Ydinvoiman raju taantuminen, hankkeiden peruuntuminen ja uusista luopuminen on maailmanlaajuinen fakta, jonka pitäisi soittaa muutosennakoinnin hälytyskelloja jokaisen vastuullisen poliittisen päättäjän ja energiateollisuuden johtajan päässä.
Äskettäin julkaistun raportin mukaan uusiutuva energia jyrää kaikilla sektoreilla ydinvoiman jalkoihinsa ja vauhti vain kiihtyy. Leijonan osa uusista energiainvestoinneista perinteisten fossiilisten ohella tehdään juuri clean techiin. Nyt olisi aika suunnitella, satsata ja ohjata kehitystä tähän toivottuun suuntaan, jotta vältyttäisiin ylikuumenemisen ja tempoilevan tukipolitiikan sudenkuopilta. Uusiutuvien energiateknologioiden tilanne on nyt vähän kuin omenien kypsyessä - vähän kun puuta kopauttaa, kaikki tippuvat yhtä aikaa.
Raportista poimittua:
- 7 uutta ydinreaktoria käynnistettiin ja 19 vanhaa poistettiin käytöstä maailmassa vuonna 2011.
- Neljä maata ilmoitti luopuvansa ydinvoimasta määräajassa
- Ainakin 5 maata ilmoitti luopuvansa ydinohjelmistaan tai niiden uudelleenkäynnistämisestä
- Bulgariassa ja Japanissa kahden rakenteilla olevan ydinvoimalan rakennustyöt lopetettiin
-Neljässä maassa käynnissä olleeista ydinvoimalan rakennushankkeista luovuttiin
- 59 reaktorin rakennushankkeista 18 on jo useita vuosia jäljessä aikataulustaan ja jäljellä olevista 41 suurta osaa ei ole vielä aloitettu.
- Kiina tuotti viisi vuotta sitten sähköstään tuulienergialla noin kymmenesosan siitä määrästä, mitä se tuotti ydinenergialla. Nyt se tuottaa tuulella kolmasosan ydinsähkönsä määrästä. Muutokseen meni siis viisi vuotta!
- Kiinassa rakennetun tuuli- ja aurinkosähkön määrä viisikymmenkertaistui viimeisen viiden vuoden aikana, kun ydinsähkön määrä kasvoi samana aikana Kiinassa puolitoistakertaiseksi.
- Saksa tuotti viime vuonna ensi kertaa uusiutuvilla energialähteillä enemmän sähköä kuin ydinvoimalla tai hiilellä tai öljyllä. Vain ruskohiilellä (lignite) oli uusiutuvia suurempi osuus sähköntuotannossa
- Saksa tuottaa uusiutuvalla energialla jo melkein kolmasosan siitä sähköstä, minkä Ranska tuottaa ydinvoimalla. Ranska tuottaa nyt ydinvoimalla sähköstään 75 % (ja aikoo uusimpien uutistietojen mukaan pienentää ydinvoiman osuuden 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä)
- Ranskan valtion ydinvoimayhtiö EDF menetti 82% osakkeensa arvosta ja AREVA (Olkiluoto-3:n toimittaja) menetti osakkeestaan 88%. (Vertailun vuoksi Esimerkiksi Nokian osakkeen arvo oli pudonnut tämän vuoden aikana heinäkuun alkuun 60%)
-Ydinvoiman rakennuskustannukset ovat koko ajan nousseet rajusti. Esimerkkinä raportti mainitsee eurooppalaisen painevesireaktorin (EPR) rakennuskustannusten nousseen kymmenessä vuodessa nelinkertaisiksi alkuperäisestä kustannusarviosta. Olkiluoto-3 on EPR.
- Maailman uusiutuvan energian uusinvestoinnit olivat vuonna 2011 260 miljardia dollaria eli summa lähes viisinkertaistui vuodesta 2004.
- Uutta ydinvoimaa suunnittelivat lähinnä sellaiset maat, joilla jo on ydinaseita tai ne haluavat niitä ydinvoimaprojektinsa avulla hankkia. Esimerkkinä uusista ydinvoimahankkeista voisi mainita Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabia. Saudi-Arabia on avoimesti ilmoittanut hankkivansa ydinaseita, koska naapurilla Arabiemiirikunnilla on oma uusi ydinvoimaohjelma ja koska Iran rakentaa ydinasetta. On todella naiivia olettaa että kehittyvät maat hankkivat kustannuksiltaan muita energiavaihtoehtoja korkeampia ja rakennusajaltaan moninkertaisia ydinvoimaohjelmiaan vain sähkön tuottamiseen.
LINKIT:
Yhteenveto - NUCLEAR-NEWS (engl.) http://nuclear-news.info/2012/07/21/comprehensive-report-on-the-status-of-the-global-nuclear-industry/#more-956
Lataa kokoenglanninkielinen raportti tai tiivistelmä täältä - WORLDNUCLEARREPORT: http://www.worldnuclearreport.org/
Suosittelen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti