiatalouden muutosprosessi tarkoittaa:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=N_sLt5gNAQs


ATV-malli lyhyesti (engl.) - Scientific American:

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=a-path-to-sustainable-energy-by-2030&page=5

JPS