torstai 13. syyskuuta 2012

Ydinvoimalobbarin arvio: Yhdysvalloissa ei ehkä ole viiden vuoden päästä ydinvoimaa

Suomessa on suunniteltu Olkiluodon ja Loviisan ydinjätteiden sijoittamista tämänkaltaisiin kupari-terässäiliöihin syvälle kallioperään, Olkiluodon "Onkaloon" - monet asiantuntijat epäilevät kuitenkin loppusijoitustavan turvallisuutta. Fennovoimalla ei taas ole tietoa mihin jätteensä laittaisi jos voimala joskus tehdään.Suomen eduskunta toimi USA:n mallin mukaan antaessaan luvan Fennovoimalle, ennen kuin  ydinjätteen sijoituspaikasta on mitään tietoa. (kuva: Creator's Fingerprints/Jukka Seppälä)

Amerikkalainen ydinvoimalobbari Karl Denninger arvioi, ettei Yhdysvalloissa ole viiden vuoden päästä enää ydinvoimaa, jollei mitään tehdä. Hän syytti NRC:n entistä puheenjohtajaa Gregory Jatzckoa "laittomasta" päätöksestä romuttaa Yucca-vuoren loppusijoitusvarasto. Ilman loppusijoituspaikkaa kaikki ydinvoimalat ovat USA:ssa vaikeuksissa käytetyn polttoaineen varastoinnin suhteen - altaat ovat täynnä ja äskettäinen oikeuden päätös velvoitti NRC:tä vaatimaan ydinvoimayhtiöiltä käytetylle ydinpolttoaineelle turvallista loppusijoitusta tai perumaan niiden toimiluvat. Oikeus katsoi laitoksilla ja NRC:llä olleen vuosikymmeniä aikaa hoitaa asia kuntoon ja nyt armonaikaa ei enää anneta. Ydinteollisuudessa tämä on nähty kohtuuttoman kovana tuomiona ja nyt alkaa ensimmäisiä valittavia puheenvuoroja tulla julkisuuteen. Toivottavasti maan oikeusjärjestelmä pitää kiinni oikeudesta ja kohtuudesta ja kansalaisten oikeudesta turvalliseen ympäristöön, eikä taivu teollisuuden ja sijoittajien voitontavoittelun edessä. Mielenkiintoista nähdä miten tilanne kehittyy. Ainakin Jatzckon erottamisen syyt alkavat selvetä: tinkimättömän turvallisuuden vaatimukset ja ydinteollisuus eivät mahdu samaan yhtälöön.

LINKKI (engl.) - ENENEWS: http://enenews.com/pro-nuclear-advocate-within-5-years-there-will-be-no-nuclear-power-in-u-s-unless-something-is-done-fuel-pools-will-fill-up-without-yucca-theres-nowhere-for-old-material-to-go-v


Linkki (engl.) - ENENEWS: http://enenews.com/just-in-u-s-freezes-all-nuclear-reactor-construction-operating-licenses

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti