tiistai 4. syyskuuta 2012

Amerikkalaisyliopiston tutkimus: maailma voisi siirtyä sataprosenttisesti aurinko-, tuuli- ja vesivoimaan kaikessa energiankäytössään 20 - 40 vuoden aikanaStanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa 2009 tehdyssä tutkimuksessa kartoitettiin laajalti olisiko mahdollista korvata nykyiset energiantuotantomuodot päästöttömällä tuuli- , aurinko- ja vesivoimalla v. 2030 mennessä - ja yllätys, yllätys - se on mahdollista. Ainoa rajoittava tekijä on poliittinen tahto ja ihmisten asenteet.

Tutkimuksessa verrattiin eri energiantuotantomuotojen hyötyjä ja haittoja sekä kustannuksia päästöjen ja kasvihuonekaasupäästöjen suhteen.. Hiili todettiin haitallisimmaksi, jopa hiilidioksidin talteenoton jälkeen. Sen jälkeen haitallisimipia olivat ydinvoima, maakaasu ja öljy. Ydinvoiman pitkä rakennusaika ja monimutkainen polttoaineen jalostusketju tekee siitä hiilidioksidipäästöjen suhteen USA:n oloissa lähes yhtä haitallista kuin fossiilisista polttoaineista, lisäksi tulee suuri onnettomuusriski: tutkijoiden laskelman mukaan kaikista rakennetuista ydinvoimaloista n. 1,5 prosentissa on tapahtunut jonkinasteinen sydämensulamisonnettomuus. Ydinvoima muodostuu kokonaiskustannuksiltaan lisäksi pitkällä aikavälillä kalliimmaksi kuin tuuli-, vesi- ja aurinkoenergia ja ydinaseiden leviämisen riski on huomattava.Myös biopolttoaineiden käyttöön sisältyy ympäristöriskejä ja niiden vaatiman suuren maa-alan, menetetyn viljelyalan ja hiukkaspäästöjen vuoksi tutkimus pitää suositeltavampina aurinko-tuuli-vesivoimaa (ATV).

ATV voisi laajamittaisesti toteutettuna vakauttaa energian hintakehityksen ja pysäyttää tai hidastaa merkittävästi ihmisen toiminnan osalta ilmaston lämpenemiskehitystä. Tutkimuksessa käytetyt mallinnokset osoittivat ATV-energiajärjestelmän huolellisesti toteutettuna pystyvän jo nykyteknologialla turvaamaan luotettavan sähkönsaannin esimerkiksi USA:n oloissa.

Tukimuksen tekijät professori Mark Z. Jacobson ja tutkija Mark A. Delucchi onnistuivatkin luomaan tieteellisen pohjan uudelle realistiselle energiakeskustelulle ja välttämättömälle muutokselle.

Linkkejä aiheesta:

Standford University/ Scientific American(engl.):

http://www.stanford.edu/group/efmh/jacobson/Articles/I/sad1109Jaco5p.indd.pdf

Erinomainen Google/YouTube-video, jossa Mark A. Ruffalo, Marco Krapels ja Mark Z. Jacobson esittelevät ATV-energiamallin ymmärrettävällä tavalla (englanninkielinen, sisältää myös engl. tekstityksen).
Tämä video tulisi jokaisen energiakeskusteluun ja päätöksentekoon osallistuvan poliitikon, johtajan ja liikemiehen katsoa, jotta tietäisi mitä energiatalouden muutosprosessi tarkoittaa:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=N_sLt5gNAQs


ATV-malli lyhyesti (engl.) - Scientific American:

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=a-path-to-sustainable-energy-by-2030&page=5

JPS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti